TÉMA

Markéta Adamová Pekarová

Pevně stojíme za Izraelem, reagoval Fiala na íránský útok. Podobná slova zní od většiny politiků

Pevně stojíme za Izraelem a jeho právem se bránit, uvedl premiér Petr Fiala (ODS) v reakci na íránský útok na Izrael, který začal v sobotu pozdě večer. Ministerstvo zahraničí důrazně odsoudilo „destabilizující chování Íránu a jeho zástupců, kteří rozhodli o útoku na izraelské území“. Podporu Izraeli vyjádřili i další čeští politici.
14. 4. 2024Aktualizováno14. 4. 2024, 12:52|

Za letošní první dva měsíce skončil důchodový účet v deficitu šestnáct miliard

Hospodaření důchodového systému se zatím vyvíjí podobně jako loni, kdy skončilo v rekordním deficitu. Za letošní první dva měsíce se penzijní účet propadl skoro šestnáct miliard korun do minusu. Podle zástupců vlády to ukazuje na nutnost reformy. K některým jejím částem, jako je posouvání věku odchodu do penze, má výhrady opozice. Další společné jednání i s prezidentem je v plánu za necelý měsíc.
30. 3. 2024|

Fiala přijal lídra slovenské opozice. Slovensko není jen Fico, vzkázal Šimečka

Premiér Petr Fiala (ODS) dopoledne přijal v Kramářově vile předsedu nejsilnějšího slovenského opozičního hnutí Progresívne Slovensko Michala Šimečku. Schůzka se uskutečnila jen necelé dva dny poté, co česká vláda kvůli rozdílnému pohledu na válečný konflikt na Ukrajině rozhodla o pozastavení konzultací se slovenským kabinetem premiéra Roberta Fica (Smer–SD). Navzdory tomuto faktu Fiala na sociální síti X uvedl, že vztahy mezi zeměmi jsou na výborné úrovni.
8. 3. 2024|

Rakušan tvrdil, že se vláda chystá ovládnout ČEZ. Fialu překvapil, Havlíček nešetřil kritikou

Premiér Petr Fiala (ODS) je rád, že vicepremiér Vít Rakušan (STAN) vysvětlil svůj pondělní výrok o výkupu minoritních podílů v energetické společnosti ČEZ, a to kvůli dopadu informací o skupině na burzu. Bylo by podle něj dobré, aby se takto ve vládě nepřekvapovali a všichni více dbali na společný konsenzus, uvedl předseda vlády na síti X. Místopředseda sněmovny Karel Havlíček (ANO) uvedl, že by měl zakročit premiér a Rakušana zkritizoval. Akcie ČEZu na pražské burze nejprve zdražily z pondělních 876 korun až na 904,50 koruny, ale odpoledne zase postupně zlevnily na 880 korun.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 23:14|

Pavel přijal na Hradě gruzínskou prezidentku. Chce ji podpořit před evropským summitem

Gruzínskou prezidentku Salome Zurabišviliovou přijal na Pražském hradě její protějšek Petr Pavel. Chce tak vyjádřit podporu Gruzii dříve, než bude Evropská rada rozhodovat o přidělení kandidátského statutu kavkazské zemi. Hrad dal najevo, že považuje Zurabišviliovou za političku, která ve své zemi výrazně přispívá k prosazování evropských hodnot.
11. 12. 2023Aktualizováno11. 12. 2023, 17:34|

Poslanci uznali hladomor na Ukrajině ve třicátých letech minulého století za genocidu

Poslanci si během středečního jednání připomněli hladomor na Ukrajině v letech 1932 až 1933, který následně uznali za genocidu ukrajinského národa. Do Rady České televize sněmovna žádného z uchazečů nezvolila. Pět míst v ní zůstalo po druhých kolech tajných voleb neobsazených. Poslanci naopak obměnili dozorčí rady státních fondů. Daňové zvýhodnění související s pomocí válkou zasažené Ukrajině by mohla dolní komora schvalovat tento pátek, poslanci novelu pustili do třetího čtení.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 16:35|

Policie bude chránit rodiny zákonodárců podporujících pandemický zákon

Odpůrci koronavirových opatření zveřejnili soukromé adresy poslanců, kteří podpořili novelu pandemického zákona, a vyzvali k protestům na těchto místech. Ve středu se demonstrovalo i před Poslaneckou sněmovnou, která o novele opět jedná. Prezident, premiér i ministr vnitra uveřejnění adres odsoudili. Ministr Vít Rakušan (STAN) Zároveň oznámil, že policie podniká opatření na ochranu rodin sedmi desítek členů dolní komory parlamentu.
16. 2. 2022Aktualizováno16. 2. 2022, 18:07|

Fiala chce udržet koalici SPOLU i pro komunální a senátní volby v roce 2022

Předseda občanských demokratů Petr Fiala vyzval TOP 09, aby spolupráce obou stran s KDU-ČSL v rámci koalice SPOLU pokračovala i příští rok v obecních a senátních volbách. Uvedl to ve zdravici delegátům sobotního sněmu TOP 09. Zájem o užší kooperaci s TOP 09 projevil také předseda STAN Vít Rakušan.
20. 11. 2021|