TÉMA

Medaile

Student zachránil chlapce, kterého v Ostravě napadli dva mladiství, dostal medaili

Šestnáctiletý student pomohl mladšímu chlapci, kterého za bílého dne přepadli na ulici v Ostravě dva mladiství pachatelé. Z kolemjdoucích jinak nikdo na incident nereagoval. Jan Baloun se napadeného zastal a odvedl jej z místa pryč. Za svůj odvážný čin získal medaili ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje.
26. 2. 2024|

Čeští vojáci se vrátili z mise v Mali, za službu převzali vyznamenání

Příslušníci šestého úkolového uskupení české armády se vrátili z mise v Mali. O jejím zřízení rozhodla Evropská unie na základě žádosti tamní vlády. Trvala necelý rok, úkolem českých vojáků a vojaček byla především pomoc s výcvikem tamních ozbrojených sil. Více než osmdesát mužů a žen převzalo při slavnostním nástupu v Hranicích na Moravě za svou službu medaile.
17. 6. 2022|

Strakoničtí vojáci se vrátili z Pobaltí. Převzali medaile za službu v zahraničí

Vojáci strakonického 25. protiletadlového raketového pluku se vrátili z Pobaltí, kde se poprvé účastnili zahraniční mise jako samostatná jednotka. V pondělí za to obdrželi medaile. V Litvě jich od července loňského roku do ledna působilo 130. Další část protiletadlového pluku odletěla do Pobaltí na půl roku v těchto dnech, jsou součástí alianční mise předsunuté přítomnosti.
21. 2. 2022|

Peníze si do hrobu nevezmeš. Mince a bankovky budou k vidění v pardubickém muzeu

Východočeské muzeum v Pardubicích příští týden otevře novou numismatickou expozici s názvem Peníze si do hrobu nevezmeš. Věnuje se tradici české měny, představuje kabinet mincí a medailí Zdeňka Kolářského, dále denárový poklad z 10. století a dějiny dolaru.
10. 12. 2021|

30 let zpět: Václav Havel, symbol porozumění a míru v Evropě

Václav Havel, symbol porozumění a míru v Evropě. Tento nápis je uvedený na medaili a dekretu Ceny Karla Velikého udělené v roce 1991 československému prezidentovi. Cena je od roku 1950 udělována za přínos v oblasti mezinárodního porozumění a spolupráce. Tradičně je předávána v Cáchách, sídelním městě Karla Velikého.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
9. 5. 2021|

Vystrčil ocenil svého předchůdce Kuberu, senátní medaile dostali i zpěváci a biskup Malý

Zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu (ODS) vyznamenal jeho nástupce Miloš Vystrčil (ODS) pamětní medailí ke Dni české státnosti. Medaili udělil také pomocnému pražskému biskupovi Václavu Malému, zpěvákům Pavolu Haberovi a Magdaleně Kožené a členům skupiny Spirituál kvintet a dalším osobnostem – celkem je vyznamenaných 27.
25. 9. 2020|

„Jsem Tchajwanec,“ řekl Vystrčil, kritice Číny navzdory. Německá a francouzská diplomacie se jej zastaly

Miloš Vystrčil (ODS) převzal na Tchaj-wanu medaili za parlamentní diplomacii. Předseda českého Senátu pak s odvoláním na slavný výrok amerického prezidenta Johna Kennedyho tchajwanským zákonodárcům řekl: „Jsem Tchajwanec“. Návštěvu české delegace ostře kritizuje Čína. Ministr zahraničí Wang I prohlásil, že tato cesta překročila červenou čáru a Vystrčil za ni zaplatí vysokou cenu. Proti tomu se ohradila česká diplomacie. Zastání přišlo i z Německa – podle ministra zahraničí Maase nátlak do politiky nepatří a Berlín očekává respekt. Solidaritu s Vystrčilem projevila podle AFP i Francie.
1. 9. 2020Aktualizováno1. 9. 2020, 20:18|