TÉMA

Jimmy Lai

V Hongkongu začal soud s prodemokratickým mediálním magnátem Laiem, hrozí mu doživotí

V Hongkongu v pondělí začal soud s bývalým mediálním magnátem, zakladatelem bulvárního deníku Apple Daily a předním kritikem čínského režimu Jimmym Laiem, který je obžalovaný z porušení kontroverzního zákona o národní bezpečnosti. Pokud bude shledán vinným, hrozí mu až doživotní trest vězení.
18. 12. 2023Aktualizováno18. 12. 2023, 22:24|

Hongkongský prodemokratický aktivista a bývalý mediální magnát Lai dostal další trest vězení

Soud v Hongkongu uložil další trest vězení bývalému mediálnímu magnátovi Jimmymu Laiovi, který patří k největším tamním kritikům čínského režimu. Tentokrát ho soud uznal vinným z podvodů a poslal ho do vězení na pět let a devět měsíců. Podle lidskoprávní organizace Human Rights Watch se jedná o odplatu čínských úřadů za podporu prodemokratického hnutí v bývalé britské kolonii.
10. 12. 2022Aktualizováno10. 12. 2022, 10:21|

Další nezávislý zpravodajský server v Hongkongu končí. Chce chránit své zaměstnance

Hongkongský nezávislý zpravodajský portál Citizen News oznámil ukončení činnosti. Chce tím zajistil bezpečnost svých zaměstnanců. Stalo se tak několik dní poté, co po zatčení sedmi svých novinářů ohlásil v Hongkongu konec také prodemokratický zpravodajský web Stand News, upozornila agentura AFP.
3. 1. 2022Aktualizováno3. 1. 2022, 12:29|

Hongkongský soud potrestal opozičníka Laie a dalších sedm lidí za připomínku čínského masakru

Hongkongský mediální magnát Jimmy Lai si vyslechl další soudní verdikt – třináct měsíců má ve vězení strávit za podněcování k účasti na loňském nepovoleném shromáždění, které se konalo u příležitosti výročí krvavého potlačení prodemokratických demonstrací na pekingském náměstí Tchien-an-men. Laie už dříve soud poslal do vězení v jiných kauzách a nový trest si bude odpykávat souběžně. V souvislosti s připomínkou masakru si v pondělí tresty vězení od čtyř do 14 měsíců vyslechlo také sedm dalších hongkongských aktivistů.
13. 12. 2021Aktualizováno13. 12. 2021, 22:29|

Z tiskáren vyšlo poslední číslo končícího Apple Daily. Čtenáři na něj v Hongkongu čekali fronty

Lidé v Hongkongu během čtvrtečního rána stáli fronty na poslední vydání prodemokratického deníku Apple Daily. Ten po 26 letech končí činnost v důsledku zásahu tamních úřadů. Podle nich list svými články porušoval zákony, policie v jeho redakci také minulý týden provedla razii a zadržela šéfredaktora, výkonného ředitele mediální skupiny Next Digital a další tři vysoké činitele. Hongkongští kriminalisté také zmrazili několikamilionový majetek, který patří třem společnostem napojeným na Apple Daily.
24. 6. 2021|

Apple Daily v sobotu končí. Hongkongský deník srazila na kolena policejní razie

Hongkongský prodemokratický list Apple Daily oznámil, že do soboty ukončí činnost. Tamní policie totiž provedla v redakci deníku minulý týden razii, zadržela jeho šéfredaktora, ředitele mediální skupiny Next Digital a další tři vysoké činitele. Zmrazen byl také majetek v hodnotě osmnácti milionů hongkongských dolarů (49,4 milionu korun), který patří třem společnostem napojeným na Apple Daily.
23. 6. 2021Aktualizováno23. 6. 2021, 22:26|

Hongkongský deník Apple Daily zřejmě skončí. Panuje strach o svobodu slova

Hongkongský prodemokratický list Apple Daily možná již tento týden přestane vycházet. Správní rada společnosti Next Digital, která deník vlastní, na páteční schůzi rozhodne, zda Apple Daily od soboty ukončí činnost. Hongkongská policie provedla v redakci listu minulý týden razii, zadržela jeho šéfredaktora a výkonného ředitele mediální skupiny Next Digital a zmrazila majetek v hodnotě 18 milionů hongkongských dolarů (49,7 milionu korun), který patří třem společnostem napojeným na Apple Daily.
22. 6. 2021Aktualizováno22. 6. 2021, 20:10|

