TÉMA

Vozidla

Poslanci schválili sankční zákon proti cizincům i novelu autorského zákona

Sněmovna schválila zákon o národních sankcích vůči zahraničním společnostem a cizincům, kteří by se dopustili závažného protiprávního jednání. Přijala také novelu autorského zákona. Vydavatelé a mediální domy tak asi získají silnější pozici vůči internetovým platformám při sjednávání licenčních poplatků za využívání článků. Také živnostníci by dle poslanců neměli platit autorské poplatky za puštěnou hudbu v prodejnách. Do Senátu sněmovna poslala i vládní novelu ohledně informační povinnosti o spotřebě tepla či předpis ohledně podpory nízkoemisních vozidel ve veřejné dopravě. Návrh na zřízení Digitální a informační agentury míří do třetího čtení.
14. 10. 2022Aktualizováno14. 10. 2022, 14:44|

Registr vozidel už je opět plně funkční, několik hodin byl částečně mimo provoz

Registr silničních vozidel byl od dopoledne několik hodin částečně mimo provoz. Technická porucha v systému po většinu úředního dne neumožňovala generovat a tisknout dokumenty, řada úřadů proto nepoužívala registr vůbec. Technický problém se nakonec podařilo opravit zhruba po 16:00, informoval mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.
17. 8. 2022Aktualizováno17. 8. 2022, 17:54|

Dráhy odstavily desítky vozidel. Podle nových pravidel musí dodržovat plán údržby

České dráhy odstavily v posledních dvou dnech desítky vozidel – staré elektrické jednotky, ještě starší úzkorozchodnou lokomotivu, ale i modernizované motoráky Regionova, některé elektrické lokomotivy a osobní vozy. Nově i pro ně platí celoevropský systém certifikované údržby ECM, který se dosud vztahoval pouze na nákladní vagony. Dopravci musí ke každému vozidlu dodat Drážnímu úřadu servisní plány a následně je dodržovat. Proto některá zcela končí, jiná musí na větší opravy, než se budou moci vrátit do provozu. Na úzkorozchodné trati do Osoblahy již začala mimořádná výluka, jinde dráhy intenzivně přesouvají vozidla, aby měly v pátek s čím jezdit.
16. 6. 2022|

Nákup nových i ojetých vozů je nyní obtížnější. Může za to menší výběr a rostoucí ceny

Koupit auto je momentálně složitější. Koronavirová krize totiž přibrzdila výrobu nových vozů, ale i trh s těmi ojetými. V obou kategoriích je menší výběr a ceny rostou. Stejně tak se z jarního útlumu probírá i zájem zákazníků.
29. 8. 2020|