TÉMA

Maryja Kalesnikavová

Odsouzenou běloruskou aktivistku Kalesnikavovou převezli z vazby do vězeňské kolonie

Jednu z hlavních tváří běloruské opozice Maryju Kalesnikavovou úřady přemístily z vazby do vězeňské kolonie. Podle médií na to upozornilo lidskoprávní centrum Vjasna. Kalesnikavovou loni v září soud poslal na jedenáct let za mříže.
11. 1. 2022|

Cenu Václava Havla získala běloruská opoziční vůdkyně Kalesnikavová

Cenu Václava Havla za rok 2021 získala běloruská opoziční vůdkyně Maryja Kalesnikavová, jedna ze tří žen, které jsou symbolem zápasu běloruského lidu o politické a občanské svobody a základní lidská práva. Ocenění uděluje Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77 od roku 2013.
27. 9. 2021Aktualizováno27. 9. 2021, 14:41|

Opozičníci Kalesnikavová a Znak dostali v Minsku dlouhé tresty vězení, podle obhájců je verdikt nezákonný

Soud v Minsku podle očekávání vynesl dlouholeté tresty odnětí svobody nad dvěma čelnými představiteli běloruské opozice. Maryja Kalesnikavová by měla ve vězení strávit jedenáct let a Maksim Znak deset. Podle opozičního listu Naša Niva byli shledáni vinnými ve třech bodech obžaloby. Obhájci označili rozsudek za nezákonný a hodlají se odvolat. EU verdikt označila za zjevné ignorování lidských práv v Bělorusku a vyzvala k propuštění všech politických vězňů.
6. 9. 2021Aktualizováno6. 9. 2021, 22:39|

Běloruský soud poslal opozičníka Babaryku na čtrnáct let do vězení. Vykonstruovaná obvinění, reagují obhájci

Běloruský soud poslal na čtrnáct let do vězení předního opozičního představitele Viktara Babaryku, uznal ho vinným z korupce, informovaly agentury Reuters a AFP. Babarykův právní tým před vynesením rozsudku uvedl, že obvinění jsou vykonstruovaná s cílem zmařit jeho politické ambice. Verdikt vynesl nejvyšší soud, což Babarykovi brání podat odvolání, upozornila agentura AFP. Babaryka vinu odmítá.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 16:50|

Další stovce běloruských činitelů se zavřely dveře do Pobaltí. Trojice zemí rozšířila sankce

Estonsko, Litva a Lotyšsko rozšířily o stovku počet běloruských činitelů, kterým zakázaly vstup do Pobaltí v rámci společných sankcí. Informovala o tom ministerstva zahraničí všech tří zemí.
25. 9. 2020Aktualizováno25. 9. 2020, 21:05|

Bělorusko zahájilo stíhání Kalesnikavové. Opoziční politička zůstává ve vazbě

Běloruská generální prokuratura oznámila, že zahájila trestní stíhání přední představitelky opozice Maryji Kalesnikavové. Podle médií se tak rozhodla poté, co vyšetřovací výbor členku vedení opoziční Koordinační rady oficiálně obvinil z vyzývání k akcím ohrožujícím národní bezpečnost. Za to Kalesnikavové, která zůstává ve vazbě, hrozí dva až pět let vězení. Rada odmítá, že by její činnost byla protizákonná.
16. 9. 2020|

V Minsku opět demonstrovalo nejméně sto tisíc lidí, přes čtyři stovky z nich policisté zatkli

V mnohých běloruských městech pokračují demonstrace proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. V Minsku se podle médií k „Pochodu hrdinů“ sešlo přinejmenším sto tisíc lidí, podobně jako předchozí neděle. Na řadě míst metropole zatarasily zástupu cestu policejní kordony posílené jednotkami ministerstva vnitra. Policie oznámila, že jen v Minsku zadržela přes čtyři sta protestujících, informace o zatýkání však přišly i z dalších měst.
13. 9. 2020Aktualizováno13. 9. 2020, 21:53|

