TÉMA

Viceprezidentka

Prezidentka Peru slíbila demonstrantům předčasné volby. Sesazený Castillo tvrdí, že byl unesen

V Peru pokračují demonstrace a silniční blokády proti sesazení bývalého prezidenta Pedra Castilla. Státní zastupitelství v pondělí Castilla oficiálně obvinilo. On sám se ale stále považuje za hlavu státu a vazbu označuje za únos. Současná prezidentka Dina Boluarteová protestujícím vyšla vstříc, když ohlásila, že vyhlásí na duben roku 2024 předčasné volby. Původně chtěla prezidentka vládnout do řádného termínu voleb v roce 2026. Při střetech s policií zemřeli už čtyři demonstranti.
12. 12. 2022Aktualizováno12. 12. 2022, 22:31|

Útočník se pokusil zastřelit argentinskou viceprezidentku. Zbraň selhala

Argentinská policie zadržela muže, který se v noci na pátek pokusil zastřelit Cristinu Fernándezovou Kirchnerovou, bývalou prezidentku a současnou viceprezidentku země. Muž se ji pokusil zabít z bezprostřední blízkosti před jejím domem ve čtvrti Recoleta v Buenos Aires, zbraň ale selhala, informuje agentura AP. Útočníka následně rychle přemohla ochranka.
2. 9. 2022|

Žena, kterou Zeman odmítl jmenovat viceprezidentkou NKÚ, na sobě nevidí nic závadného

Simeona Zikmundová, kterou prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat viceprezidentkou Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), nevidí ve svém profesním ani morálním profilu nic závadného. S případem odsouzeného bývalého prezidenta NKÚ Františka Dohnala neměla nic společného, řekla v rozhovoru, který v sobotu zveřejnil portál Seznam Zprávy.
28. 5. 2022|

Prezident odmítl jmenovat viceprezidentku kontrolního úřadu, kterou schválila sněmovna

Prezident republiky Miloš Zeman odmítl jmenovat Simeonu Zikmundovou viceprezidentkou Nejvyššího kontrolního úřadu. Uvedl, že nemá důvěru v její zkušenosti a morální vlastnosti. Jako kandidátku na tuto funkci vybrala Zikmundovou na návrh vládní koalice Poslanecká sněmovna. Zeman žádá sněmovnu, aby mu předložila jiné jméno. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že bude žádat podrobné zdůvodnění odmítnutí, situací se podle něj bude zabývat koalice.
26. 5. 2022Aktualizováno26. 5. 2022, 20:15|

Kamala Harrisová se stala první viceprezidentkou

Joe Biden si jako svou viceprezidentku vybral senátorku za stát Kalifornie Kamalu Harrisovou. Pětapadesátiletá politička, která má indicko-jamajské kořeny, má za sebou dlouhou kariéru ve státním zastupitelství.
12. 8. 2020Aktualizováno20. 1. 2021, 19:21|

Biden se bude moci spolehnout na většinu v Senátu. Potřebuje ji i ke jmenování některých ministrů

Senát hraje v legislativním a exekutivním soukolí Spojených států důležitou roli. Především schvaluje legislativu a potvrzuje prezidentské nominace do vlády či federálních soudů. Bez většiny v něm má hlava státu velmi omezené možnosti vládnout. Funguje také jako soud při impeachmentu prezidenta. V případě rovnosti hlasů ve stočlenné horní komoře Kongresu rozhoduje její formální předsedkyně, jíž je viceprezidentka. Tou se 20. ledna stane demokratka Kamala Harrisová.
7. 1. 2021|