TÉMA

Ranvej

V Japonsku se na ranveji srazila dvě letadla. Pět lidí zemřelo, bezmála čtyři stovky se podařilo zachránit

Letadlo společnosti Japan Airlines zachvátil v úterý na letišti Haneda v japonské metropoli Tokiu požár, když se po přistání srazilo s letounem pobřežní stráže. Na palubě komerčního stroje bylo 379 lidí, které se všechny podařilo evakuovat. Pět ze šesti členů posádky letadla pobřežní stráže ale zahynulo, pilot se dokázal zachránit.
2. 1. 2024Aktualizováno2. 1. 2024, 17:57|

Plány na výstavbu paralelní ranveje na ruzyňském letišti mohou pokračovat, rozhodl soud

Plány na výstavbu nové ranveje na Letišti Václava Havla v pražské Ruzyni se rušit nebudou. Krajský soud v Praze minulý pátek zamítl návrh na zrušení vymezení paralelní dráhy v zásadách územního rozvoje Středočeského kraje. ČT to potvrdil mluvčí kraje Josef Holek. Proti projektu se staví některé pražské městské časti a ekologové. Obávají se negativních vlivů na obytnou zástavbu i životní prostředí. Podle letiště je ale nutné navýšit letovou kapacitu. Středočeský kraj už v minulosti uvedl, že projekt dostatečně zohlednil vlivy na udržitelný rozvoj. Proti rozhodnutí soudu lze ještě podat kasační stížnost.
4. 7. 2023|

Pražské letiště je blíž k nové ranveji. Rozhodovat bude opět krajský soud

Pražské letiště se posunulo blíž k výstavbě druhé vzletové a přistávací dráhy. Nejvyšší správní soud (NSS) se letiště zastal a zrušil rozhodnutí Krajského soudu v Praze, podle kterého se měl projekt nové dráhy vyškrtnout ze zásad územního rozvoje. Podle letiště je ale druhá dráha potřebná pro navýšení kapacit. Odpůrci, mezi kterými jsou hlavně okolní obce, se obávají většího hluku.
19. 4. 2023|

Moskva chce Donbas vylidnit, řekl Zelenskyj. Letiště v Oděse podle úřadů zasáhla ruská raketa

Cílem ruských vojenských útoků na Donbase je oblast zcela zničit a vylidnit, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj hrozí, že oblast skončí jako těžce obléhaný Mariupol. Terčem útoků se podle ukrajinské armády stala i startovací dráha letiště v Oděse. Moskva tvrdí, že letectvo během soboty zabilo přes dvě stovky ukrajinských vojáků a zničilo 23 obrněných vozidel, informovala agentura Reuters s odkazem na prohlášení armády. Představitel Pentagonu agentuře AP řekl, že ruská operace má ve srovnání s původní představou Moskvy skluz. Francie zesílí vojenskou a humanitární pomoc, slíbil prezident Emmanuel Macron Zelenskému. Další podporu přislíbil i britský premiér Boris Johnson.
30. 4. 2022Aktualizováno30. 4. 2022, 23:09|

Praha schválila stavbu nové ranveje na letišti. Změnu podpořily hlasy TOP 09, ODS a ANO

Praha souhlasí s plánovanou výstavbou paralelní dráhy na ruzyňském letišti. Zastupitelé ve čtvrtek podpořili návrh náměstka primátora Petra Hlaváčka (za TOP 09), kterým zrušili nedávno přijaté nesouhlasné stanovisko rady a deklarovali souhlas se záměrem. Schválili také změnu územního plánu nutnou pro stavbu, kterou radní nedoporučili. Zastupitelé dále podpořili jižní variantu trasy železnice, která má spojit Prahu s Kladnem a Letištěm Václava Havla, nebo podporu družstevní a spolkové bytové výstavby.
17. 12. 2020Aktualizováno18. 12. 2020, 08:34|

Pražští radní podpořili železniční tunel z Veleslavína do Dejvic. Novou ranvej na letišti naopak odmítli

Vedení Prahy v pondělí podpořilo jižní variantu trasy železnice mezi Dejvicemi a Veleslavínem, která má spojit Prahu s Kladnem a s Letištěm Václava Havla. Tato varianta počítá s vedením vlaků z Veleslavína tunelem pod střešovickým masivem až do Dejvic, tedy jižně od stávající železniční trati. Naopak s rozšířením samotného letiště radní nesouhlasí. Vedení hlavního města řešilo v pondělí i dostavbu vyhořelého Průmyslového paláce, chystá veřejnou zakázku na vybrání správce a dozoru stavby.
7. 12. 2020Aktualizováno7. 12. 2020, 14:16|

Pražští radní schválili rozpočet, odmítli novou ranvej a omezili reklamu

Pražští radní v pondělí schválili návrh rozpočtu na příští rok, promítne se do něj i propad příjmů spojený s koronavirovou krizí a případným zrušením superhrubé mzdy. Město se přesto chystá investovat například do výstavby metra D a modernizace vodovodů. Radní projednali i rozšíření nařízení omezujícího venkovní reklamu, naopak odmítli plán výstavby nové ranveje na pražském letišti.
30. 11. 2020|

Příprava stavby nové ranveje na Letišti Václava Havla se zatím musí zastavit

Územní řízení na stavbu nové ranveje na pražském Letišti Václava Havla nemůže pokračovat. Nejvyšší správní soud zamítl žádost letiště na přiznání odkladného účinku kasační stížnosti. Tu podalo letiště společně se Středočeským krajem a Ředitelstvím silnic a dálnic poté, co krajský soud zrušil aktualizaci zásad územního rozvoje Středočeského kraje, v nichž se vymezovala plocha pro stavbu ranveje.
18. 8. 2020|