Běloruská policie pozatýkala v Minsku desítky demonstrantek

Běloruská policie v Minsku tvrdě zasáhla proti demonstraci žen a desítky z nich zatkla. K pochodu žen, který byl dalším protestem proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka, se v centru města shromáždilo několik tisíc lidí. Na videonahrávkách bylo vidět, jak maskovaní příslušníci bezpečnostních sil ženy brutálně odvlékají do policejních aut, napsala agentura DPA.
12. 9. 2020Aktualizováno12. 9. 2020, 20:55|

Kalesnikavová čelila výhrůžkám smrtí. Podala trestní oznámení na agenty KGB

Čelná představitelka běloruské opozice Maryja Kalesnikavová byla od svého pondělního zadržení vystavená výhrůžkám smrtí. Podle zpravodajského portálu Tut.by to po úterní návštěvě své mandantky ve vazební věznici řekla advokátka Ljudmila Kazaková. Kalesnikavová v této souvislosti podala trestní oznámení. Se zástupcem opoziční koordinační rady Pavlem Latuškem jednal český ministr zahraničí Tomáš Petříček a ujistil ho o podpoře občanských aktivit v Bělorusku.
10. 9. 2020Aktualizováno10. 9. 2020, 16:22|

V Minsku zadrželi posledního aktivního člena vedení Koordinační rady běloruské opozice

V Minsku zatkli právníka a opozičního aktivistu Maksima Znaka. Podle svědků ho odvlekli maskovaní lidé. Jeho právník později oznámil, že jde o součást řízení proti opoziční Koordinační radě. Znak je jedním z posledních dvou členů vedení rady, kteří jsou ještě v zemi na svobodě. Druhým je nobelistka Světlana Alexijevičová, kterou přijelo do jejího bytu podpořit několik diplomatů ze zemí EU včetně českého velvyslance. Další členku vedení Koordinační rady, Maryju Kalesnikavovou, úřady podle tiskových agentur zadržely a viní ji z pokusu o státní převrat.
9. 9. 2020Aktualizováno9. 9. 2020, 20:28|

Běloruské ženy demonstrovaly proti zadržení Kalesnikavové. Policie desítky lidí zatkla

Pohotovostní jednotky běloruské policie v úterý v centru Minsku pozatýkaly desítky lidí protestujících proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Na podporu opoziční vůdkyně Maryje Kalesnikavové, zadržené po nezdařeném pokusu běloruských úřadů vyhostit ji ze země, demonstrovaly hlavně ženy. Zakročili proti nim maskovaní policisté. Stanice BBC na svém ruskojazyčném webu označila policejní zásah za brutální a ruská tisková agentura TASS za hrubý, a to i vůči přihlížejícím novinářkám a novinářům.
8. 9. 2020Aktualizováno8. 9. 2020, 20:39|

Přední běloruská opoziční politička byla zadržena na ukrajinské hranici. EU má návrh sankcí

Tři členové běloruské opozice, včetně Maryje Kalesnikavové z vedení Koordinační rady, která byla v pondělí podle očitých svědků unesena, prošli v úterý brzy ráno kontrolou na hranici s Ukrajinou. Tvrdí to zástupce běloruského státního výboru pro ochranu hranice Anton Byčkovskij. Podle státní agentury Belta byla ale Kalesnikavová u hranic zadržena, okolnosti zatím nejsou nejasné. Další představitelka běloruské opozice, Svjatlana Cichanouská, mezitím protestovala proti mezinárodním dohodám, které se snaží dohodnout běloruský prezident Alexandr Lukašenko s Moskvou. Evropská unie chce sankce pro 40 Bělorusů.
8. 9. 2020Aktualizováno8. 9. 2020, 19:51|

Mnozí běloruští studenti bojkotovali první školní den. V policejních antonech skončily desítky lidí

Několik tisíc běloruských studentů v Minsku na výzvu opoziční vůdkyně Svjatlany Cichanouské bojkotovalo začátek nového školního roku a vyšlo do ulic demonstrovat s požadavkem na odstoupení prezidenta Alexandra Lukašenka a vypsání nových voleb. Bezpečnostní síly podle opozice zadržely více než padesát lidí, včetně novinářů. Protesty proti autoritářskému režimu pokračují v Bělorusku čtvrtým týdnem.
1. 9. 2020Aktualizováno1. 9. 2020, 18:40|