TÉMA

Vraky

Autovraky blokují pražské ulice. Majitelé si přitom jejich prodejem mohou vydělat

Tisíce vraků musí radnice každý rok odklidit z pražských ulic. Jsou terčem vandalů, zabírají parkovací místa. I po zjednodušení úředního postupu ale trvá měsíce, než zmizí. Jejich majitelům přitom stačí, aby sami objednali likvidaci u odborné firmy. Bývá to zdarma a někdy dokonce peníze získají.
11. 4. 2024|

Baltské moře díky unikátním podmínkám uchovává až staleté vraky. Ohrožují je ale rabující potápěči i dřevokazné šášně

Vody Baltského moře ukrývají asi sto tisíc vraků. Chlad, tma a nízká salinita konzervují potopené koráby, které na mořském dně leží celá staletí. Podmořští archeologové pomalu odhalují jejich tajemství, každý rok hlásí desítky nových objevů. Historické nálezy ale ohrožuje dřevokazný mlž i neukáznění potápěči, kteří místa lodních neštěstí rabují. V jednom z nejvíce znečištěných moří jsou navíc hrozbou moderní vraky z minulého století a jejich zásobníky plné nafty.
14. 3. 2024|

Reportéři ČT: Vjezd do výzkumného areálu v Praze blokují návěsy. Majitel silnice od nich dává ruce pryč

Výzkumný areál v pražských Běchovicích je sídlem špičkových technologických firem. Ty se ale ke svým výrobním halám těžko dostávají, protože příjezdové cesty blokují desítky starých vraků. Majitel cest Miloslav Štěpán odmítá vraky odstranit a tvrdí, že s nimi nemá nic společného. Do areálu navíc přibyli nevítaní hosté, které sem kdosi údajně z charitativních důvodů přestěhoval. Více než rok trvající beznadějnou situaci má vyřešit novela zákona, která má obcím v podobných případech rozvázat ruce.
21. 6. 2021|

Hradec Králové se pustil do odtahu vraků, do konce června jich odveze až šedesát

Kdo v Hradci Králové dlouhodobě nepoužívá auto a nechává ho stát na jednom místě, by si měl dát pozor. Hrozí totiž, že město prohlásí jeho vůz za vrak, ještě tento měsíc ho odtáhne a následně zlikviduje. Radnice se pustila do hromadného odtahu, který čeká zřejmě několik desítek zaparkovaných aut.
16. 6. 2021|

Lovci pokladů stále častěji ohrožují cenná naleziště. Mnohdy i pod mořskou hladinou

Na dně Baltského moře leží až dvacet tisíc lodních vraků, které nabízejí unikátní pozvánku do dějin Evropy. Archeologové ovšem varují, že památky jsou stále častěji terčem lovců pokladů, a postupně tak chátrají. A problém se zdaleka netýká pouze podvodního světa.
23. 1. 2021|

Vraky aut stále hyzdí ulice Brna. Úředníci pár měsíců zaspali

Autovraky z brněnských ulic nemizí. V celém městě se od začátku letošního roku podařilo odstranit pouze čtyři. Likvidaci brzdila až do konce dubna nejasná legislativa. A i když už pět měsíců platí novela zákona, která umožnila i odtah aut s prošlou technickou kontrolou, Brněnské komunikace, které zajišťují odstranění aut, smlouvu s městem v pozměněné podobě uzavřely až začátkem srpna.
28. 8. 2020|