TÉMA

Hans Christian Andersen

Tip z iVysílání: Grimault a Prévert vypráví Andersenovu pohádku

Francouzský tvůrce animovaných Filmů Paul Grimault a básník Jacques Prévert v roce 1980 po svém převyprávěli známou pohádku Hanse Christiana Andersena. Jejich bajka Král a pták vychází z příběhu Pastýřka a kominíček. V iVysílání ji lze vidět jen do 11. října.
8. 10. 2020|

Národní divadlo v Brně nasazuje odložený Slaměný klobouk i nekorektního McDonagha

Podobně jako další scény, i Národní divadlo Brno zařazuje na podzimní program premiéry, které muselo na konci minulé sezony kvůli pandemii covidu-19 odložit. Hned v září to v činohře roztočí maďarský Liliom, pobaví komedie Slaměný klobouk, antickou tragédii prožije Idomeneus a nekorektnost slibuje Velmi, velmi, velmi temný příběh.
3. 9. 2020|

Pastýřka a kominíček natočili večerníček na pražských střechách a na jeden záběr

Večerníček letos slaví padesát pět let na obrazovce. Česká televize odvysílá jako dárek pro děti i rodiče k tomuto výročí filmovou pohádku Pastýřka a kominíček. Příběh podle Hanse Christiana Andersena načetl Jiří Lábus a natáčel se na jeden záběr na pražských střechách. Pastýřku hraje Tereza Ramba, další role zastali artisté a tanečníci. Pastýřku a kominíčka odvysílají ČT:D a ČT2 poslední srpnový den v 18:45, tedy v čase tradičního večerníčka.
27. 8. 2020|

V brněnské Redutě se setkají Andersen s Dickensem. Je to Velmi, velmi, velmi temný příběh

Národní divadlo Brno připravuje českou premiéru hry Velmi, velmi, velmi temný příběh britského dramatika Martina McDonagha. Jde o černou komedii, ve které se na jevišti potkávají spisovatelé Hans Christian Andersen a Charles Dickens. Autor pracuje také s motivy cestování v čase a belgického kolonialismu v Kongu.
19. 8. 2020|