TÉMA

Nakažení

Počty nově nakažených covidem v Česku klesají pomalu, v Německu rostou

Za středu přibylo v Česku 10 020 potvrzených případů covidu-19. Nových případů bylo 8475, což je jen o 76 méně než před týdnem. Je to nicméně nejnižší středeční nárůst od 5. ledna. Podezření na opakovanou infekci bylo 1545, zhruba o stovku méně než ve středu předchozího týdne. Pacientů s covidem ve vážném stavu je ale v současnosti v nemocnicích nejméně od půlky loňského října. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví. V Německu je naopak počet případů infekce v přepočtu na 100 tisíc obyvatel nejvyšší od začátku pandemie.
24. 3. 2022Aktualizováno24. 3. 2022, 22:18|

Peking plísní Hongkong za nezvládnutý covid. Za měsíc je tam nakažených šedesátkrát víc

Peking kritizuje Hongkong, že nezvládá koronavirus. Nová vlna tamní vládu zaskočila – za čtvrtek přibylo nebývalých šest tisíc infikovaných. Během měsíce se počet nakažených zvýšil šedesátkrát. Od března se budou všichni obyvatelé asijské finanční metropole povinně testovat. Pevninská Čína vysílá posily, aby epidemii potlačily.
18. 2. 2022|

Pandemie ve světě: Rakousko se otevře pro očkované. Polsko zavede vakcínu povinně pro vybrané profese

Rakušané neočkovaní proti covidu-19 zůstanou v lockdownu i poté, co příští týden v souladu s původními plány skončí v zemi plošná uzávěra. Na své první tiskové konferenci v pozici nového rakouského kancléře to uvedl Karl Nehammer. Na Slovensku přibylo za pondělí 104 úmrtí na onemocnění covid-19, nejvíce za jeden den od letošního března. Země prodlužuje zákaz vycházení s výjimkami a část škol přejde na distanční výuku. O povinném očkování jednala evropská sekce Světové zdravotnické organizace (WHO). Podle ní by mělo být tou poslední možností, ke které se země v motivaci podpořit vakcinaci uchýlí. Pro vybrané profese je zavede od března Polsko, v Belgii proti povinné vakcinaci protestovaly tisíce zdravotníků.
7. 12. 2021Aktualizováno7. 12. 2021, 20:38|

V neděli přibylo v Česku 6325 nakažených. Opatření se nemění, prodlužují se cestovní omezení

V neděli přibylo v Česku 6325 potvrzených případů koronaviru, zhruba o tři tisíce méně než před týdnem. Počet nově nakažených tak v mezitýdenním srovnání klesl počtvrté v řadě. V nemocnicích je s covidem 6338 pacientů, z toho 1014 v těžkém stavu. V obou případech je to mírný pokles. Opět se snížila i incidence. Vláda se proto zatím nechystá měnit dosavadní opatření a chce počkat na vývoj epidemie v tomto týdnu. Ústřední krizový štáb v pondělí schválil nasazení dalších vojáků v postižených zařízeních, připraveno je pomáhat také přes šest set dobrovolných hasičů.
6. 12. 2021Aktualizováno6. 12. 2021, 21:31|

Přibylo 9292 nakažených covidem, po rizikovém kontaktu budou muset na test i očkovaní

V neděli v Česku přibylo 9292 potvrzených případů koronaviru, což je dosud nejvyšší nedělní nárůst od začátku epidemie. Liberecká nemocnice definitivně potvrdila variantu omikron. Ústřední krizový štáb se shodl na tom, že povinně očkovat by se měli zdravotníci, sociální pracovníci, záchranný systém, vězeňská služba, vojsko a lidi nad 60 let. Ministerstvo zdravotnictví bude platnost vyhlášky o povinné vakcinaci navrhovat od 1. března 2022, řekl šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO). Očkovaní lidé podle něj také budou muset po významném rizikovém kontaktu na test.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 20:28|

Slovenská vláda schválila dvoutýdenní uzávěru, začne platit o půlnoci

Na Slovensku od půlnoci na čtvrtek začne v souvislosti s nepříznivou epidemickou situací kolem nemoci covid-19 celostátní uzávěra, která prozatím potrvá dva týdny. Její součástí bude výrazné omezení volného pohybu lidí. Řekli to představitelé vlády, která opatření ve středu schválila. Zaměstnavatelé budou od příštího týdne kontrolovat covidové certifikáty zaměstnanců. Po deseti dnech vláda opatření vyhodnotí, podle premiéra Eduarda Hegera se ale případné uvolnění restrikcí bude vztahovat jen na naočkované a na ty, kdo onemocnění prodělali.
24. 11. 2021Aktualizováno24. 11. 2021, 23:19|

Ve svátek přibylo čtrnáct tisíc nakažených, Válek je pro PCR testování a očkování posilující dávkou

Za středu testy v Česku odhalily dalších 14 119 případů covidu. Je to sice zhruba o osm tisíc méně než v rekordní úterý, ale víc než minulou středu i toto pondělí. Středa přitom byla svátečním dnem. AntiCovid tým pětikoalice jednal s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO). Kandidát na vedení tohoto resortu Vlastimil Válek (TOP 09) podporuje testování PCR metodou, jeho znovuzavedení ve firmách i větší podporu očkování posilující dávkou.
18. 11. 2021Aktualizováno18. 11. 2021, 20:05|

