TÉMA

Status usedlíka

Tisíce Čechů si ve Spojeném království nevyřídily status usedlíka, potvrdil při návštěvě Kulhánek

Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek na návštěvě Londýna potvrdil, že tisíce českých občanů nemají po brexitu vyřízenou žádost o status usedlíka. Bez něj nemají přístup k veřejnému zdravotnictví nebo k přídavkům a přicházejí o možnost pobývat dál ve Spojeném království. O situaci jednal s britským ministrem zahraničí Dominicem Raabem.
19. 7. 2021|

Občané EU v Británii mají poslední den na žádost o status usedlíka, labouristé chtějí lhůtu prodloužit

Občané Evropské unie, kteří se přistěhovali do Británie před 31. prosincem 2020, mají během středy poslední možnost podat žádost o takzvaný status usedlíka a zachovat si tak svá stávající práva legálně žít a pracovat v Británii. Třicátým červnem končí přechodné období od odchodu Británie z Evropské unie, během kterého si cizinci v ostrovním státě měli příslušná povolení vyřídit. Opoziční labouristé tvrdí, že mnoha lidem z ohrožených skupin hrozí ztráta přístupu k veřejným službám a lhůta by měla být prodloužena.
30. 6. 2021|

Čechům v Británii pomáhá nový konzulát. Zažádat o usedlictví musejí do konce června

Češi trvale žijící ve Spojeném království mají do konce června čas na to, aby po brexitu požádali o status tamního usedlíka. Pokud to do té doby neudělají, budou v zemi pobývat nelegálně. České ministerstvo zahraničí v dubnu nově zřídilo honorární konzulát ve městě Peterborough na východě Anglie, aby jim se žádostmi pomáhal.
1. 5. 2021|

O status usedlíka požádalo v Británii téměř 54 tisíc Čechů

Británii dosud zažádalo o status usedlíka téměř 54 tisíc Čechů. Zatím bylo vyřízeno 51 100 žádostí, drtivá většina kladně. Na pondělní tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Uděleno bylo podle něj přes 33 tisíc statusů usedlíka a více než 15 tisíc takzvaných pre-settled statusů.
4. 1. 2021|

Analýza: Nedohoda o brexitu nezasáhne jen obchod, ale i řadu jiných oblastí

Už jen čtyři týdny zbývají do konce letošního roku a tím pádem i přechodného období, během něhož mají Velká Británie a Evropská unie na základě politického prohlášení z října 2019 dojednat podobu nového partnerství. Navzdory úsilí obou vyjednávacích týmů a soustavným ujišťováním, že obě strany mají na úspěšném výsledku vyjednávání zájem, zatím žádná dohoda na stole neleží. Avšak ani tehdy, podaří-li se dohodu schválit, nebude vyhráno. Dohoda totiž musí ještě projít schvalovacím a ratifikačním procesem na straně EU i Velké Británie. Co se změní od ledna 2021, analyzuje ve svém textu Monika Brusenbauch Meislová z Masarykovy univerzity v Brně.
2. 12. 2020|

Tisícům Čechů v Británii hrozí, že nedostanou status usedlíka. Chybí jim platné doklady

Tisícům Čechů ve Velké Británii hrozí, že nestihnou požádat o status usedlíka po brexitu a budou se muset vrátit. Chybí jim platné doklady a jejich děti nemají ani české rodné listy, protože se narodily na ostrovech a rodiče je nezapsali na české matrice. Situaci ještě zhoršila pandemie koronaviru, kvůli které musely česká ambasáda a konzulát téměř na čtvrt roku odsunout objednané schůzky.
14. 8. 2020|