TÉMA

Ubytovací zařízení

V Česku se ve druhém čtvrtletí ubytovalo o 14,3 procenta více turistů než loni. Celkově ale ve službách klesly tržby

V hotelech, penzionech a kempech v Česku se v letošním druhém čtvrtletí ubytovalo 5,8 milionu turistů, meziročně o 14,3 procenta více. Domácí hosté převažovali nad zahraničními. Turisté strávili v ubytovacích zařízeních dohromady 13,8 milionu nocí, o 14,5 procenta více než ve stejném období loni. V ubytování a stravování také ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostly tržby. Celkově ale ve službách v Česku v tomto období meziročně klesly o 3,5 procenta. Oslabila hlavně doprava a skladování. Tržby naopak ve vědeckých a technických činnostech. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 21:16|

Soud zrušil autorským svazům OSA a Integram pokutu, kterou jim vyměřil ÚOHS

Krajský soud v Brně v úterý zrušil dvě pokuty ve výši 10,7 milionu a dvacet milionů korun, které autorským svazům OSA a Intergram vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za zneužití dominantního postavení. Potvrdil to mluvčí úřadu Martin Švanda.
27. 6. 2023|

Tržby ve službách loni meziročně stouply o 8,1 procenta. Počet turistů se přiblížil předcovidovým číslům

Tržby ve službách v Česku loni meziročně stouply o 8,1 procenta. K nárůstu pomohla zejména odvětví dopravy a skladování a administrativních činností. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ). V posledním loňském čtvrtletí poskytovatelé služeb utržili proti stejnému kvartálu předchozího roku o 1,4 procenta více, přičemž růst zaznamenala většina odvětví. V Česku se loni ubytovalo 19,5 milionu turistů. Proti předchozímu roku 2021, který byl ještě výrazně ovlivněn pandemií nákazy covid-19, je to nárůst o 71 procent, vyplývá z údajů ČSÚ. Stále je to ale o 2,5 milionu turistů méně než v předcovidovém roce 2019.
9. 2. 2023Aktualizováno9. 2. 2023, 21:28|

Kvůli covidové krizi mizí horské hotely. Developeři je chtějí měnit na apartmány

Některá horská ubytovací zařízení čeká přestavba na apartmány. Majitelé hotelů totiž absenci návštěvníků neustáli a objekty prodali developerům, kteří je chtějí přestavět na víkendové či prázdninové byty. Epidemie navíc stojí za demolicí jednoho z větších penzionů v Krkonoších. Ubytovací zařízení v Herlíkovicích pro 65 osob se poprvé uzavřelo loni na jaře. Provoz Penzionu Mlýn už jeho majitel nechtěl dotovat.
4. 5. 2021|

Návštěvnost slovenských hotelů je letos výrazně menší než loni. Červen propad zmírňoval

Počet hostů v ubytovacích zařízeních na Slovensku se letos v červnu oproti květnu výrazněji zvýšil, nadále ale kvůli dopadům pandemie choroby covid-19 zaostával za loňskem. Informoval o tom v pondělí slovenský statistický úřad. Slovensko patří k nejoblíbenějším zemím pro české turisty.
24. 8. 2020|