TÉMA

Jubileum

Vznikla sbírka Dárek pro Olgu. Připomíná bývalou první dámu

U příležitosti nedožitých devadesátých narozenin bývalé první dámy Olgy Havlové vznikla veřejná sbírka Dárek pro Olgu. Vybrané peníze dostanou organizace pomáhající potřebným. U některých projektů stála v jejich začátcích i tehdejší první dáma.
11. 7. 2023|

Poslední žijící český válečný pilot Emil Boček předal ocenění a oslavil stovku

Emil Boček, poslední žijící český válečný pilot, slaví sté narozeniny. Absolvoval téměř tři desítky operačních letů. Po válce se pro komunisty stal nepohodlným. Rehabilitace se dočkal až po roce 1989. Aktivní je dodnes. Vybraným lidem a institucím tento týden předal ocenění Morální autorita – za podporu a péči o válečné veterány a za odvážné a spravedlivé skutky.
25. 2. 2023|

Hologram Alžběty II. projel Londýnem ve zlatém kočáře v rámci oslav jubilea

Ve Spojeném království vrcholí oslavy platinového jubilea panování Alžběty II. Lidé spolu s následníky trůnu, princi Charlesem a Williamem, sledovali průjezd zlatého kočáru a pochod masek. Ani deštivé počasí neodradilo mnohé organizátory od pořádání slavnostních obědů v ulicích po celé zemi.
5. 6. 2022Aktualizováno5. 6. 2022, 20:20|

Alžběta II. procestovala svět. Na některých ceremoniích v rámci oslav ale chyběla

Britové pokračují v oslavách sedmdesáti let Alžběty II. na trůnu. Pětaosmdesát procent z nich se narodilo za její éry. Podle průzkumů více než čtyři pětiny Britů nejstarší panovnici v ostrovních dějinách chválí za její práci. Ovšem počet Britů, kteří chtějí zachovat konstituční monarchii, za posledních deset let klesl. Většina populace zřízení ale nadále podporuje. Tvář královny zná celý svět. I proto, že velkou část nejen bývalých britských držav navštívila.
4. 6. 2022|

Mši na počest Alžběty II. navštívila královská rodina i bývalí premiéři

V rámci oslav sedmdesáti let panování královny Alžběty II. proběhla v londýnské katedrále svatého Pavla mše díkůvzdání. Bohoslužbu navštívili přední členové královské rodiny, a to včetně prince Harryho a jeho manželky Meghan, kteří se před dvěma lety rozhodli opustit své povinnosti v královské rodině. Samotná panovnice se ale kvůli zdravotním potížím ze mše omluvila.
3. 6. 2022|

30 let zpět: Kulaté výročí pivovaru Zubr

Přerovský pivovar Zubr si před třiceti lety připomínal 120 let od položení základního kamene tehdejšího prvního moravského pivovaru se sladovnou. Zubr byl tehdy dodáván kromě tuzemska také zákazníkům na Slovensko, do Polska, Maďarska a Německa. A proč je ve znaku pivovaru zrovna zubří hlava?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
27. 4. 2022|

Alžběta II. slaví 96. narozeniny. Británie se chystá na oslavy asi posledního kulatého jubilea její vlády

Britská královna Alžběta II. ve čtvrtek slaví 96. narozeniny. Královně gratuloval její vnuk princ William, premiér Boris Johnson i britské ozbrojené síly. Panovnici také navštívil druhý vnuk princ Harry s vévodkyní Meghan. V létě si Spojené království připomene velkolepými oslavami platinové jubileum, tedy semdesát let její vlády.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 20:12|

30 let zpět: Do nepravostí řádně tepat

Když Jiří Suchý v roce 1991 slavil šedesáté jubileum, krátký medailonek v Deníku ČST připomněl nejen Suchého umělecké zásluhy, ale také jeho celoživotní společenskou angažovanost. Představil ho mimo jiné jako signatáře manifestů Dva tisíce slov a Několik vět.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
1. 10. 2021|

„Protřepat, nemíchat.“ Sean Connery oslavil devadesátiny. Proslavila ho role Jamese Bonda

Proslavil ho James Bond a dodnes je pro mnohé fanoušky jediným jeho pravým představitelem. Britskému agentovi 007 dodal charakteristický šarm a humor. Sean Connery, herec skotského původu a mužného vzhledu, chtěl být nejdřív fotbalistou a uspěl i v kulturistické soutěži. Nakonec se našel na filmovém plátně. V současnosti hraje golf, věnuje se charitě a angažuje se ve společenském dění ve Skotsku. Poslední roli ve filmu si střihl v roce 2003.
25. 8. 2020|