TÉMA

Scientific Reports

Český vědec v Oxfordu vymyslel nástroj na odhalování metanových emisí. Pomůže mu AI

Pro člověka je prakticky nemožné odhalit včas a spolehlivě emise metanu. Ale umělá inteligence to dokáže – a tým vedený českým vědcem popsal, jak na to.
28. 11. 2023|
Doporučujeme

První válka v Evropě proběhla ve Španělsku. Trvala celé měsíce, ukazují kosti

Archeologové znovu a tentokrát detailně prostudovali hromadný hrob v jeskyni na severu Španělska. Pozůstatků je tolik a mají taková zranění a artefakty zase poškození, že se podle vědců jednalo o první známou válku, která náš světadíl zasáhla.
6. 11. 2023|

Vědci zrekonstruovali parfém mumifikované egyptské šlechtičny

Vědeckému týmu se podařilo s pomocí expertek na vůně oživit ty, které se nesly hrobkou jedné ze starověkých šlechtičen z doby, kdy Egypt vládl světu. Výzkum zároveň ukázal, jak propracovaný byl mezikontinentální obchod této říše.
4. 9. 2023|

Očkování proti covidu extrémně pomohlo pacientům s rakovinou

Když zasáhl svět covid-19, každý třetí onkologický pacient s ním musel do nemocnice. Očkování to zcela změnilo, u lidí s rakovinou podle britské studie pomohlo zcela mimořádně.
27. 7. 2023|

Savec velikosti jezevce útočil na výrazně většího dinosaura. Unikátní fosilie přepisuje znalosti druhohor

Fosilie objevená na severovýchodě Číny zachytila savce podobného jezevci při útoku na býložravého dinosaura. Nález, který je starý 125 milionů let, naboural tradiční představy o tom, že se větší dinosauři zpravidla živili menšími savci, a ukázal, že potravní řetězce z období druhohor byly mnohem komplexnější, než se dosud předpokládalo.
19. 7. 2023|

Slimáčím slizem proti rakovině. V Ústí nad Labem zkoumají možnosti biologické léčby

Vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně (UJEP) v Ústí nad Labem vyvinuli způsob, jak získat z tuhého hlenu slimáků váčky zvané exosomy. Ty mají schopnost pronikat do živočišných buněk a ničit je zevnitř. Slimáci by tak mohli pomáhat v biotechnologiích i léčbě nemocí, třeba rakoviny.
19. 5. 2023|

Placebo efekt funguje i v posilování. Lidé podávají lepší výkony a víc jim rostou svaly

Podle nového výzkumu norských vědců funguje trénink lépe, když člověk věří, že tréninkový program byl sestaven přímo jemu na míru. Autoři uvádějí, že se jedná o zajímavou ukázku placebo efektu.
26. 4. 2023|

Drogy v Evropě užívali už lidé z doby bronzové, ukazuje španělský výzkum

Lidé v době bronzové dlouhodobě a soustavně konzumovali drogy. K tomuto závěru došla skupina španělských vědců, která analyzovala zbytky vlasů z pohřebiště na ostrově Menorca, informuje o tom deník El País. Podle výzkumníků, jejichž práci zveřejnila revue Scientific Reports, jde o první přímý důkaz používání drog v Evropě v tak dávné době.
7. 4. 2023|

Samice orangutanů jsou matky s omezenou trpělivostí, popsali vědci

Samice orangutanů jsou trpělivé matky a jejich mláďata na rozdíl od dětí neodmlouvají a nevztekají se. Matka je učí především, jak získat potravu, ale většinou se s potomkem o tu svou podělí. Když však dospěje k názoru, že jde o snadno získatelný pokrm a potomek dost starý na to, aby si ho obstaral, je neústupná.
21. 12. 2021|

Archeologové našli v Mongolsku 1500 let staré sedlo. Patřilo bojovníkům, proti nimž zřejmě válčili Slované

Archeologové našli v Mongolsku velmi vzácné dřevěné sedlo staré více než patnáct set let. Bylo objeveno v jeskynním hrobě s dalšími artefakty a pozůstatky koně; pocházelo z válečnické nomádské kultury, která ovládla většinu střední Asie a naháněla strach i čínským královstvím. Objev podle vědců přináší důležité nové poznatky o epoše, která není příliš dobře zmapovaná.
11. 8. 2020|