TÉMA

Otevírací doba

Vláda podpořila zřízení dětského ombudsmana i změny ve státní a zahraniční službě

Úpravy v zákonech o státní i zahraniční službě podpořila na středečním zasedání vláda. Ministři kývli i na zřízení dětského ombudsmana, zabývat se měli i návrhem ministerstva financí na prodej státního majetku za 40,9 milionu korun. Projednali také další normy.
10. 4. 2024Aktualizováno10. 4. 2024, 21:10|

Můžeme trávit třináct dní v roce jinak než nákupy, říká Zdechovský o svátečním zákazu prodeje. Nechme to na lidech, míní Prouza

Zákazníci si mohou na Velikonoce nakoupit na Velký pátek, o Velikonočním pondělí budou ale obchody zavřené, ovšem jen ty velké. A politici začali znova diskutovat o tom, jestli zákon zrušit, nebo rozšířit. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) v Událostech, komentářích řekl, že prodavači volno vítají, aby je mohli trávit se svou rodinou a Češi si podle něj mohou nakoupit dřív. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza považuje zákaz prodeje o svátcích za paskvil, lidé si podle něj mají nakoupit, kdy chtějí.
29. 3. 2024|

Přehledně: Velikonoce se blíží. Kdy si mohou Češi nakoupit a kdy budou obchody zavřené?

Potravinové řetězce či obchodní centra zůstanou na Velký pátek, který letos připadá na 29. března, otevřené. V sobotu pak platí běžná víkendová pracovní doba, stejně jako v neděli na Boží hod velikonoční. Nakoupit si v kamenných prodejnách ale Češi naopak nebudou moci na Velikonoční pondělí 1. dubna, podle zákona o prodejní době musí mít obchody nad dvě stě metrů čtverečních v tento den zavřeno. Výjimku mají čerpací stanice, lékárny či obchody na letištích a železničních stanicích či autobusových nádražích.
27. 3. 2024|

Terezín a Lidice musejí šetřit. Zkracují otevírací dobu

Památníky v Lidicích i v Terezíně kvůli úsporám omezují otevírací dobu a také ruší některé akce. Zdůvodnily to inflací a vládními škrty. Ministerstvo kultury ale tvrdí, že i v době konsolidace veřejných financí mají příspěvkové organizace adekvátní rozpočty.
14. 1. 2024|

Česká pošta zruší na vybraných pobočkách sobotní provoz

Česká pošta zruší sobotní provoz poboček na vybraných místech. Státní podnik tvrdí, že se to dotkne těch nejméně vytížených poboček. Pošta také ke konci měsíce propustí 250 listonošek a listonošů.
28. 7. 2023|

Bary v centru Karlových Varů musí omezit otevírací dobu

Bary v centru Karlových Varů budou mít od června omezenou provozní dobu. A to přesto, že v březnu podepsalo město s bary memorandum, v němž se provozovatelé zavázali zajistit pořádek zejména v okolí svých podniků. Podle vedení města ale výrazné změny nenastaly, a tak začne vyhláška platit od 1. června. Karlovy Vary pouze prodloužily původně schválenou otevírací dobu o hodinu. Účinnost vyhlášky schválili zastupitelé na pondělním mimořádném jednání.
16. 5. 2022Aktualizováno16. 5. 2022, 13:03|

Vláda zřejmě chystá omezení jako na jaře, definitivně rozhodne ráno. V Česku dál výrazně přibývají nakažení

V Česku zřejmě bude platit podobné omezení pohybu jako na jaře, zavřou také některé služby a obchody budou mít omezenou otevírací dobu. Vyplývá to z informací z jednání vlády, které proběhlo v úterý večer. Pokračovat bude ještě ve středu ráno, výsledky by měl kabinet vyhlásit v 9:30. Lidí nakažených koronavirem v republice stále přibývá. V pondělí, kdy ještě bývá celkový počet testů nižší než v následujících dnech, bylo pozitivních 8075 z 30 686 provedených. V úterý k 18. hodině přibylo dalších 6814 potvrzených případů.
20. 10. 2020Aktualizováno20. 10. 2020, 23:27|

Některé pošty mění otevírací dobu. Nově budou mít dva dny v týdnu otevřeno do šesti hodin večer

Česká pošta od úterý mění otevírací dobu části svých poboček. Dva dny v týdnu budou otevřené do 18 hodin. Další provozovny se přidají od října. Provozní doba se tak postupně změní téměř na polovině z více než tří tisíc poboček po celé republice. Podnik slibuje, že novinka umožní obsadit více přepážek souběžně.
1. 9. 2020|