TÉMA

Exekutivní příkaz

Biden vydal exekutivní příkaz na boj s klimatickou krizí. Naráží ale na odpor republikánů

Americký prezident Joe Biden varoval, že klimatické změny ohrožují existenci Spojených států i celého světa. Jeho administrativa proto podle exektutivního příkazu uvolní v přepočtu pětapadesát miliard korun na vybudování infrastruktury, která má zmírnit následky extrémního počasí i přírodních katastrof.
21. 7. 2022|

Spojené státy zruší seznam zakázaných obchodních transakcí s oblíbenými čínskými aplikacemi

Vláda Spojených států odstoupí od seznamu zakázaných obchodních transakcí s čínskými aplikacemi TikTok a WeChat. Informaci zveřejnilo americké ministerstvo obchodu. Podle agentury Reuters vydala seznam s cílem uvalit na zmíněné aplikace tvrdé restrikce administrativa bývalého prezidenta Donalda Trumpa v září loňského roku.
21. 6. 2021|

Biden mění pravidla držení zbraní. Omezil používání nástavců a domácích součástek

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek podepsal exekutivní příkazy pro větší kontrolu střelných zbraní. Podle něho mají předcházet útokům a masovým vraždám. Zpřísnění se očekávalo a mnozí Američané proto nakupovali dopředu, za březen si v USA pořídili na dva miliony nových zbraní. Více se jich prodalo jen před rokem, kdy lidé takto reagovali na začátek koronavirové pandemie.
8. 4. 2021Aktualizováno9. 4. 2021, 06:01|

USA v Guantánamu ohýbají právo už téměř 20 let. Mučení zajatců řeší čtvrtý americký prezident

Ve zdech detenčních center v Guantánamu umírali lidé, mezinárodní právo i americké hodnoty. Ohýbání pravidel a mučení neobviněných vězňů ve jménu války proti terorismu odstartovalo na americké vojenské základně na Kubě před takřka dvaceti lety. S krvavým a temným dědictvím se musí vypořádávat už čtvrtý americký prezident. Joe Biden osm let sledoval snahy Baracka Obamy o zavření takzvaného Gitma i jejich selhání. Nyní má šanci ohavnou kapitolu vojenské základny uzavřít sám.
26. 1. 2021|

USA otáčí v přístupu k pandemii. Biden nařídil roušky, posiluje testování a chce rychlejší vakcinaci

Nový americký prezident Joe Biden ve čtvrtek podepsal sérii exekutivních příkazů týkajících se zvládnutí pandemie, která si již v zemi vyžádala přes 408 tisíc úmrtí. Mimo jiné nařídil zahraničním cestujícím přijíždějícím do Spojených států povinnost prokázat se před odletem negativním testem a po příletu se uchýlit do karantény. Přijal rovněž opatření zaměřená na posílení testovacích a očkovacích kapacit či ke zmírnění dopadů pandemie na etnické menšiny.
21. 1. 2021|

Trump zakázal obchodovat s čínskými vlastníky TikToku a WeChatu, Peking chystá odvetu

Americký prezident Donald Trump vydal exekutivní příkaz, kterým Američanům zakázal blíže nespecifikované obchodní transakce s čínskými společnostmi, které vlastní platformy TikTok a WeChat. Trumpovo nařízení začne platit za 45 dnů, napsala agentura Reuters. Tento bezprecedentní krok představuje výraznou eskalaci vztahů mezi USA a Čínou a zřejmě vyvolá tvrdou odvetu ze strany Číny, upozorňují agentury AP a Reuters. Peking už naznačil, že podnikne odvetné kroky.
7. 8. 2020Aktualizováno7. 8. 2020, 14:08|