TÉMA

Rada vlády pro zdravotní rizika

Počet členů Bezpečnostní rady státu se má o jednoho zvýšit, plánuje Fialova vláda

Nová vláda Petra Fialy (ODS) plánuje zvýšit počet členů Bezpečnostní rady státu z devíti na deset. Vyplývá to z návrhu, který má k dispozici ČTK. Členem rady už nebude šéf resortu zemědělství, naopak přibudou ministři práce a sociálních věcí a pro místní rozvoj. Oba resorty vedou současně místopředsedové vlády a lídři koaličních lidovců Marian Jurečka a Pirátů Ivan Bartoš. Na úřadu vlády by mělo zároveň vzniknout 74 nových míst.
21. 12. 2021Aktualizováno21. 12. 2021, 14:02|

Vláda v demisi podpořila povinné očkování pro lidi nad 60 let a vybrané profese

Ministerstvo zdravotnictví dokončilo přípravu vyhlášky o povinném očkování pro lidi nad 60 let a vybrané profesní skupiny. Do konce týdne by měla být ve sbírce zákonů. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) apeloval na firmy, aby zrušily vánoční večírky. Na pondělním jednání se ministři shodli, že s případným zpřísněním opatření vláda počká a rozhodne se podle dalšího vývoje epidemie.
6. 12. 2021Aktualizováno6. 12. 2021, 20:58|

V sobotu přibylo skoro 11 tisíc případů covidu. Pochopte závažnost situace, vyzývá olomoucký hejtman

Nových případů koronaviru v mezitýdenním srovnání ubylo počtvrté v tomto týdnu. V sobotu testy odhalily 10 967 nakažených, to je o zhruba patnáct set méně než před týdnem. V nemocnicích bylo uplynulý den 6431 pacientů s covidem-19, z toho víc než tisíc ve vážném stavu. Počet hospitalizovaných se oproti předchozím dnům, kdy se pohyboval kolem sedmi tisíc, snížil. Oproti minulé sobotě je nicméně v nemocnicích o skoro 250 lidí víc. Olomoucký hejtman zveřejnil video, ve kterém společně se starosty měst v kraji vyzývá lidi k obezřetnosti a pochopení závažnosti situace.
5. 12. 2021Aktualizováno5. 12. 2021, 20:32|

Nárůsty nakažených se vrátily ke květnovým hodnotám. Ministerstvo zdravotnictví má představit další strategii

V úterý přibylo v Česku 1511 případů nemoci covid-19, což je zhruba o třetinu více než před týdnem. Podobně vzrostl i počet hospitalizovaných s covidem, proti předchozímu úterku také asi o třetinu na 388. Z toho 78 lidí, tedy pětina, je v těžkém stavu. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Denní nárůsty počtu nakažených koronavirem se tak nadále drží na nejvyšší úrovni od jedenáctého května. Premiér Andrej Babiš (ANO) svolal na čtvrtek jednání Rady pro zdravotní rizika, ministerstvo zdravotnictví na něm má představit další strategii.
13. 10. 2021Aktualizováno13. 10. 2021, 12:31|

Na dovolenou jeďte v rámci EU, doporučuje epidemiolog Smejkal. I na podzim budeme podle něj nosit roušky

Epidemiolog Petr Smejkal doporučuje lidem vybírat letní dovolenou mezi zeměmi Evropské unie, protože budou uznávat společný covid pas. Přesto by podle něho bylo dobré vyžadovat po příjezdu z dovolené PCR test. Nevěří, že očkováním do podzimu Češi dosáhnou kolektivní imunity a myslí si, že ve vnitřních prostorech budou i na podzim nutné roušky. Uvedl to v pořadu Události, komentáře.
12. 6. 2021|

Lidé by se měli testovat po návratu z dovolené, a to i v Česku, shodli se zástupci MeSES

