TÉMA

Ivan Kytka

Zdravotníci ošetřili přes sedm set lidí z fronty na rozloučení s Alžbětou II.

Lidé, kteří se chtějí rozloučit s královnou Alžbětou II. u její rakve, nyní stráví ve frontě asi deset hodin. Nečekaně je navštívil nový britský král Karel III. spolu se svým starším synem Williamem, novým princem z Walesu. Úřady již dříve vyzvaly další zájemce, aby přišli nejdříve v poledne, protože zájem je stále obrovský a do fronty míří další truchlící. Někteří, kteří panovnici vzdali úctu v noci na sobotu, strávili ve frontě dlouhých 25 hodin. Záchranáři za tři dny ošetřili 710 lidí, kteří čekali ve frontě. Do nemocnice jich odvezli dalších 81. Obávají se, že počty by mohly kvůli velmi chladnému počasí dále stoupat, napsal list The Guardian.
17. 9. 2022Aktualizováno17. 9. 2022, 20:28|

Britská vláda se sešla na krizové schůzi bez Johnsona. Chystal soukromý večírek

Britský premiér Boris Johnson se nezúčastnil sobotní schůzky vládní komise pro mimořádné události. Kabinet zasedal po tom, co meteorologická služba poprvé vyhlásila červený, tedy nejvyšší, stupeň výstrahy před vedrem. Johnson chystal ve venkovském sídle předsedů vlády večírek pro příbuzné a přátele.
17. 7. 2022|

Londýn hodlá vracet čluny připlouvající z Francie. Nebudeme akceptovat vydírání, reaguje Paříž

Británie hodlá vracet lodě s ilegálními migranty přeplouvající Lamanšský průliv zpět do Francie. Prohlubuje se tak diplomatické napětí mezi Londýnem a Paříží. Země se neshodnou na tom, jak se vypořádat s narůstajícím počtem běženců, kteří riskují životy na malých člunech.
9. 9. 2021Aktualizováno9. 9. 2021, 15:01|

Oblíbený byl v médiích i mezi lidmi, vzpomínají na prince Philipa čeští diplomaté či novináři

V nedožitých sto letech zemřel v pátek britský princ Philip. Do smutku se zahalily nejen Britské ostrovy a území, která dříve pod korunu patřila, ale i zbytek světa, včetně Česka. Jiří Zrůst se znal s princem osobně. „Spousta lidí, včetně mě, měla to potěšení zažít jeho humor,“ vzpomíná předseda správní rady Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu v ČR. „Byl mužem činu,“ dodal. „Nikdy nelhal, což se nedá říct o politicích,“ tvrdí bývalý pracovník BBC Milan Kocourek a vzpomíná na to, že se na mediální výstupy prince vždy těšil.
10. 4. 2021|

Policie hasila střety v západním Belfastu vodním dělem. Politici vyzvali davy ke klidu

Nepokoje v severoirském Belfastu pokračovaly i v noci na pátek, několik skupin obyvatel zaútočilo proti zasahujícím policistům a vrhalo na ně kameny, zápalné lahve a dělbuchy. Bezpečnostní složky proti nim zakročily pomocí vodního děla ve snaze násilí ukončit, uvedl zpravodajský web BBC. Britský premiér Boris Johnson jednal po telefonu se svým irským protějškem Micheálem Martinem a vyslovil se pro „uklidnění napětí“.
9. 4. 2021Aktualizováno9. 4. 2021, 22:07|

Dublin a Belfast odsoudily násilí v Severním Irsku. Nepokoje se nelíbí ani britské vládě

Opakující se pouliční násilnosti v Severním Irsku musí přestat, než bude někdo vážně zraněn nebo zemře. Ve čtvrtek to řekl irský ministr zahraničí Simon Coveney a vyzval severoirské politické lídry, aby společně pracovali na snížení napětí v ulicích. Provinční vláda v Belfastu po mimořádném zasedání rovněž odsoudila „naprosto nepřijatelné a neobhajitelné“ násilnosti. S místními představiteli plánuje jednat britský ministr pro Severní Irsko Brandon Lewis. Navzdory výzvám ke klidu se výtržnosti opakovaly i ve čtvrtek večer.
8. 4. 2021|

Británie vyškrtne Česko z bezpečných zemí. Česká pravidla pro Chorvatsko a Francii se nemění

Testy na koronavirus při návratu z Chorvatska či Francie nebudou potřeba nejméně do 7. září, potvrdila hlavní hygienička Jarmila Rážová. Čechům v těchto destinacích hygienici doporučují vyhýbat se místům s větším počtem osob, jako jsou bary nebo noční podniky, nosit roušky, dodržovat odstupy a častěji si mýt ruce. Velká Británie od sobotního rána vyřadí Česko ze seznamu bezpečných zemí.
27. 8. 2020Aktualizováno27. 8. 2020, 21:27|