TÉMA

Kóma

Za nezákonné stíhání dostane zdravotní sestra z kauzy chlapce v kómatu odškodné sto tisíc korun

Celkem sto tisíc korun jako odškodné za nezákonné trestní stíhání dostane od státu zdravotní sestra, která byla v roce 2022 zproštěna obžaloby z ublížení na zdraví z nedbalosti. Stíhání souviselo s případem chlapce, který v roce 2017 skončil po operaci mandlí v pardubické nemocnici v takzvaném bdělém kómatu. Sestra podala žalobu na ministerstvo spravedlnosti, požadovala původně odškodné milion korun, později dvě stě tisíc korun, nakonec soud schválil smír s podstatně nižší částkou.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 19:16|

Redaktorka československé sekce BBC léta spolupracovala s StB, napsal Daily Mail

Někdejší redaktorka československé sekce a až do roku 2005 šéfka slovenského vysílání BBC World Service Terézia Javorská podle archivních materiálů působila jako spolupracovnice a později agentka Státní bezpečnosti (StB) komunistického Československa. Server Hlídací pes ve středu upozornil na to, že informace z archivů StB dohledal v Praze reportér britského deníku Daily Mail Tom Kelly.
3. 1. 2024Aktualizováno3. 1. 2024, 22:36|

Italský mafiánský boss Matteo Messina Denaro je v kómatu, uvedla italská agentura ANSA

Italský mafiánský boss Matteo Messina Denaro je v kómatu, uvedla agentura ANSA. Jedenašedesátiletý Messina Denaro je šéfem sicilské mafie Cosa Nostra a třicet let se mu dařilo unikat před spravedlností. Nakonec byl dopaden letos v lednu.
23. 9. 2023|

Zdravotní sestra z kauzy chlapce v kómatu dostala odškodné za nezákonné stíhání

Zdravotní sestra Alena Chovancová získala 80 tisíc korun za nezákonné stíhání v případu chlapce, který po operaci mandlí v pardubické nemocnici zůstal v bdělém kómatu. Odškodnění jí přiznalo ministerstvo spravedlnosti. Žena, kterou soud pravomocně zprostil obžaloby, požadovala přes 1,1 milionu. Na ministerstvo zároveň podala žalobu, kterou bude projednávat pardubický okresní soud. V kauze padly dvě podmínky pro lékařku a zdravotní sestru.
1. 8. 2023|

Pardubická nemocnice se dohodla na vyrovnání s rodinou chlapce v kómatu

Společnost Nemocnice Pardubického kraje se dohodla na mimosoudním vyrovnání s rodinou chlapce, který zůstal po operaci mandlí v roce 2017 v kómatu. Obě strany a pojišťovna podepsaly počátkem března dvě dohody o narovnání, podle nichž zdravotnická firma Pardubického kraje vyplatí náhrady nemajetkové újmy, oznámila mluvčí společnosti Kateřina Semrádová. Náhrady nákladů na péči bude nemocnice řešit zvlášť, dál se o nich jedná.
26. 4. 2023Aktualizováno26. 4. 2023, 11:58|

Každý pohyb stav chlapce zhoršoval, řekl znalec u soudu se zdravotníky pardubické nemocnice

Postup obžalovaných zdravotníků Pardubické nemocnice při komplikacích u malého chlapce po operaci mandlí nebyl správný. Uvedl to znalec z oboru ORL Jan Betka. Stejný názor vyjádřil už dříve znalec Jan Boháč. Před soudem stojí dvě zdravotní sestry a lékařka, obžaloba je viní z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti či neposkytnutí pomoci. Obžalobě čelí i nemocnice jako právnická osoba.
22. 2. 2022|

Zdravotníci chybovali, řekl primář Pardubické nemocnice u soudu kvůli chlapci v bdělém kómatu

Zdravotníci dětského oddělení Pardubické nemocnice chybovali, když nechali matku s chlapcem, který krvácel po operaci mandlí, odejít z oddělení na ORL ambulanci. Ve svědecké výpovědi to ve čtvrtek před soudem řekl primář dětského oddělení Marian Šenkeřík. Případ z roku 2017, kdy dítě zůstalo kvůli pooperačním komplikacím v takzvaném bdělém kómatu, projednává Okresní soud v Pardubicích. Před soudem ve čtvrtek jako svědci vypovídali dva lékaři, kteří se zúčastnili chlapcovy resuscitace. Na případ upozornil pořad ČT Infiltrace.
23. 9. 2021|

Pardubický kraj je tranzitním regionem, ve volbách může rozhodovat doprava nebo kauzy krajské nemocnice

Pardubický kraj je především tranzitním regionem, vede přes něj železniční koridor spojující Čechy s Moravou. Palčivým problémem je kamionová doprava, trasování budoucí dálnice D35, ale i investice do krajských silnic. Celou republikou pak otřásly kauzy pardubické nemocnice, kde malý chlapec po operaci mandlí upadl do bdělého kómatu.
4. 9. 2020|