TÉMA

MMR

Stát podpoří nájemní bydlení. Z 800 milionů rozdá jen část v rámci dotací, zbytek peněz investorům půjčí

Stát přichází s programem nazvaným Nájemní bydlení. Bude v něm 800 milionů korun určených na podporu výstavby nájemních bytů. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) upozornil, že jen část peněz dostanou obce a další příjemci jako dotaci. Zbytek bude k dispozici formou úvěru, takže vynaložené peníze se státu v budoucnu vrátí.
24. 4. 2023Aktualizováno24. 4. 2023, 21:29|

Kontrola NKÚ ukázala chyby v tendrech za skoro sto milionů. Bartoš nařídil změny a audity

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) neodhalilo chyby v zakázkách Horské služby ČR a agentury CzechTourism za skoro 100 milionů korun. Vyplývá to ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Ministerstvo podle něj dostatečně nekontrolovalo hospodaření organizací. NKÚ prověřoval zakázky z doby, kdy MMR vedly ministryně za hnutí ANO Karla Šlechtová a Klára Dostálová. Kvůli podezřelým zakázkám CzechTourism policie stíhá několik lidí.
15. 8. 2022Aktualizováno15. 8. 2022, 12:04|

Stát sliboval podpořit z evropských peněz stavbu pěti tisíc sociálních bytů, vznikne sotva polovina, zjistila kontrola

Jen necelá polovina z plánovaných pěti tisíc sociálních bytů, které chtěl nechat stát do roku 2023 postavit z evropských peněz, opravdu vznikne. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který se zabýval uskutečňováním záměrů ministerstva pro místní rozvoj. Připustil, že hlavním důvodem byl malý zájem žadatelů o podporu, což ale přičítá podmínkám pro podávání žádostí. Kritizoval i dlouhý čas na hodnocení projektů. Ministerstvo připustilo, že s výstavbou sociálních bytů jsou potíže, slíbilo nápravu.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 11:31|

Podpora demolic ve vyloučených lokalitách má malý přínos, uvedl kontrolní úřad

Z podpory na demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách dalo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) peníze i na demolice v obcích, kde vyloučené lokality nejsou, vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Podle ministerstva jsou závěry ryze formální a byrokratické, nezohledňují podstatu problematiky lokalit.
10. 8. 2020|