TÉMA

Rouškovné

S výplatou rouškovného mohou nastat problémy, upozornil ombudsman

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček v souvislosti s výplatou takzvaného rouškovného upozornil na dva problémy, s nimiž se mohou setkat lidé, kteří nepobírají důchod na bankovní účet. Příspěvek se totiž nevyplácí s důchodem, pro výplatu v hotovosti se využívá odlišná poštovní služba. Ombudsman to uvedl na svém webu. Problémy mohou také nastat, je-li senior například v nemocnici.
18. 12. 2020|

Senát umožnil poskytnout důchodcům jednorázový příspěvek ve výši pěti tisíc korun

Jednorázový příspěvek důchodcům 5000 korun míří k podpisu k prezidentu Miloši Zemanovi. Senát v pátek umožnil přijetí návrhu, který schválila sněmovna, aniž se jím hlouběji zabýval. Horní komora dále uvedla, že žadatelé o dotaci či veřejnou zakázku z řad zahraničních i českých firem by měli do budoucna uvádět údaje o svých skutečných majitelích a úřady by to měly ověřovat. Doporučila tak upravit novelu zákona proti praní špinavých peněz. Dále schválila novelu rozpočtových pravidel, kdy případné přebytky státního rozpočtu bude možné použít jen na snížení státního dluhu. Schválila i zákaz klecových chovů nosnic od roku 2027.
13. 11. 2020Aktualizováno13. 11. 2020, 19:00|
Interview ČT24

Komunisté mají výhrady ke zrušení superhrubé mzdy a sazbě 15 procent, uvedl Dolejš

Na rozdíl od jarní fáze koronavirové pandemie nebudou vypínány celé obory, celé fabriky, byť k tomu regionálně může dojít, uvedl v Interview ČT24 poslanec KSČM Jiří Dolejš. Proto si myslí, že ekonomické dopady současných a budoucích vládních restriktivních opatření nebudou tak velké jako na jaře. Jeho strana, která podporuje vládní koalici, bude zároveň chtít od kabinetu koncepci, jak uzdravovat veřejné finance. Tedy jak se vypořádat se současným rostoucím zadlužením. Proto mají také výhrady k výpadku, který by způsobilo zrušení superhrubé mzdy.
18. 9. 2020|

Sněmovna v prvním čtení podpořila rouškovné, zrychlené projednání opozice zablokovala

Sněmovna v úvodním kole podpořila vládní návrh jednorázového pětitisícového příspěvku důchodcům, předlohu poslala k posouzení do sociálního výboru. Poslanci v úterý také odhlasovali zrušení daně z nabytí nemovitostí. Opozici se nepodařilo na program schůze prosadit debatu o vývoji epidemie koronaviru. Kvůli šíření nemoci covid-19 sněmovna zasedla v polovičním počtu.
15. 9. 2020Aktualizováno15. 9. 2020, 23:15|
Události komentáře

Populismus, důchodci měli jistý příjem, kritizuje rouškovné Kalousek. Dle Maláčové dávka deficit nevytrhne

Mimořádná dávka pro důchodce – takzvané rouškovné – je podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) politický krok a půlbilionový schodek „nevytrhne“. Poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek dávku kritizuje, vláda prý neposlouchá experty a kupuje si skupinu, jejíž příjmy covid-19 neohrozil. Poslanec ANO Jan Řehounek v Událostech, komentářích ujistil, že dávka nezamezí tomu, aby důchodci dosáhli na dávky jiné. Ekonom Mojmír Hampl upozorňuje, že podobné návrhy obětují stabilitu veřejných financí kvůli krátkodobým politickým cílům.
3. 9. 2020|

Špičky koalice jednaly o superhrubé mzdě a bonusu pro penzisty. Závěry zveřejní v pátek

Ve čtvrtek večer se na Úřadu vlády sešly špičky koalice. Hlavním tématem bylo zrušení superhrubé mzdy. Nyní se platí jednotná patnáctiprocentní daň. Počítá se ale z hrubé mzdy navýšené o odvody na sociální pojištění. Nově by se kalkulovala pouze z hrubé mzdy. Jak bude daň vysoká, není jasné. Tématem schůzky měla být i výplata mimořádného příspěvku důchodcům. Výsledek jednání, které skončilo kolem půl deváté, politici nesdělili. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že v pátek se ve 14 hodin uskuteční tisková konference.
27. 8. 2020Aktualizováno27. 8. 2020, 22:48|
Události komentáře

Přispíváme všem skupinám, hájí bonus pro důchodce Schillerová. Zhorší to vztah mezi generacemi, oponuje Horská

Zamýšlené vyplacení mimořádného bonusu pro důchodce vychází z vývoje cen jejich spotřebního koše (například náklady na léky, potraviny, energie) i z toho, že si nemohou přivydělat. V Událostech, komentářích to prohlásila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Předsedkyně opoziční TOP 09 Markéta Adamová Pekarová naopak považuje za hlavní důvod blížící se říjnové volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu. Připravovaný bonus zkritizovala i hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.
26. 8. 2020Aktualizováno26. 8. 2020, 08:10|
Interview ČT24

Bonus pro seniory je tak evidentní předvolební krok, až je to úsměvné, tvrdí Dlouhý

Růst životní úrovně tuzemských penzistů je žádoucí podpořit, Česká republika by ale neměla opouštět rozpočtovou disciplínu. Myslí si to prezident české Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, který byl hostem Interview ČT24. Deklarovaný záměr vlády vyplatit seniorům jednorázový příspěvek až ve výši šesti tisíc korun jako takzvané rouškovné označil za průhledný tah před nadcházejícími krajskými volbami.
25. 8. 2020|