TÉMA

Leoš Janáček

Má vlast zazní příští rok na Pražském jaru v podání Berlínských filharmoniků

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro na svém 79. ročníku od 12. května do 3. června příštího roku nabídne na pět desítek koncertů. Festival v Obecním domě zahájí Má vlast Bedřicha Smetany v podání Berlínských filharmoniků. Nadcházející ročník bude oslavou Roku české hudby a dvoustého výročí Smetanova narození. Ambasadorem Roku české hudby se na festivalu stane dirigent Jakub Hrůša. Prodej vstupenek bude zahájen 1. listopadu, informoval ředitel Pražského jara Pavel Trojan.
30. 10. 2023|

Vendula Chalánková portrétovala Janáčka či Mendela, teď učí malovat portréty jiné

Laici, studenti i absolventi se setkávají na letních školách, které po celé prázdniny pořádá Fakulta výtvarných umění (FaVU) Vysokého učení technického v Brně. Každý týden patří jinému uměleckému oboru a každý týden vede kurzy jiný absolvent. Aktuálně je to výtvarnice Vendula Chalánková, která se zaměřila na stylizovaný autoportrét.
4. 8. 2023|

Divadlo Bolka Polívky by mohlo hrát i v sálu Břetislava Bakaly. Brno zvažuje tři varianty, řekla Vaňková

Brno prověřuje tři varianty pro Divadlo Bolka Polívky, které nemůže hrát v městském objektu kvůli narušené statice. Primátorka Markéta Vaňková (ODS) na zastupitelstvu řekla, že jednou z možností je přesun divadla do Bílého domu do Sálu Břetislava Bakaly, který je dlouhodobě uzavřený. Další možností je rychlé zajištění prostor, kde Polívkovo divadlo nyní působí. Poslední variantou je souběžné působení v divadle Reduta spolu s Národním divadlem Brno, které je však proti stejně jako opoziční zastupitelé. Příští sezona bude pro Polívkovo divadlo jubilejní třicátá.
4. 4. 2023|

Jusupov skládá v Brně poctu Janáčkovi a ukazuje i své Obrazy duše

Do Brna se vrátil izraelský skladatel Benjamin Jusupov. Někdejší rezidenční umělec Filharmonie Brno hraje v moravské metropoli s tímto orchestrem celkem tři koncerty. Některé skladby zazní v české, nebo dokonce světové premiéře. Novou kompozicí je například Kreutzerova sonáta k poctě Leoši Janáčkovi.
25. 11. 2022|

Strážnický festival ukáže Janáčkovu folklorní inspiraci i zvyky Lužických Srbů

Víc než sto souborů z Česka a několik dalších ze zahraničí vystoupí na Mezinárodním folklorním festivalu, který dopoledne začal ve Strážnici na Hodonínsku. V tradiční podobě se tam vrátil po dvouleté pauze způsobené epidemií koronaviru. Loni a předloni se přehlídka konala převážně on-line.
23. 6. 2022|

K Cestám houslisty Špačka a violoncellisty Jamníka se hodí mapa

Houslista Josef Špaček a violoncellista Tomáš Jamník se vydali společně na Cesty. Nejen ty hudební. Na stejnojmenném albu pátrali po místech, která se zapsala do hudební tvorby čtyř českých skladatelů dvacátého století: Martinů, Janáčka, Schulhoffa a Kleina. Z jejich tvorby vybrali dua pro housle a violoncello. A k nahrávce přiložili pro posluchače i mapu.
7. 4. 2022|

Pěvkyně Kožená a dirigent Rattle obdrželi čestný doktorát Janáčkovy akademie múzických umění

Pěvkyně Magdalena Kožená a britský dirigent Simon Rattle jsou novými čestnými doktory Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU). Ocenění v úterý osobně převzali v brněnském Divadle na Orlí. Kožená je brněnská rodačka, která dosáhla světových úspěchů, ale nikdy nepřerušila kontakt s českou uměleckou scénou. Uznávaný dirigent Rattle, manžel Kožené, v minulosti spjatý například s Berlínskými filharmoniky, je milovníkem a propagátorem české hudby.
18. 1. 2022Aktualizováno18. 1. 2022, 13:50|

Čtrnáct let Cara lesů na tisíci stranách. Česky vychází druhý svazek Janáčkovy monografie

