TÉMA

Modré zóny

Pražská koalice diskutuje o zpoplatnění průjezdu centrem ve výši až 200 korun

Pražská koalice diskutuje o možnosti zpoplatnit vjezd do některých částí centra, jako je například Smetanovo nábřeží. Výjimku by dostali ti, kteří v daném místě pracují nebo bydlí. Hlavním důvodem je podle 1. náměstka primátora Prahy pro oblast dopravy Zdeňka Hřiba (Piráti) odlehčení veřejné dopravě. „My jsme proti zpoplatnění ulic, protože ho považujeme za nesystémové,“ řekl Starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS). „Zpoplatnění dává smysl tam, kde se snažíme omezit intenzitu dopravy,“ prohlásil Michal Vojtíšek z Centra vozidel udržitelné mobility.
31. 8. 2023|

Obyvatele Prahy trápí parkování. Město chce omezit vjezd do centra nebo změnit pravidla modrých zón

Omezení dopravy v centru Prahy, reforma parkovacího systému nebo dostavba okruhů v metropoli. Témata, která řeší jak vedení hlavního města, tak jeho obyvatelé. Problémy s parkováním mají i turisté. Dopravní situaci v hlavním městě se věnoval zpravodajský speciál Sečteno.
8. 8. 2023|

Praha plánuje zpoplatnit vjezd do historického centra. Výjimku by měli rezidenti

Praha ve spolupráci s první městskou částí plánuje zpoplatnění vjezdu do historického centra metropole pro nerezidenty. Cílem je omezit zbytné průjezdy centrem a zklidnit dopravu. Při středeční  debatě o dopravě v Praze 1 to řekli náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) a starostka první městské části Terezie Radoměřská (TOP 09). Opatření by podle nich mohlo začít platit začátkem příštího roku, o přesných parametrech se zatím jedná. V plánu je také omezení návštěvnického parkování v centru.
10. 5. 2023|

Parkovací zóny se protáhnou i na jih Českých Budějovic. Odstavná parkoviště ale kapacitou nestačí

Od prosince se v Českých Budějovicích rozšíří placené parkovací zóny ve směru do jižní části města. Pro obyvatele této části by to mělo znamenat více parkovacích míst. Pro ty, kteří do krajského města dojíždějí, to ale znamená komplikace.
12. 10. 2021|

Na Hanspaulce začínají platit modré zóny, Malešice se přidají na konci listopadu

Na Hanspaulce v Praze 6 v pondělí začínají platit parkovací zóny. Původně mělo placené parkování odstartovat i v Malešicích, magistrát to však na žádost Prahy 10 odložil do 30. listopadu. V Praze 6 je zavedení zón plánováno také na Ořechovce, kde by se měly spustit 23. listopadu.
2. 11. 2020|
Události komentáře

Problémy s parkováním přetrvávají. Modré zóny je nutné rozšiřovat, tvrdí Pospíšil i Vaňková

V řadě českých měst se rozšiřuje systém rezidentního parkování. Modré zóny byly naposledy zavedeny do ulic brněnského Králova Pole a na začátku letošního roku je radnice zavedla i v části Prahy 9. Rezidentní parkování bude také v pražských Vršovicích, Strašnicích a od listopadu i v Malešicích. Modré zóny jsou, i přes odpor některých obyvatel, podle pražského zastupitele Jiřího Pospíšila (TOP 09) a brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) stále důležitější. Oba byli hosty Událostí, komentářů.
7. 8. 2020|

Rezidentní parkování v Brně se rozšiřuje. Modré čáry nově „zdobí“ i silnice v Králově Poli

Systém rezidentního parkování v Brně se v pondělí rozšířil do ulic městské části Královo Pole. Jde o oblasti Staňkova, Botanická a Dřevařská a zabírají území vymezené ulicemi Veveří, Kotlářská, Pionýrská, Sportovní, Reissigova, Domažlická, Kounicova a Šumavská. Zóna kolem Dřevařské ulice je v zóně B, ve které platí celodenní regulace. Zbytek se nachází v zóně C, kde je parkování regulované od pěti odpoledne do šesti ráno.
3. 8. 2020|

Ústavní soud odmítl dvě stížnosti proti nouzovému stavu. Nemoc COVID-19 bude možno uznat za nemoc z povolání

