TÉMA

Michal Skořepa

Kurz koruny spadl nejníž od roku 2022. Analytici očekávají, že měna posílí až v druhé polovině roku

Na čtvrteční snížení úrokových sazeb Českou národní bankou (ČNB) ihned reagoval kurz koruny, která oslabila o 24 haléřů, na 25,21 korun za euro. Česká měna tak byla nejslabší od května 2022. K dolaru si pohoršila o 23 haléřů na 23,44 korun za dolar. V pátek ale opět posílila, k euru o tři haléře a k dolaru o devět haléřů. Právě politika centrální banky je jedním z klíčových faktorů, které mají na kurz vliv, ale působí na něj i další vlivy. Například dění na zahraničních trzích, kdy se investoři zbavují investic v rizikovějších zemích. Analytici snížení sazeb očekávali, nyní ale hovoří o tom, že trh takto razantní změnu nejspíš neočekával. Důležitá bude také lednová inflace, kterou má centrální banka oznámit příští čtvrtek.
9. 2. 2024Aktualizováno9. 2. 2024, 20:17|

Koruna mírně zpevnila, v dalším období ale experti očekávají spíše opačnou křivku

Jedno euro se prodává za více než 24 korun. Česká měna v poslední době oslabila, a to na hodnotu, kde byla naposledy začátkem ledna. Tento týden znovu mírně zpevňuje asi o deset haléřů. Ekonomové ale předpokládají, že v dalším období bude křivka spíše opačná a evropské platidlo bude zdražovat. Do konce roku by se vzájemný kurz mohl dostat na hranici 24,50.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 23:06|

Domácnosti i firmy čeká ekonomicky složitý rok, shodují se analytici

Analytici oslovení Českou televizí se shodují, že jak pro domácnosti, tak pro firmy bude rok 2023 po ekonomické stránce složitý. Hlavní důvod je třeba hledat v přetrvávajících vysokých cenách. Od jara se sice očekává alespoň mírnější tempo zdražování, tuzemské hospodářství se nicméně nachází na začátku recese.
1. 1. 2023|

Průměrná sazba hypoték dál roste. Poptávka po bytech i rekreačních objektech je menší

Úroková sazba u nově poskytnutých hypoték v červenci vzrostla na 5,4 procenta z červnových pěti procent. Banky a stavební spořitelny poskytly hypoteční úvěry za 11,9 miliardy korun, což je proti červnu pokles více než o třetinu. Meziroční propad zrychlil na 73 procent. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.
12. 8. 2022Aktualizováno12. 8. 2022, 20:05|

Rusko uhradilo dolarové dluhopisy v rublech. Své závazky považuje za splněné

Ruská vláda musela uhradit závazky plynoucí z dolarových dluhopisů v rublech, oznámilo ve středu ruské ministerstvo financí. Podle něj totiž zahraniční banka odmítla zpracovat příkaz vyplatit držitelům těchto dluhopisů částku 649,2 milionu dolarů (zhruba 14,5 miliardy korun) v americké měně. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že Rusko bude dál splácet svůj vnější dluh v rublech, dokud budou jeho devizové rezervy blokovány západními sankcemi. Nezaplacení dluhu v požadované měně znamená, že by se země mohla ocitnout na pokraji platební neschopnosti.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 13:39|

Státní rozpočet má schodek přes 265 miliard, je o čtvrtinu vyšší než loni. Ministerstvo to vysvětluje pandemií

Schodek státního rozpočtu dosáhl v polovině roku 265,1 miliardy korun, informovalo ministerstvo financí. Oproti konci května vzrostl schodek o deset miliard. Více než čtvrtbilionový rozdíl mezi výdaji a příjmy je nejhorší červnový výsledek v historii Česka. Mnohem vyšší je i ve srovnání s minulým rokem, kdy byl schodek v polovině roku pod 200 miliardami korun.
1. 7. 2021Aktualizováno1. 7. 2021, 18:32|

Některé podniky hlásí, že budou muset propouštět, jiné zatím vyčkávají

První dopady podzimního uzavírání obchodů a služeb se už začínají projevovat, některé podniky hlásí, že budou muset propouštět. Jiní to zatím zvažují. Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu je v ohrožení až dvě stě tisíc pracovních míst.
25. 10. 2020|

Návrat optimismu investorů posiluje korunu. Vrátila se do stavu před koronavirovou krizí

Česká měna už posílila na úroveň, kde byla před koronavirovou krizí. Euro stojí zhruba 26 korun. K normálu se vrací i vývoz českých firem. Zatímco v květnu a dubnu objem exportu propadl o desítky procent, v červnu už byl srovnatelný se stejným měsícem loňského roku.
15. 8. 2020|