TÉMA

Rusalka

Berlínská Rusalka bydlí v bytě. Na světových scénách byla už prostitutkou nebo chobotnicí

Rusalka patří k nejuváděnějším českým operám na zahraničních scénách. Napomáhá tomu srozumitelnost snivého příběhu o nenaplněné touze vodní víly. Uváděna bývá v pohádkových kulisách, jak skladatel Antonín Dvořák zamýšlel, ale dočkala se i odvážnějších režijních vizí. V Amsterdamu ji přirovnali k prostitutce, v Mnichově vyvolala kontroverze scéna s mrtvou srnou. Více střízlivé, byť posunuté k současnosti, je nejnovější nastudování v Berlínské státní opeře.
6. 2. 2024|

La Scala v úterý poprvé v historii uvede Dvořákovu operu Rusalka

Italský operní dům La Scala v Miláně uvede poprvé operu Rusalka od Antonína Dvořáka, po premiéře 6. června bude následovat ještě pět představení. Toto romantické dílo, v němž se mísí postavy z pohádek a reálného světa, nastudovala italská režisérka Emma Danteová a dirigovat ho bude Čech Tomáš Hanus.
6. 6. 2023|

Rusalka trpí láskou na torzu Stalinova pomníku

U bývalého Stalinova pomníku zazpívá ve čtvrtek večer Rusalka. Do moderní úpravy slavného díla Antonína Dvořáka se pustil Run OpeRun, „neziskový spolek nadšených mladých umělců, kteří se rozhodli dělat operu trošku jinak“. Sto dvacet let starý příběh chtějí tímto způsobem přiblížit hlavně mladým lidem. Open air představení je přístupné zdarma.
6. 8. 2020|