Stát by měl podporovat testování ve firmách po návratu zaměstnanců z dovolených. Pokračování testování i po 1. červenci chce vládě doporučit Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES). Po návratu z prázdnin by měli testy podstoupit také žáci základních a středních škol. V Otázkách Václava Moravce to řekli členové skupiny – viroložka Ruth Tachezy a epidemiolog Petr Smejkal.
16. 5. 2021|

K očkování se od úterý budou moci registrovat i pětačtyřicátníci, rada vlády schválila urychlení o den

Již od úterý se budou moci registrovat na očkování proti covidu-19 lidé starší 45 let. Otevření registrací pro první skupinu lidí pod 50 se tím urychlí o den oproti dosavadnímu plánu. O změně rozhodla Rada vlády pro zdravotní rizika a informoval o ní premiér Andrej Babiš (ANO).
10. 5. 2021Aktualizováno10. 5. 2021, 15:20|

Přibylo necelých sedm tisíc nakažených. Policie bude karantény kontrolovat jedině s hygieniky

Testy na koronavirus odhalily v pondělí 6865 pozitivních, v mezitýdenním srovnání zhruba o 1400 méně. Počet zemřelých s covidem v Česku stoupl na 26 222. Vládní rada pro zdravotní rizika podpořila posunutí druhé dávky očkování proti covidu, vakcíny Pfizer a Moderna se budou podávat po 42 dnech. Policie upustila od plánu samostatně kontrolovat karantény a izolace, kontroly budou probíhat jedině v součinnosti s hygienou.
30. 3. 2021Aktualizováno30. 3. 2021, 23:29|

Lhůta mezi podáním dávek vakcín Moderna a Pfizer se prodlouží, už rezervované termíny se ale nemění

Rada vlády pro zdravotní rizika podpořila posun termínu druhé dávky očkování proti covidu, který už dříve avizoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a prosazoval i její člen, epidemiolog Petr Smejkal. Vakcíny Pfizer a Moderna se budou nově registrovaným podávat po 42 dnech, napsali na Twitteru zástupci ministerstva zdravotnictví. Již zarezervované termíny se nezmění.
30. 3. 2021Aktualizováno30. 3. 2021, 21:20|

Milion lidí už dostalo jednu dávku vakcíny. Podle HN jich vláda objednala méně, než mohla

První dávku vakcíny proti covidu-19 dostal už milion lidí a stát zvažuje prodloužení intervalu mezi dávkami, aby se alespoň první dávkou podařilo rychleji naočkovat víc lidí. V zemi trvá tvrdá uzávěra, ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) odmítl žádost Prahy a středních Čech, aby okresy Praha-východ a Praha-západ směly nad rámec omezení přejíždět do Prahy. Stát se ale již připravuje i na budoucnost, předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr řekl, že na testy do škol přišlo 47 nabídek v ceně zhruba od 20 do 120 korun.
23. 3. 2021Aktualizováno23. 3. 2021, 22:37|

Nový systém by mohl usnadnit trasování nakažených, využívá ho už několik laboratoří

Hygienické stanice uvažují o změně způsobu trasování při dohledávání možných nakažených. Omezit by se měl počet lidí, které hygienici kontaktují. Vládu o tom v pondělí informoval ministr zdravotnictví. Chce tím ulevit přetíženým stanicím v ohniscích nákazy. Pomoct by měl i jednotný systém, který vzniká v Olomouci v rámci Chytré karantény.
8. 9. 2020|

Roušky se vracejí. Od 1. září budou povinné v MHD i obchodech

Roušky budou od 1. září opět povinné ve veřejné dopravě i ve vnitřních prostorách – například v obchodech, ale i ve školách mimo třídy. Oznámil to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) po jednání rady vlády pro zdravotní rizika. Zkrátí se naopak délka povinné karantény. Místo čtrnácti dnů budou lidé, u nichž je riziko, že budou nákazu dále šířit, doma jen deset dnů.
17. 8. 2020Aktualizováno17. 8. 2020, 15:37|