TÉMA

Sergej Magnitskij

Němcov, Politkovská, teď Navalnyj. Smrt či otrava zastihly už mnoho Putinových odpůrců

Zpráva o smrti významného představitele ruské opozice Alexeje Navalného v pátek zaskočila celý svět. Ohlédnutí do minulosti přitom ukazuje, že řadu opozičníků či odpůrců režimu Vladimira Putina, kteří proti němu vystupovali, zastihla vážná otrava, nebo dokonce vražda.
16. 2. 2024|

Lipavský předloží vládě takzvaný Magnitského zákon. Umožní zmrazit další majetky

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v červnu předloží vládě návrh takzvaného Magnitského zákona pro lepší vymahatelnost ochrany lidských práv. Kabinet v programovém prohlášení avizoval termín do konce roku 2023, ruská invaze na Ukrajinu ale přiměla vládu k urychlení přípravy předlohy, řekl Lipavský na tiskové konferenci.
9. 5. 2022Aktualizováno9. 5. 2022, 12:35|

Podle amerických dokumentů je Česko centrem pro praní peněz z Ruska, píše web Investigace

Z dokumentů o podezřelých transakcích ve velkých bankách uniklých z amerického úřadu na potírání finanční kriminality se 281 spisů týká České republiky. Uvedl to server Investigace.cz, který se k listinám dostal v rámci globálního projektu Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů (ICIJ). Podle serveru z dokumentů vyplývá, že se v Česku legalizují peníze z trestné činnosti páchané v Rusku. Pochybné jsou i převody peněz spojené s Čínou a čínskými jednateli ve firmách registrovaných v Česku.
21. 9. 2020Aktualizováno21. 9. 2020, 16:15|

Politkovská, Skripal, Litviněnko. Životy kritiků Kremlu končily otravou i vraždou

Možná otrava ruského opozičního předáka Alexeje Navalného není první podobnou kauzou. Podezřelé události obklopují smrt či onemocnění řady dalších politiků, novinářů či špionů kritických vůči politice Kremlu.
21. 8. 2020|