Česky poprvé vychází i druhý díl obsáhlé dvoudílné monografie Leoše Janáčka. Napsal ji renomovaný britský muzikolog a také jeden z předních světových propagátorů skladatelova díla John Tyrrell. Spoluautorem knihy je také muzikolog a expert na Janáčka Jiří Zahrádka, který se autorsky podílel na vybraných kapitolách a zajistil odborný dohled nad českým vydáním.
3. 1. 2022|

I z kýblu hlíny se dá uživit, říká keramička a dcera významného architekta Zuzana Kyselková

Zuzana Kyselková se narodila do neutěšeného poválečného období. Na rozdíl od staršího bratra Mojmíra, který byl na konci padesátých let perzekvován, pronásledovaná režimem nebyla, ale prosadit se pro ni nebylo jednoduché. V osmdesátých letech měla výtvarnice a keramička první výstavu. Byla natolik úspěšná, že mohla říct: „I z kýblu hlíny se dá uživit.“
17. 8. 2021|

Oblíbené pochoutky skladatele Janáčka nabízejí brněnské kavárny

Poznávat skladatele Leoše Janáčka nejen prostřednictvím hudby, ale také skrz jeho chuťové buňky, umožňuje projekt Léto s Janáčkem. Brněnské cukrárny a kavárny nabízejí k ochutnání jeho oblíbené sladkosti, k dostání je i kniha s recepty, podle kterých vařila jeho kuchařka.
22. 7. 2021|

Tip z iVysílání: Příběh Leoše Janáčka je velkým příběhem 20. století

Leoš Janáček byl bezpochyby jednou z největších osobností české hudby dvacátého století. Česká televize o tomto komponistovi natočila v koprodukci s britskou společností Poorhouse International dokument, který v polovině října uvedla na obrazovkách. Snímek Leoš Janáček – velký příběh 20. století je dostupný také v iVysílání.
20. 10. 2020|

Domek Leoše Janáčka zdobí nová expozice. Návštěvníky zavede i do pracovny s klavírem

Domek v Brně, kde žil a tvořil skladatel Leoš Janáček, nabízí obměněnou stálou expozici. Nahradila instalaci z roku 2004 v bývalém salonu Janáčkových, která už přestala vyhovovat současným nárokům. Podle ředitele Moravského zemského muzea Jiřího Mitáčka klade větší důraz na Janáčka jako člověka.
8. 10. 2020|

Začal festival Janáček Brno. Operu českého skladatele Osud uvedl oceňovaný režisér Carsen

Ve sváteční pondělí odstartoval festival Janáček Brno 2020. Slavnostně ho v Janáčkově divadle zahájila opera s názvem Osud. K Janáčkovu opernímu dílu se navíc vrátil jeden z nejlepších režisérů v oboru Kanaďan Robert Carsen. Pět již inscenovaných oper českého mistra rozšířil o šestou inscenaci vytvořenou speciálně pro Národní divadlo Brno.
28. 9. 2020Aktualizováno28. 9. 2020, 19:14|

Prokop, Erben, Beethoven i Spejbl se na podzim sejdou na ČT art

Setkání s významnými kulturními osobnostmi umožní letošní podzim na ČT art. Dokumenty či pořady na obrazovku přivedou hudebníka Michala Prokopa, kritika Jiřího Černého, architekta Ladislava Lábuse i loutkového Josefa Spejbla. Další osobnosti přidá festival Zlatá Praha, mimo jiné premiérové uvedení snímku o primabaleríně Tereze Podařilové.
25. 8. 2020|

Místo oslav schůze věřitelů. Před 150 lety vznikl brněnský ženský spolek Vesna

Jako pěvecký sbor vznikl před 150 lety brněnský ženský spolek Vesna. Ideály snažící se o zlepšení vzdělání a postavení žen ve společnosti rozšířily aktivity sdružení. S Vesnou v době jejího rozkvětu spolupracovala řada významných osobností, spolek také vybudoval i mnoho škol. V posledních letech se ale kupily problémy a kdysi významný ženský spolek tak 150 let od založení skončil v insolvenci.
18. 7. 2020|

Návrh Janáčkova kulturního centra se opět změnil. Práce by měly začít na jaře 2022

Brno získalo stavební povolení pro koncertní sál filharmonie. Druhá etapa projektu stavby Janáčkova kulturního centra naváže na vybudované podzemní garáže v prostoru mezi Veselou a Besední ulicí v centru města. Primátorka Markéta Vaňková (ODS) doufá, že stavební práce začnou nejpozději na jaře 2022. Návrh koncertního sálu se kvůli soudním tahanicím změnil, vycházet bude víc z původního návrhu Atelieru M1 architekti.
11. 6. 2020Aktualizováno11. 6. 2020, 17:23|

