TÉMA

Vstupné

PŘEHLEDNĚ: Benátky nově vybírají poplatek za vstup. Jak ho zaplatit a kdo má výjimku

Italské Benátky od čtvrtka zavádějí poplatek ve výši pěti eur (asi 126 korun) pro návštěvníky, kteří v tomto městě stráví jen několik hodin a nepřenocují v něm. Město bude poplatek vybírat v roce 2024 po 29 dní, kdy je na centrum největší nápor. Radnice si od tohoto opatření slibuje omezení počtu turistů, kteří do historické části města v laguně míří v hlavní sezoně.
před 43 mminutami|

Památky zdražují vstupné, i tak správci letos očekávají vysokou návštěvnost

Začíná sezona na státních hradech, zámcích a technických památkách. Mnohé nabízejí nové trasy a prostory, případně otevírají po rekonstrukci. Loni si objekty patřící pod Národní památkový ústav prohlédlo skoro čtyři a čtvrt milionu lidí, meziročně o desetinu víc. Správci letos čekají návštěvnost ještě vyšší, a to i přes zdražující vstupné.
28. 3. 2024Aktualizováno28. 3. 2024, 22:00|

Zimní stadiony rozpouštějí led. Reagují tak na energetickou krizi

Provoz zimních stadionů od ledna výrazně podražil – to proto, že jejich provozovatelům s koncem minulého roku skončily zafixované ceny elektrické energie a tepla. Provozovatelé zimních stadionů řekli České televizi, že na konci sezony platí až dvakrát více, než tomu bývalo dříve. Někteří kvůli tomu předčasně ukončili sezonu nebo zvýšili ceny pronájmu a vstupného.
20. 4. 2023|

Češi šetří. Obejdou se bez restaurací, bot i kultury

Až polovina Čechů se omezuje při nákupech potravin. Méně peněz pak lidé vydávají i na kulturu a sport. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu společnosti Kantar pro Českou televizi. Řada prodejců podobný trend kvůli vysoké inflaci očekává i v následujících měsících.
20. 6. 2022|

Za vstupenku i o desítky korun víc. Zoologické zahrady zdražují vstupné

Kvůli vyšším cenám energií a rostoucím nákladům zoologické zahrady v Česku zvyšují vstupné. Zdražit již musela například ostravská nebo ústecká zoo. V horizontu několika měsíců se zdražením počítá i Zoo Praha. Po skokovém nárůstu poplatků zoologické zahrady zavádějí úsporná opatření jako je například snížení teploty v administrativních budovách.
21. 5. 2022|

Česko si připomíná odkaz Jana Husa, byl upálen před 606 lety

Česká republika si 6. července připomíná odkaz církevního reformátora Jana Husa, který byl pro své názory upálen před 606 lety na koncilu v německé Kostnici. V jeho rodišti, Husinci na Prachaticku, odhalili novou branku propojující zahradu Centra Mistra Jana Husa s nádvořím modlitebny Církve bratrské. Tato událost byla společně s ekumenickou bohoslužbou součástí Husových oslav, které večer završil charitativní koncert. Lidé mohli jeho památku uctít také při bohoslužbách v Betlémské kapli v Praze.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 21:46|

Burácení motorek rozeznělo Masarykův okruh. Diváci ale rachotu letos nenaslouchají

Závodníci na silničních motocyklech se rozjeli po Masarykově okruhu v rámci letošní Velké ceny. Tribuny ale zůstávají prázdné kvůli protipandemickým opatřením. I když koronavirus letos fanoušky vyhnal, pořadatel zohlednil krizovou situaci a slíbil Brnu závody Moto GP i v roce 2021.
7. 8. 2020|