TÉMA

Karel I.

Před 105 lety vzniklo Československo. Vybojovali ho politici, diplomaté i prostí vojáci

Když poslední rakousko-uherský císař Karel I. vydal 16. října 1918 manifest proklamující federalizaci monarchie, bylo již na záchranu habsburského mocnářství pozdě. O necelé dva týdny později, 28. října 1918 byl vyhlášen samostatný československý stát, který s tragickou přestávkou způsobenou druhou světovou válkou vydržel až do konce roku 1992. Tehdy se rozpadl na Českou a Slovenskou republiku.
28. 10. 2023|

Ve svatém Vítovi spočinula část ostatků posledního českého krále. Ceremonii přihlížela hlava habsburského rodu

Do Císařské kaple v Chrámu sv. Víta na Pražském hradě byly po mši uloženy ostatky posledního českého krále a rakouského císaře Karla I. Rakouského. Ceremonie se zúčastnil jeho vnuk a současná hlava rodu Karel Habsburský nebo zástupce apoštolské nunciatury Giuseppe Silvestrini. Mši celebroval římskokatolický duchovní a pomocný biskup pražský Václav Malý. Akt se konal k příležitosti 100. výročí úmrtí Karla I. Rakouského, který usedl na trůn na podzim roku 1916 po smrti císaře Františka Josefa.
24. 4. 2022|

V olomoucké katedrále svatého Václava budou uloženy ostatky Jana Pavla II. a Matky Terezy

Do kaple katedrály svatého Václava v Olomouci budou tuto sobotu uloženy ostatky čtyř významných osobností evropských i světových dějin, které za svého života město navštívily. Půjde o ostatky papeže Jana Pavla II., humanitární pracovnice a řeholnice Matky Terezy, polského řeholníka Adama Chmielowského a také císaře Karla Habsburského, od jehož smrti uplyne o den dříve rovných sto let. Uložení ostatků bude doprovázet slavnostní mše svatá, řekl mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.
28. 3. 2022|

Československo vznikalo doma i v zahraničí, zásluhou politiků či legionářů

Založení československé republiky v roce 1918 je jedním z nejvýznamnějších milníků historie českých zemí. Odpoutání od Rakouska-Uherska předcházely roky politického i vojenského úsilí nejen v Česku, ale i v zahraničí. Od vyhlášení samostatnosti uplynulo ve čtvrtek 103 let.
28. 10. 2021|

Československo oslavilo 102. narozeniny. Semkněme se znovu a těžké období překonáme, vyzval na Vítkově Babiš

Česko prochází 102 let od vzniku Československa velmi těžkým obdobím. Jeho obyvatelé by se proto měli podle premiéra Andreje Babiše (ANO) semknout a překonat jej. Babiš byl jedním z politiků, kteří přišli na Vítkov položit věnce. Nepoložili je – jako obvykle – společně během pietního aktu. Ten armáda kvůli stále sílící pandemii covidu-19 zrušila. Místo toho přijížděli postupně. V poledne uctila státní svátek také Hradní stráž slavnostním střídáním, při kterém zazněla státní hymna.
28. 10. 2020Aktualizováno28. 10. 2020, 19:46|

V českobudějovické katedrále je k vidění relikviář s ostatky Karla I. Habsburského

Zástupci církve v pondělí vložili do niky v katedrále svatého Mikuláše v Českých Budějovicích relikviář s ostatkem posledního rakouského císaře a českého krále Karla I. Habsburského. Při mši, kterou sloužil biskup Vlastimil Kročil, si lidé prohlédli i nový obraz panovníka. Karla I. prohlásil papež Jan Pavel II. v roce 2004 za blahoslaveného. Podle církve je vzorem pro politiky v Evropě, usiloval o mír, sociální spravedlnost, právo a řád.
17. 8. 2020|