TÉMA

Stará Červená Voda

Vidnava v referendu odmítla těžbu kaolinu

Obyvatelé Vidnavy na Jesenicku v referendu odmítli obnovení těžby kaolinu v katastru města. Referendum je platné a závazné, řekl starosta Vidnavy Rostislav Kačora (Volba pro Vidnavu). Z 989 oprávněných voličů hlasovalo 465 lidí, z toho platných lístků bylo 457. Proti těžbě hlasovalo 361 lidí, pro jich bylo 94, žádnou odpověď neoznačili dva lidé. Proti těžbě kaolinu jsou ekologové i řada obyvatel, proti plánu vznikla petice, kterou podepsalo několik set lidí. Souhlas s těžbou v ložisku, které patří k největším na Moravě, udělilo ministerstvo životního prostředí.
21. 10. 2023|

O plánovaném obnovení těžby kaolinu u Vidnavy na Jesenicku rozhodnou místní v referendu

Obyvatele Vidnavy na Jesenicku čeká referendum o tom, zda má město podpořit nebo odmítnout obnovení těžby kaolinu. Na Vidnavsku je bohaté kaolinové ložisko a také starý lom, ve kterém se do 70. let surovina těžila. Teď ho chce znovu otevřít a rozšířit nový zájemce. Jenže řada místních je proti – obávají se hluku, prachu i poškození přírody.
9. 9. 2023|

Řeky se zklidnily, voda opadává. Meteorologové už před povodněmi nevarují

Situace na řekách, které v úterý zvedl vydatný déšť, se přes noc uklidnila. Na několika místech ještě ale řeky zůstávají na nejnižším, prvním stupni povodňové aktivity, například Šlapanka v Havlíčkově Brodě, tok Jihlava na Třebíčsku a Ropičanka v obci Řeka. Po kulminaci je také Novohradka v Úhřeticích, která v noci vystoupala na druhý povodňový stupeň, aktuálně však její hladina klesla na první stupeň.
2. 9. 2020Aktualizováno2. 9. 2020, 16:20|