TÉMA

Řád

Opoziční strany bojují o pozornost, řekla Pekarová Adamová k pokusu o její odvolání z čela sněmovny

Opoziční hnutí nebojují s koalicí, ale proti sobě o větší pozornost, uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) k pokusu o její odvolání z čela dolní komory. V Interview ČT24 podotkla, že se koalice snaží s opozicí dohodnout. Plánuje například změnit interpelace tak, aby měla opozice větší prostor a neblokovala jednací dny.
7. 4. 2023|

Karmelitky v Drastech budují nový klášter. Myslí i na veřejnost

V Drastech nedaleko Prahy vzniká moderní klášter karmelitek. Jeho základy vyrostly na pozemku bývalého statku, který zakoupila v roce 2018 komunita Karmel sv. Josefa. Původní části dvora pochází z konce padesátých let minulého století a podléhá památkové ochraně. Cílem karmelitánek je společně s Vyšehradskou kapitulou vybudovat kromě kláštera i místo, kde si bude moct duchovně odpočinout také veřejnost. Součástí areálu bude kvadratura s rajským dvorem a kaplí sv. Terezie z Avily, dům pro hosty a správce, bytový dům a poustevna. Pro veřejnost bude přístupný i lesopark.
5. 4. 2023|

Zemřela hlava řádu Maltézských rytířů Marco Luzzago

Velké Magisterium Suverénního řádu Maltézských rytířů oznámilo úmrtí místodržitele úřadu velmistra řádu Marca Luzzaga. Ten nečekaně zemřel v úterý v Římě po krátké nemoci. Luzzago řád řídil od smrti posledního velmistra a měl instituci dovést k volbě jeho nástupce.
7. 6. 2022|

„Vřelý obdiv k výjimečným znalostem.“ Princ Charles napsal předmluvu k dílu heraldika Loudy

Předmluva z pera britského prince Charlese uvádí knihu olomouckého heraldika Jiřího Loudy nazvanou Erby rytířů Podvazkového řádu, kterou chystá k vydání Vydavatelství Univerzity Palackého. Publikace o více než šesti stech stranách přinese tisíc vyobrazení erbů nejstaršího evropského rytířského řádu a třetího nejvýznamnějšího britského vyznamenání. Kniha vyjde ve dvoujazyčném anglicko-českém provedení na podzim jako pocta k nedožitým stým narozeninám Loudy, který je autorem návrhu českého státního znaku a prezidentské vlajky i válečným veteránem.
7. 8. 2020|