TÉMA

Jan Kynčl

Sezona respiračních nemocí končí, zůstávají jen lokální ohniska nákazy

Lidí nakažených chřipkou i jinými akutními respiračními infekcemi ubývá. Ohniska podle Státního zdravotního ústavu sice ještě existují, ale jsou jen lokální. Ústav proto pro tuto sezonu ukončil vydávání pravidelných hlášení shrnujících počty nakažených.
3. 4. 2023|

Případů chřipky v Česku pomalu ubývá, přibylo ale nemocných školáků

V Česku dál ubývá případů infekcí dýchacích cest. Podle dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) klesla hlášená nemocnost na 1351 případů na sto tisíc obyvatel, zatímco na konci loňského roku to bylo 1750. Klesá hlavně počet případů mezi malými dětmi a seniory, přibylo ale nemocných dětí ve věku šest až čtrnáct let. Nejvyšší nemocnost je nyní v Jihomoravském kraji.
30. 1. 2023|

Respiračních infekcí podle Státního zdravotního ústavu ubývá

Případů akutních infekcí dýchacích cest v Česku dál ubývá, za týden o dvanáct procent na 1417 nemocných na sto tisíc obyvatel. Nemocnost klesá ve všech věkových skupinách a ve všech krajích, nejvyšší zůstává v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. V pondělí o tom informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Odborníci očekávají další pokles nemocnosti, pomoci by mohlo i počasí.
23. 1. 2023|

Rychle se šíří chřipka. Za poslední týden vzrostl počet nemocných o polovinu

Nemocných s akutními infekcemi dýchacích cest je zhruba stejně jako minulý týden, a to přibližně 2,5 tisíce na sto tisíc obyvatel. Tempo šíření takzvaných RS virů začíná postupně zpomalovat, na vzestupu je ale naopak chřipka. „Nemocnost u chřipkových onemocnění se zvýšila o 58,6 procenta u všech věkových skupin,“ informovala hygienická služba. Situace ovlivňuje i provoz některých nemocnic, hygiena prosí, aby nemocní chodili k lékaři až po dni či dvou teploty.
27. 12. 2022|

Chřipce ročně podlehne přes 1500 lidí. Očkování má ale jen 23 procent seniorů, upozorňuje SZÚ

Odborníci v Česku varují před malou proočkovaností lidí nad pětašedesát let proti chřipce. Nemoci podle jejich dat podlehne asi patnáct stovek Čechů a Češek za rok, v letech horší epidemie až pět tisíc. Loni se však nechalo očkovat pouze zhruba třiadvacet procent seniorů, což je proti západní Evropě třetina. Na tiskové konferenci to uvedl vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Jan Kynčl, podle kterého může Česko letos čekat silnější epidemii, protože kvůli opatřením proti šíření koronaviru se chřipka v posledních dvou letech vyskytovala velmi zřídka.
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 20:14|

Může přijít letní vlna covidu, říká zdravotní statistik Dušek. Na podzim bude třeba přeočkovat miliony Čechů

Na podzim bude v Česku potřeba proti covidu-19 přeočkovat asi 2,5 milionu lidí – seniorů a chronicky nemocných, které nákaza může ohrozit na životě. Odborníci se obávají souběhu další vlny koronaviru s chřipkou. Informace zazněly v diskusi Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) k očkování.
23. 6. 2022|

Epidemiolog Maďar končí jako poradce ministra. Zákeřné podpásové útoky nemám zapotřebí, říká

Epidemiolog Rastislav Maďar na vlastní žádost skončil jako člen pracovní skupiny ministra zdravotnictví pro uvolňování karanténních opatření. Ministra o tom informoval už v pátek. Důvodem jsou dle jeho slov podpásové útoky –⁠ epidemiolog neprosazoval roušky ve školách, naopak je nedoporučoval. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) Maďarovu práci ocenil, podpásových útoků si prý není vědom.
24. 8. 2020Aktualizováno24. 8. 2020, 14:05|