TÉMA

Andrzej Wajda

Trpaslíky proti dusnu. Polské nezávislé umění se v osmdesátých letech bránilo cenzuře

Průřezová výstava Necenzurováno v Galerii Středočeského kraje (GASK) nahlíží na polské nezávislé umění, jak vznikalo v době osmdesátých let, především po vyhlášení výjimečného stavu a zákazu nezávislého odborového hnutí Solidarita. Expozice má přesahy i do tehdejšího Československa.
22. 7. 2023|

Zajímala nás upřímnost ve vztahu, uvádí Hana Vagnerová k Hranicím lásky

Jedním ze dvou zástupců české kinematografie, kteří mají v hlavní soutěži karlovarského festivalu šanci získat Křišťálový globus, jsou Hranice lásky. V intimním snímku je zkoumá polský režisér a absolvent FAMU Tomasz Wiński. Na scénáři se podílela a hlavní ženskou roli hraje Hana Vagnerová.
4. 7. 2022|

Nestačí nám energie na vztahy, obává se polský herec Olaf Lubaszenko

Jednoho dne zavolá svým dospělým dětem otec a sdělí jim, že od něj nečekaně odešla jejich matka. Děti přijedou po letech domů a pustí se do pátrání, které přináší podivné informace. Kdo byla jejich matka a proč tak náhle zmizela? Jak se s tím vyrovnává její manžel a jaký má na jejím zmizení podíl, pokud nějaký? Polský film Blízcí (Bliscy) se na festivalu v Karlových Varech promítá v paralelní soutěžní sekci Na východ od Západu. Byl natočený v polsko-české koprodukci a v hlavní roli otce se objevuje renomovaný polský herec Olaf Lubaszenko.
23. 8. 2021|

Letní filmovou školu na závěr zamrazí z Krajiny ve stínu

V Uherském Hradišti končí Letní filmová škola. Šestačtyřicátý ročník se nakonec konal navzdory pandemii covidu-19, i když se musel v mnohém uskromnit. Na samý závěr 12. srpna organizátoři nechali uvedení světové premiéry – černobílého dramatu Krajina ve stínu. Jde o první historický film v režii Bohdana Slámy, držitele pěti Českých lvů.
12. 8. 2020|

Začíná Letní filmová škola. Přehled má nejen o Wajdovi, Slámovi a Izraeli, ale i o návštěvnících

Retrospektiva polského velikána Andrzeje Wajdy nebo premiéra nového filmu Bohdana Slámy patří k tahákům 46. ročníku Letní filmové školy. V kině se ale letos mohou usadit jen akreditovaní návštěvníci. Registrace je nutná, aby organizátoři mohli tradiční nesoutěžní přehlídku v Uherském Hradišti uspořádat navzdory ztíženým podmínkám kvůli současné epidemiologické situaci. Filmová lekce se tentokrát navíc uděluje kratší a v jiném termínu : od 7. do 12. srpna.
7. 8. 2020|