Aplikace eRouška končí. Upozorňovala na rizikové kontakty, prý už ale není třeba

Ministerstvo zdravotnictví ukončilo provoz mobilní aplikace eRouška, která upozorňovala na riziková setkání s lidmi nakaženými covidem-19. S ohledem na proočkovanost, další nástroje a vývoj epidemie už aplikace není nadále potřeba, uvedl na Twitteru tým eRoušky. Vláda rozhodla, že příští týden se povinné testování ve školách rozšíří o dalších třiadvacet okresů, celkem se tak žáci a studenti budou testovat v 31 okresech. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) však kritizoval ministerstvo zdravotnictví, že nemá jasnou stategii pro fungování škol.
1. 11. 2021Aktualizováno1. 11. 2021, 22:51|

Babiše znepokojuje situace v Praze, svolá vládu. Vojtěch chce zavést testy i pro očkované jednou dávkou

Denní pokles potvrzených případů koronaviru v Česku se zastavil. V pondělí testy odhalily 157 pozitivních, o 39 více než před týdnem. Počet nakažených za uplynulý týden v přepočtu na sto tisíc obyvatel stoupl k úterku na 6,8 z předchozích 6,5. Mírně se zvýšilo také reprodukční číslo, které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Nyní činí 0,97, drží se tak těsně pod hodnotou jedna, což znamená zpomalování epidemie. Vyšší bylo naposledy v polovině dubna. Obavy z vývoje vyjádřil premiér Andrej Babiš (ANO), ve čtvrtek se podle něj mimořádně sejde vláda. Ministerstvo zdravotnictví také reguluje cestování. Od čtvrtka zakáže cesty do Ruska, od pondělí do Tuniska. Navíc vyzvalo fotbalové fanoušky, aby si rozmysleli cestu do Ázerbájdžánu.
29. 6. 2021Aktualizováno29. 6. 2021, 19:52|

Regulace sportovišť a wellness byla nezákonná, konstatoval soud. Chybělo řádné odůvodnění

Epidemie koronaviru je v Česku dále na ústupu. Testy v úterý potvrdily 384 případů nákazy, což je o 94 méně než před týdnem a zároveň nejnižší úterní přírůstek od konce srpna. Roste naopak počet očkovaných, zdravotníci rozdali už přes šest milionů dávek vakcín. Dál klesá také incidenční číslo, na sto tisíc obyvatel připadá za uplynulých sedm dnů méně než dvacet nakažených. Šíření epidemie v Česku se stát snaží zabránit opatřeními, podle Nejvyššího soudu však v případě omezení sportovišť a wellness postupoval nezákonně.
9. 6. 2021Aktualizováno9. 6. 2021, 20:29|

Žena s koronavirem jezdila taxíkem a chodila na nákupy. Za úmyslné porušení karantény dostala podmíněný trest

Okresní soud v Novém Jičíně potrestal ženu, která se nakazila nemocí covid-19 a nedodržovala nařízenou karanténu. Soud ji uznal vinnou z šíření nakažlivé nemoci a udělil jí za to tříletý trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu čtyř let. Rozsudek není pravomocný. Informaci ČT potvrdil žalobce Rudolf Volek. V době, kdy měla žena zůstat doma, totiž chodila do obchodního centra a jezdila taxíkem. Hrozilo jí v krajním případě až osmileté vězení.
14. 10. 2020|

Volební stanoviště drive-in se uzavřela. V Česku v úterý přibylo dalších téměř dva tisíce nakažených

V Česku se v 15:00 zavřela volební stanoviště drive-in, která byla určena pro voliče v karanténě. Zájem o hlasování z auta však byl nízký. Kvůli opatřením proti koronaviru začne opět platit nouzový stav, vláda návrh ve středu schválila. V platnost vstoupí v pondělí. Věcí se zabývá i Poslanecká sněmovna. V Česku v úterý přibylo 1965 zjištěných případů koronaviru, méně než ve většině všedních dnů minulého týdne.
30. 9. 2020Aktualizováno30. 9. 2020, 16:43|

Ve středu zemřelo v Česku 19 lidí nakažených koronavirem, nejvíce za den od počátku pandemie

Ve středu přibylo v Česku 2309 potvrzených případů koronaviru, dalších 1286 infikovaných odhalily testy ve čtvrtek do 18 hodin. V zemi je nyní rekordních 28 933 nakažených. Většina z nich má mírný průběh nemoci, hospitalizovaných a obětí ale přibývá. Počet obětí ve středu byl podle ministerstva zdravotnictví nejvyšší za den od rozšíření pandemie do ČR – zemřelo devatenáct lidí nakažených covidem-19.
24. 9. 2020Aktualizováno24. 9. 2020, 20:21|

Denní přírůstek nakažených koronavirem v Česku překonal tři tisíce, zavádí se další plošná opatření

V Česku pokračuje strmý nárůst potvrzených případů covidu-19, denní přírůstek ve čtvrtek poprvé překonal hranici tří tisíc. Kvůli zhoršující se situaci se od pátku zavádí další plošná opatření. Premiér Andrej Babiš (ANO) avizoval obnovení činnosti Ústředního krizového štábu, zároveň nevyloučil, že by v Česku mohl být znovu nouzový stav.
18. 9. 2020Aktualizováno18. 9. 2020, 22:41|

Obce si už nemusí zjišťovat data o nákaze z médií. Příští týden jim rozešleme informace, řekl šéf ÚZIS

Česká města i obce během příštího týdne získají data o nákaze koronavirem na svém území. Uvedl to ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Podle něho tak obce prostřednictvím jeho úřadu získají údaje na úrovni obcí s rozšířenou působností. Starostové a hejtmani během minulého měsíce kritizovali, že jim stát o nákaze v jejich regionech neposkytuje dostatečné informace.
9. 8. 2020|