TÉMA

Biografie

V bunkru, bez spánku, o chlebu. Biografie popisuje Zelenského život v prvních dnech ruské invaze

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prvních týdnech války téměř nespal a v bunkru, kde se ukrýval, přežíval o sladkostech, masu z konzervy a okoralém chlebu. V nové Zelenského biografii to popsal novinář amerického týdeníku Time Simon Shuster, který s ukrajinským prezidentem a jeho týmem na začátku ruské invaze na Ukrajinu strávil nějakou dobu. Úryvek z knihy zveřejnil britský list The Telegraph.
7. 1. 2024|

„Protřepat, nemíchat.“ Sean Connery oslavil devadesátiny. Proslavila ho role Jamese Bonda

Proslavil ho James Bond a dodnes je pro mnohé fanoušky jediným jeho pravým představitelem. Britskému agentovi 007 dodal charakteristický šarm a humor. Sean Connery, herec skotského původu a mužného vzhledu, chtěl být nejdřív fotbalistou a uspěl i v kulturistické soutěži. Nakonec se našel na filmovém plátně. V současnosti hraje golf, věnuje se charitě a angažuje se ve společenském dění ve Skotsku. Poslední roli ve filmu si střihl v roce 2003.
25. 8. 2020|
Ukázka z knihy

Nadějné knižní vyhlídky: Se šproty k Berounce. Polský autor se dostává pod povrch Oty Pavla

Zlatí úhoři se mrskají v Berounce, ale ujít nelze ani smutku ze Smrti krásných srnců. Knižní vzpomínky Oty Pavla jsou poetické a zároveň melancholické a do krajiny spisovatelova dětství dovedou čtenáře přenést i dnes. Podmanily si také polského prozaika a překladatele Aleksandera Kaczorowského, jak dokládá životopis Ota Pavel: pod povrchem. Českým čtenářům titul zprostředkuje od 18. srpna nakladatelství Host. Překlad vychází v roce, kdy by autor próz o dětství, ovšem také o sportu oslavil devadesáté narozeniny. Z chystané knihy nabízíme ukázku.
7. 8. 2020|