TÉMA

Vodárna

Některé vodárny navyšují ceny. Připlatí si obyvatelé Pardubic nebo Hradce Králové

Mnohé vodárny napříč republikou si budou od nového roku účtovat vyšší poplatky – někdy až o čtvrtinu. Znamená to desítky až stovky korun měsíčně navíc. Vodárny do cen promítají opravy sítí, inflaci i zvýšení DPH z desíti na dvanáct procent, jak stanovuje schválený konsolidační balík.
3. 12. 2023|

Máme moc drahou vodu, stěžují si lidé z obcí na Plzeňsku. Viní vodárenskou firmu, že špatně hospodaří

Na vysoké ceny za pitnou vodu si na Plzeňsku stěžují starostové i obyvatelé několika tamních obcí. Podle nich společnost Vodárenská a kanalizační, do které obce v devadesátých letech podílem akcií vstoupily, špatně hospodaří. Jinde totiž platí lidé až o polovinu nižší ceny.
28. 11. 2022|

Vodné a stočné v Hradci Králové zdraží od nového roku o pětinu

Vodné a stočné zdraží v Hradci Králové od ledna o pětinu na 128 korun za metr krychlový. Nové ceníky se dotknou i dalších měst a obcí na Hradecku. Podle vodohospodářů je důvodem hlavně zdražení energií a dalších nákladů. Průměrná tříčlenná domácnost si tak za rok připlatí za vodu zhruba o dva tisíce dvě stě korun více než letos. Hradecké vodárny v okrese zásobují pitnou vodou přes 170 tisíc lidí. Zdražení vodného a stočného během pondělka oznámily i jiné společnosti z dalších částí republiky.
28. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 17:41|

Zámecká vodárna v Hluboké nad Vltavou je po rekonstrukci. Zásobuje vodou kašny i zahradu

Památkáři dokončili opravu zámecké vodárny v Hluboké nad Vltavou, která je kulturní památkou. Zásobuje vodou zámecké kašny i zahradu. V provozu jsou nově obě Francisovy turbíny z roku 1908, vysoké tři metry. Náklady se vyšplhaly na víc než pět milionů korun. Lidé si vodárnu prohlédnou v září při Dnech evropského kulturního dědictví.
1. 7. 2021|

Pražané pijí vodu z Vltavy, do provozu se vrátila úpravna v Podolí

Pražané od pátku opět pijí vodu z Vltavy, do provozu se po rekonstrukci vrátila úpravna vody v Podolí. Vodárna dosud fungovala pouze jako záložní zdroj, je tak spuštěna poprvé od roku 2002. Důvodem opravy za 200 milionů korun byla nutnost zajistit dodávku pitné vody při rekonstrukci přivaděčů z úpraven vody v Káraném a Želivce.
18. 6. 2021|

Antimonopolní úřad rozdal pokuty projektové firmě a pardubickým vodárnám

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna snížil pokutu pro Vodovody a kanalizace Pardubice z původních devíti milionů na sedm milionů korun. Důvodem jsou chyby v tendru na modernizaci biologické čistírny odpadních vod za 300 milionů korun v pardubické části Semtín z roku 2011. ÚOHS potrestal pokutou 9,3 milionu korun také projekční a inženýrskou společnost Sudop Praha za kartelovou dohodu při tendru na projekční práce vysokorychlostních tratí.
15. 2. 2021|

V Dolních Počernicích praskl vodovodní řad z roku 1914. Do kaverny se propadla dvě auta

V Dolních Počernicích v sobotu ráno prasknul nejstarší přivaděč z káranské vodárny do Prahy. V místě, kde vodovodní řad z roku 1914 prasknul, se vytvořila kaverna a do ní se propadly dva zaparkované automobily. Dodávky vody pro Prahu nejsou omezeny, z Káraného vedou do Prahy ještě další dva přivaděče. V sobotu to řekl mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek.
8. 8. 2020|