Bílá, McFerrin i dvakrát Prodanka. „Zajděte si“ v iVysílání na koncert či operu

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v množství záznamů pomůžou tipy webu ČT24, zaměřené zejména na kulturní pořady. V tomto článku vybíráme z nedávných přírůstků v hudebním archivu. Své si v něm najdou příznivci popu i opery.
14. 3. 2020|

Socha Věry Špinarové je na prodej. Za kritizovanou plastiku chce radnice v Ostravě aspoň 680 tisíc

Sochu Věry Špinarové, kterou kritizují někteří Ostravané i odborníci, město prodá v aukci. Po zhruba ročním vyjednávání s prodejem souhlasil autor plastiky David Moješčík. Jeho podmínkou však bylo, aby socha Špinarové nesloužila marketingovým účelům a také aby nebyla poškozena. Centrální městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz chce za sochu 680 tisíc korun, právě tolik za dílo autorovi zaplatil.
16. 1. 2020|

Z Mošnova se bude létat pětkrát týdně do Varšavy. Zvažované spojení do Vídně a Mnichova je v nedohlednu

Z ostravského letiště v Mošnově začne na jaře létat pravidelná linka do Varšavy, kterou bude provozovat polská společnost LOT. Linka zpočátku poletí oběma směry pětkrát týdně, počet letů by se měl ale později zvýšit. Naopak hledání provozovatele plánovaných linek do Vídně a Mnichova kraj zrušil, protože se do soutěže přihlásil jenom jeden dopravce. Nevyloučil však, že by o linky mohl usilovat v budoucnu.
25. 11. 2019|

Brněnská konzervatoř už sto let pečuje o umělecké talenty

Brněnská konzervatoř slaví sto let existence. V roce 1919 ji založil skladatel Leoš Janáček. Studenti se v pátek večer sejdou spolu s absolventy školy na slavnostním koncertě v Janáčkově divadle, vystoupí i pianista a brněnský rodák Igor Ardašev.
8. 11. 2019|

V Mošnově přistál legendární bombardér B-52, největší atrakce víkendových Dnů NATO

Na ostravském letišti Leoše Janáčka v Mošnově přistál legendární americký bombardér B-52 Stratofortress. Letoun se stane hlavní atrakcí letošních Dnů NATO, které na mošnovském letišti začínají v sobotu 21. září. Devatenáctý ročník akce opět  nabídne prezentace vojenské, policejní i záchranářské techniky, dynamické ukázky výcviku speciálních jednotek i letecké ukázky.
17. 9. 2019|

V opraveném domě Leoše Janáčka v Hukvaldech je nová výstava. Lidé se tam mohou podívat i na operu

Nadace Leoše Janáčka otevřela novou expozici v památníku skladatele v Hukvaldech na Frýdecko-Místecku. Jde o dům, který Leoš Janáček v roce 1921 koupil od své švagrové. Návštěvníci v něm najdou původní vybavení, ale i interaktivní obrazovky a historické kopie notových záznamů. Nechybí ani detaily z domácnosti, jako Janáčkův ručně psaný seznam spotřebovaných potravin.
14. 9. 2019|

Socha Věry Špinarové půjde do dražby. Radnice za ni chce minimálně 680 tisíc korun

Bronzová socha zpěvačky Věry Špinarové půjde do dražby. Rozhodla o tom radnice centrálního obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, která si dílo nechala vyrobit. Plastika stojí v Husově sadu v centru města od loňského října a po odhalení vyvolala rozporuplné reakce u laické i odborné veřejnosti. Pokud se autor sochy David Moješčík dohodne na podmínkách, bude socha prodána v některé z českých aukčních síní.
7. 8. 2019|

Raději z Krakova nebo Katovic. Na ostravské letiště by mohly cestující přilákat nové linky

Ostravské letiště Leoše Janáčka v Mošnově na Novojičínsku má méně klientů, než by chtělo. Podle vedení letiště za to může například rušení linek, ale také problémy Boeingů 737 MAX. Lidé z regionu navíc stále častěji využívají polská letiště v Krakově nebo Katovicích. Hejtmanství se tomu snaží zabránit a v pondělí vyhlásilo tendry na nové lety do Mnichova a Vídně.
30. 7. 2019|