Ústavní soud odmítl stížnost proti nouzovému stavu a omezení pohybu. Věcně se jí nezabýval. Neuspěla ani stížnost proti omezení zastupitelstev. Od úterý znovu platí ve městech zóny placeného parkování, výjimkou je Praha, která je obnoví až 11. května. Poslanci umožnili vládě prodloužit nouzový stav do 17.května, kabinet ovšem chtěl zazší termín 25. května. Thomayerova nemocnice v Praze obdržela experimentální lék favipiravir, použije ho při léčbě COVID-19.
28. 4. 2020Aktualizováno28. 4. 2020, 21:38|

Praha 10 v srpnu zavede modré zóny na prvních místech včetně Vinohrad

Praha 10 spustí první etapu modrých zón letos na konci srpna. Ta se bude týkat oblasti Vinohrad a Vršovic. České televizi to potvrdil mluvčí městské části Jan Hamrník. Později se na podzim do systému placeného parkování přidají Strašnice a Malešice. Původně mělo dojít k zavedení až na jaře 2021.
19. 2. 2020|

Za parkování už se platí i ve Vysočanech. Zóny si nově vyznačila Praha 9

V části pražských Vysočan a dosud nezpoplatněné oblasti Libně, která leží v Praze 9, musí řidiči nově platit za to, že zaparkují u chodníku. Radnice nechala zřídit výhradně fialové zóny, které umožňují parkování místních obyvatel či podnikatelů, kteří si vyřídí dlouhodobé parkovací oprávnění, a zároveň i návštěvníků, kteří budou prozatím platit 30 korun za hodinu a jejich vozy budou moci v ulicích Prahy 9 stát až 24 hodin.
6. 1. 2020|

Chystá se rozšíření modrých zón v Praze 2. V některých ulicích by zaparkovali jen rezidenti

V Šumavské, Kladské nebo třeba v oblasti pod Nuselským mostem by podle záměru Prahy 2 měli v budoucnu zaparkovat jen rezidenti. Radní městské části poslali návrh změn parkovací komisi hlavního města. Ta o nich rozhodne na zasedání 8. ledna. Nutnost rozšíření modré zóny podle mluvčí Prahy 2 Andrey Zoulové vychází z analýzy Technické správy komunikací (TSK). Ukázala, že obyvatelé některých částí Prahy 2 – například Vinohrad – často nemají kde zaparkovat.
19. 12. 2019|

Na web Parkuj v klidu zaútočili hackeři. Po několikahodinovém výpadku znovu funguje

Webová stránka Parkuj v klidu, přes kterou je možné platit v Praze parkovné, se stala v pátek ráno obětí hackerského útoku. Během dopoledne tak nebylo možné bez stažené aplikace v některých místech zaplatit parkovné. Výpadek se dotkl také osobních stránek uživatelů. České televizi to potvrdila mluvčí TSK Praha Barbora Lišková. Server je podle ní opět v provozu.
6. 12. 2019Aktualizováno6. 12. 2019, 17:13|

České Budějovice rozšířily modré zóny. Na Pražském předměstí už dojíždějící nezaparkují

V Českých Budějovicích od pondělí platí nové parkovací zóny. Mají zajistit víc míst pro lidi s trvalým bydlištěm na Pražském předměstí, kde je situace kritická. Část obyvatel změnu uvítala, řidičům ale vadí vysoký počet nových dopravních značek.
2. 12. 2019|

Praha 9 se připojí k systému barevných parkovacích zón. Fialová znamená „zaplať“

Městská část Praha 9 se od 6. ledna 2020 plánuje zapojit do systému placených parkovacích zón. Zpoplatnění se bude týkat Libně a Vysočan, zhruba od ulice Na Rozcestí po ulici Poštovská. V dotčených lokalitách vznikne fialová zóna, kde budou moct parkovat lidé s parkovacím oprávněním i ostatní řidiči. Platit za stání se bude nepřetržitě.
17. 10. 2019|

Dvojí obava Prahy 6. Vyhlásila stav klimatického ohrožení i dopravní nouze

Městská část Praha 6 vyhlásila stav klimatického ohrožení; hodlá zakázat jednorázové plasty, podpořit elektromobilitu nebo zvýšit počet vodních prvků ve svých čtvrtích. Souběžně oznamuje, že se ocitla i v dopravní nouzi – mimo jiné hodlá zavést plošné zóny placeného stání tak, aby fungovala jako „ostrov s omezenou propustností“.
14. 6. 2019Aktualizováno14. 6. 2019, 18:54|