TÉMA

Senátorka

Demonstrace požadovala demisi vlády, část účastníků se pak pokusila sundat z muzea ukrajinskou vlajku

Horní část pražského Václavského náměstí v sobotu odpoledne zaplnili účastníci protivládní demonstrace s názvem Česko proti bídě. Svolala ji strana Právo Respekt Odbornost (PRO). Řada účastníků přinesla české vlajky nebo transparenty žádající demisi kabinetu Petra Fialy (ODS). Demonstrace začala ve 14 hodin a skončila krátce po páté hodině odpoledne. Po skončení akce se část účastníků přesunula k budově Národního muzea, kde žádali sundání vyvěšené ukrajinské vlajky. Policie je vyzvala k odchodu a následně 18 z nich pro neuposlechnutí výzvy zajistila. Fiala uvedl, že projevy na akci hovoří samy za sebe, není tak důvod to dále komentovat. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chápe obavy z chudoby, odsoudil ale násilné projevy v závěru demonstrace.
11. 3. 2023Aktualizováno11. 3. 2023, 19:35|

Americká senátorka Sinemaová opustí řady demokratů a stane se nezávislou

Americká senátorka Kyrsten Sinemaová v pátek oznámila, že opustí řady Demokratické strany. Zároveň ale zdůraznila, že se nehodlá stát členkou Republikánské strany; chce být nezávislou senátorkou. Informuje o tom agentura Reuters, která připomíná, že Sinemaová stranu, za niž byla před čtyřmi lety zvolena, opouští jen pár dnů poté, co demokraté v Senátu získali většinu v poměru 51 ku 49.
9. 12. 2022|

Kamala Harrisová se stala první viceprezidentkou

Joe Biden si jako svou viceprezidentku vybral senátorku za stát Kalifornie Kamalu Harrisovou. Pětapadesátiletá politička, která má indicko-jamajské kořeny, má za sebou dlouhou kariéru ve státním zastupitelství.
12. 8. 2020Aktualizováno20. 1. 2021, 19:21|