TÉMA

Věznice Valdice

Začal soud s osmi dozorci valdické věznice. Někteří měli napadat vězně, všichni vinu odmítají

Okresní soud v Jičíně začal projednávat případ osmi dozorců z věznice Valdice na Jičínsku, které obžaloba viní ze zneužití pravomoci úřední osoby a dalších činů. Ve dvou případech podle obžaloby fyzicky napadli v celách vězně nebo tomuto napadání přihlíželi. Obžalovaní vinu odmítli, někteří z nich u Vězeňské služby ČR už nepracují. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) dříve uvedla, že u nikoho z osmi obžalovaných nebyly naplněny zákonné podmínky pro zproštění výkonu služby. Soudní líčení je naplánované i na další dny.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 13:20|

Za napadení vězňů půjde před soud osm dozorců valdické věznice

Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové podalo obžalobu na osm dozorců věznice Valdice kvůli fyzickému napadení dvou vězňů. ČT to sdělil dozorující státní zástupce Lukáš Vodička. Případem se zabývala i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), podle které k násilí mělo dojít v celách odsouzených v roce 2020 a 2021. Za zneužití pravomoci úřední osoby hrozí šesti dozorcům až pětiletý trest odnětí svobody, dvěma pak ještě přísnější trest deset let vězení.
14. 4. 2023|

Policie navrhla obžalovat sedm lidí z pašování drog do věznice Valdice

Policie ukončila vyšetřování případu pašování drog a zakázaných léčiv do věznice Valdice na Jičínsku. Kriminalisté navrhli obžalovat sedm lidí z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a z maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Podle spisu obžalovaní jednali jako členové organizované skupiny složené ze čtyř mužů a tří žen. V případě odsouzení jim hrozí tresty od dvou do deseti let, uvedla mluvčí policie Eliška Pospíšilová.
13. 1. 2023|

Policisté rozprášili gang, který do věznice Valdice pašoval drogy. Skupina je posílala i poštou

Policie v těchto dnech rozprášila organizovaný gang, který podle ní pašoval do věznice Valdice na Jičínsku drogy a zneužitelná léčiva. Hlavou skupiny byli dva muži ve výkonu trestu, kteří mezi ostatní vězně drogy dál rozšiřovali. Skupinu tří žen a tří mužů policisté obvinili. Kriminalisté na případu spolupracovali s vězeňskou službou, informovali zástupci policie. V případě odsouzení obviněným hrozí od dvou do deseti let vězení.
21. 2. 2022|

Policisté obvinili patnáct lidí, kteří tvořili síť pro pašování drog do věznice ve Valdicích

Policie obvinila dalších sedm lidí z pašování drog do věznice ve Valdicích na Jičínsku. Celkem nyní obvinění čelí patnáct osob. „Skupina pracovala organizovaně s cílem dopravit do valdické věznice zneužitelná léčiva i omamné a psychotropní látky a ty posléze distribuovat dalším odsouzeným,“ řekla policejní mluvčí. Policie na případu s krycím názvem Rajec pracovala od loňského září, prvních osm lidí obvinila v lednu.
17. 8. 2020|