TÉMA

Entomologie

USA čeká „cikádová apokalypsa“, naposledy k tomu došlo v roce 1803

Východní polovinu Spojených států pravděpodobně v nadcházejících týdnech zaplaví biliony cikád. Poprvé po více než dvou stech letech se tam ve stejném roce vyrojí dvě potomstva, která se vrací ve třináctiletých a sedmnáctiletých cyklech. Podle agentury AP se čeká invaze hmyzu s ohlušujícím cvrkotem, jakou Američané nezažili po desetiletí.
21. 4. 2024|

Námluvy termitů se nemění už desítky milionů let, ukázal nález pářící se dvojice v jantaru

Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale ani jeho chování se příliš nemění celé desítky milionů let. Na výzkumu se podíleli významným způsobem i čeští experti.
7. 3. 2024|

Moskva zesílila loňskou paniku kolem štěnic ve Francii, uvedla Paříž

Strach ze štěnic, který se loni na podzim rozšířil ve Francii, byl uměle zesílen Ruskem. Podle agentury AFP to prohlásil státní tajemník pro evropské záležitosti Francie Jean-Noël Barrot. V zemi se loni prudce zvýšil počet případů pokousání tímto hmyzem. Entomologové a zdravotničtí odborníci však varovali, že epidemie vedla také k nárůstu falešných pozorování a neopodstatněné hysterii.
1. 3. 2024|

Lesy mají po kůrovci dalšího nepřítele. Obnovu porostů hatí klikoroh, ničí sazenice stromů

Lesy zničené kůrovcem mají dalšího nepřítele – přemnožený klikoroh borový ničí sazenice jehličnanů. Působí tak velké škody hlavně na místech, kde se lesníci snaží obnovit paseky s vykácenými smrky. Vědci proto přišli s řešením, které by nápor tohoto škůdce mělo zmírnit.
6. 8. 2022|

Entomologové odstartovali projekt na záchranu okáče metlicového. Pomoci může i veřejnost

Vědci z České zemědělské univerzity odstartovali projekt na záchranu okáče metlicového. Kriticky ohrožený druh motýla u nás přežívá už jen ve dvou regionech. Do jednoho z nich patří Prokopské údolí v Praze. Entomologové se tamní populaci snaží co nejpodrobněji zmapovat, pomoct může i veřejnost.
2. 8. 2021|

Sčítání tesaříků alpských v tuzemské přírodě, vědci chtějí ohrožený druh zachránit

Tesařík alpský se dlouho vyvíjí, žije ale jen několik dní. To komplikuje práci vědcům z Biologického centra Akademie věd, kteří zjišťují, kolik těchto brouků žije v Česku a jak moc migrují mezi jednotlivými lokalitami. Data potřebují ke spuštění programu na záchranu kriticky ohroženého druhu.
8. 8. 2020|