TÉMA

Textilie

Liberečtí vědci vymysleli, jak ze starých oděvů vyrobit tvrdý materiál

Vědci z Technické univerzity v Liberci (TUL) vyvinuli technologii, která umožňuje znovu využít staré oděvy včetně knoflíků nebo zipů. Materiál se rozemele, směs se zalije pryskyřicí a vylisuje se z ní pevná deska, případně je možné lisovat směs do formy. Materiál může najít uplatnění ve stavebnictví, při výrobě nábytku nebo v automobilovém průmyslu.
7. 11. 2023|

S tímto outfitem vás nikdo nepřehlédne. Liberecká univerzita představila svítivé oblečení

Liberecká univerzita vyvinula se společností VÚB (Výzkumný ústav bavlnářský) nové textilie, které zvyšují viditelnost chodců, cyklistů nebo koloběžkářů v silničním provozu. Od jiných reflexních oděvů se odlišují využitím fotoluminiscenčního efektu. Oděvy s tímto prvkem jsou tak viditelné za tmy, i když nejsou osvícené jiným světelným zdrojem, řekl vedoucí katedry oděvnictví Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci (KOD) Zdeněk Kůs.
2. 11. 2022|

Vědci rekonstruovali podobu princezny z Býčí skály, která žila před 2500 lety

Odborníci z Muzea Blanenska s brněnskými antropology vytvořili na základě nalezené lebky možnou podobu postavy takzvané princezny z Býčí skály, která žila před více než 2500 lety. Přibližně třicetiletá žena zemřela ve starší době železné. Její lebka je jedním ze symbolů, unikátů a nejcennějších předmětů moravské archeologie. Rekonstrukci včetně šatů i šperků muzeum představilo veřejnosti. K vidění bude v expozici Cesta do pravěku Blanenska.
7. 8. 2020|