Zátahu v redakci hongkongského deníku Apple Daily se účastnilo pět set policistů, šéfredaktor byl zatčen

Hongkongská policie na základě zákona o národní bezpečnosti zatkla šéfredaktora a čtyři vrcholné manažery deníku Apple Daily, který často kritizuje hongkongské vedení i čínskou vládnoucí garnituru. Je to vůbec poprvé, co hongkongská policie použila kontroverzní bezpečnostní zákon proti článkům v médiích.
17. 6. 2021Aktualizováno17. 6. 2021, 20:33|

V Hongkongu pustili na svobodu opoziční aktivistku Chowovou

Po sedmi měsících strávených za mřížemi za účast na masové manifestaci v roce 2019 byla z vězení v Hongkongu v sobotu propuštěná opoziční aktivistka Agnes Chowová. Před věznicí na ni čekali novináři, ale mladá žena s nimi nemluvila. Další dva aktivisté, Joshua Wong a Ivam Lam, ve vězení nadále zůstávají.
12. 6. 2021|

Soud udělil další trest vězení hongkongskému opozičníkovi Jimmymu Laiovi

Soud v Honkongu poslal opozičního aktivistu a mediálního magnáta Jimmyho Laie na dalších 14 měsíců do vězení za uspořádání prodemokratického protestu v říjnu 2019. Informovala o tom agentura Reuters. Lai už si nyní odpykává 14měsíční trest, který mu soud udělil v dubnu za organizaci a účast na nepovolených demonstracích v srpnu 2019.
28. 5. 2021Aktualizováno28. 5. 2021, 10:23|

V Hongkongu skončil soud s prodemokratickými aktivisty. Mediální magnát Lai vinu odmítl

V Hongkongu skončilo soudní líčení s devíti prodemokratickými aktivisty, kteří čelí obviněním z účasti na nepovolených demonstracích. Zatímco dva z nich během procesu přiznali vinu, ostatní ji odmítli včetně hongkongského mediálního magnáta Jimmyho Laie. K zapojení do demonstrací se přiznali bývalí poslanci hongkongského parlamentu Au Nok-hin a Leung Yiu-chung. Soudní verdikt by si obžalovaní měli vyslechnout 22. března, uvedla agentura Reuters.
16. 2. 2021Aktualizováno16. 2. 2021, 10:43|

Hongkongský prodemokratický aktivista Lai zůstane ve vazbě, soud odmítl kauci

Nejvyšší soudní instance v Hongkongu odmítla propustit na kauci mediálního magnáta a prodemokratického aktivistu Jimmyho Laie a nařídila ponechat jej ve vazbě. Lai je zřejmě nejvíce prominentním obviněným podle zákona o národní bezpečnosti, který loni v červnu prosadil Peking ve snaze potlačit v bývalé britské kolonii protesty a volání po demokracii.
9. 2. 2021|

Hongkongský aktivista a mediální magnát Lai byl zřejmě obviněn ze spiknutí s cizinou

Hongkongský mediální magnát a prodemokratický aktivista Jimmy Lai byl obviněn podle bezpečnostního zákona. Informují o tom světové agentury. Lai byl zřejmě obviněn ze spiknutí s cizími mocnostmi. Mediálního magnáta zatkli minulý týden a obvinili z podvodu v souvislosti s půjčkou listu Apple Daily, který vydává.
11. 12. 2020|

Hongkongský aktivista Jimmy Lai čelí obvinění z podvodu

V Hongkongu byl zatčen místní mediální magnát a obhájce demokracie Jimmy Lai. Čelí obvinění z podvodu. Ve čtvrtek se objevil u soudu, kde mu byla odepřena kauce, napsala agentura AP.
3. 12. 2020|

Hongkongské úřady propustily na kauci mediálního magnáta Laie, lidé vykoupili jeho deník

Jimmy Lai, vlastník hongkongského prodemokratického listu Apple Daily, byl propuštěn na kauci, informuje agentura Reuters. Mediální magnát byl o den dříve zatčen spolu s dalšími deseti lidmi na základě kontroverzního bezpečnostního zákona, který nedávno vstoupil v této bývalé britské kolonii v platnost. Lidé vykoupili úterní vydání deníku, který vyšel v pětinásobně vyšším nákladu, než je obvyklé. Propuštěna byla také prominentní aktivistka Agnes Chowová.
11. 8. 2020|