TÉMA

Slovenská vláda

Slovensko směřuje k rozpadu koalice, míní předseda sněmovny Kollár

Slovensko patrně směřuje k menšinové vládě a na začátku příštího týdne v nynější koaliční krizi pravděpodobně rezignují zbylí tři ministři za stranu Sloboda a solidarita (SaS). Řekl to ve čtvrtek předseda sněmovny Boris Kollár. Šéf nejsilnějšího vládního hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič opět odmítl prodloužené ultimátum SaS, aby do pondělí rezignoval na pozici ministra financí. Předseda SaS Richard Sulík podal demisi na funkci ministra hospodářství už ve středu.
1. 9. 2022|

Slovenská vláda se štěpí. Ministři za SaS podají podle Sulíka demisi příští týden

Ministři za slovenskou stranu Sloboda a solidarita (SaS) ve středu podají demisi, oznámil šéf SaS a ministr hospodářství Richard Sulík. Tento krok v době trvající vládní krize zdůvodnil tím, že nebyl splněn požadavek SaS, aby kabinet opustil ministr financí a šéf nejsilnějšího vládního hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič. Premiér a člen vedení OĽaNO Eduard Heger v reakci uvedl, že hodlá do posledního okamžiku usilovat o zachování čtyřčlenné koalice; připustil ale i přípravu alternativního řešení.
26. 8. 2022Aktualizováno26. 8. 2022, 20:17|

V Bratislavě demonstrovali učitelé a zaměstnanci škol. Jsou nespokojení se spory ve vládní koalici

Slovenskou vládní koalicí hýbou neshody ohledně učitelských platů. Slovenský ministr financí Igor Matovič (OĽaNO) je pro jejich růst, podmiňuje ho ale zvyšováním daní. Ministr hospodářství Richard Sulík (SaS) namítá, že jeho strana vyšší daně už dříve vetovala a že koaliční partneři tento postoj respektovali. Učitelé a další zaměstnanci škol si připadají jako rukojmí vládního sporu a ve středu v Bratislavě demonstrovali za výraznější zvýšení školských platů.
15. 6. 2022|

Slovenská vláda navrhla pomalejší zvyšování minimální mzdy. Méně chce přidat i důchodcům

Slovenská vláda ve středu schválila návrh na pomalejší růst minimální mzdy, než předpokládá současný zákon, který ještě loni prosadil předchozí kabinet. Chce také snížit výši 13. penze pro důchodce, jejíž zavedení krátce před únorovými parlamentními volbami schválil poslanecký sbor.
26. 8. 2020|