TÉMA

Delaware

Biden vypovídal v rámci vyšetřování jeho zacházení s tajnými dokumenty

Americký prezident Joe Biden dobrovolně vypovídal v případě, ve kterém se vyšetřuje jeho zacházení s utajenými dokumenty. Oznámil to podle agentur Bílý dům. Biden odpovídal na otázky vyšetřovatelů v neděli a pondělí.
10. 10. 2023|

Hunter Biden odmítl vinu v případu nákupu zbraně, požádá o zamítnutí obžaloby

Hunter Biden, syn amerického prezidenta Joea Bidena, u soudu odmítl vinu poté, co byl obžalován ze tří zločinů spojených s nákupem a držením střelné zbraně v roce 2018. Jeho právník zároveň avizoval žádost o smetení případu ze stolu na základě americké ústavy. Informovala o tom agentura AP, podle níž věc směřuje k hlavnímu líčení na pozadí předvolební kampaně, v níž bude Biden starší usilovat o znovuzvolení prezidentem.
3. 10. 2023|

Dohoda s prokurátorem ztroskotala, Bidenův syn u soudu odmítl vinu

Syn amerického prezidenta Joea Bidena ve středu u soudu odmítl vinu v případu dvou daňových přestupků poté, co dohoda o vině a trestu mezi prokurátory a Hunterem Bidenem ztroskotala. Informovala o tom agentura AP, podle níž jde o nečekaný vývoj. Dohoda je nyní pozastavena, soudkyně podle deníku The New York Times (NYT) požaduje úpravu, která by omezila imunitu nabídnutou prezidentovu synu vůči dalším potenciálním obviněním.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 22:33|

V americké Filadelfii se zřítila část frekventované dálnice. Hořela pod ní cisterna

Hořící cisterna způsobila zborcení několika jízdních pruhů dálnice ve Filadelfii ve Spojených státech. Jen šťastnou náhodou se úsek zhroutil ve chvíli, kdy po něm v neděli nikdo neprojížděl. Všechna auta stačila včas zastavit. Cisterna s vysoce hořlavým nákladem vzplála na silnici těsně pod dálnicí. Ta pak zřejmě nevydržela silný žár. Frekventovaný úsek severojižní dálnice na východním pobřeží USA musel být uzavřen.
12. 6. 2023|

V USA se přou o výuku dějin Afroameričanů

Spojené státy stále víc rozděluje pohled na to, jak má vypadat výuka o dějinách Afroameričanů, a to zvlášť ve vztahu k otroctví, segregaci a diskriminaci. Zatímco převážně demokratické státy vyžadují ve školách povinně lekce o dějinách obyvatel jiné než bílé barvy pleti, republikánští guvernéři volí jiný přístup. Chtějí omezit témata, o nichž by vyučující měli mluvit.
27. 2. 2023|

FBI prohledávala Bidenův dům kvůli utajovaným dokumentům. Národní archiv nařídil exprezidentům všechny tajné listiny vrátit

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) provedl prohlídku v prázdninovém domě prezidenta Joea Bidena, nenašel tam ale žádné další dokumenty označené jako tajné. Potvrdil to advokát hlavy státu Bob Bauer. Podle deníku The New York Times souvisí prohlídka s dřívějším nálezem utajovaných dokumentů v Bidenově bývalé kanceláři a jeho domě. Skandál s tajnými materiály se vedle Bidena týká i jeho předchůdce Donalda Trumpa a nově taky bývalého viceprezidenta Mikea Pence. Americký Národní archiv proto požádal bývalé hlavy státu a viceprezidenty, aby se podívali, zda listiny z dob jejich úřadování neobsahují tajné dokumenty, a případně je odevzdali.
1. 2. 2023Aktualizováno1. 2. 2023, 20:02|

Tajné dokumenty se našly také v domě bývalého amerického viceprezidenta Pence

V domě bývalého amerického viceprezidenta Mikea Pence se minulý týden našlo zhruba deset utajovaných vládních dokumentů, uvedla v úterý zpravodajská televize CNN s odvoláním na zdroje seznámené s případem. Tajné dokumenty, které přitom vrcholní politici po skončení v úřadu musí odevzdat Národnímu archivu, se dříve našly také u bývalého Pencova šéfa prezidenta Donalda Trumpa a u současné hlavy státu a zároveň bývalého viceprezidenta Joea Bidena.
24. 1. 2023|

Potíže Bidena se starými utajovanými dokumenty rostou. Úřady zahájily oficiální vyšetřování

V domě amerického prezidenta Joea Bidena našli pracovníci ministerstva spravedlnosti v závěru minulého týdne další důvěrné vládní dokumenty. Jde o písemnosti z doby, kdy Biden sloužil jako senátor a později jako viceprezident Obamovy administrativy.
24. 1. 2023|

V Bidenově domě našli pracovníci ministerstva spravedlnosti další utajované dokumenty

V domě amerického prezidenta Joea Bidena ve Wilmingtonu ve státu Delaware našli pracovníci ministerstva spravedlnosti v pátek šest dokumentů označených jako utajované, informoval Bidenův právník Bob Bauer. Pocházejí z doby, kdy Biden působil v Senátu, a z období, kdy byl americkým viceprezidentem. Prezident i viceprezident USA mají po odchodu z funkce povinnost odevzdat všechny citlivé materiály Národnímu archivu USA.
22. 1. 2023|

Tajnými dokumenty nalezenými u Bidena se bude zabývat zvláštní vyšetřovatel

Předseda americké Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy vyzval Kongres, aby vyšetřil případ utajovaných dokumentů nalezených v bývalé kanceláři prezidenta Joea Bidena a také v jeho garáži a knihovně v domě ve Wilmingtonu ve státě Delaware. Americký ministr spravedlnosti Merrick Garland následně jmenoval nezávislého prokurátora, který vše prošetří. Dokumenty jsou z období mezi lety 2009 až 2017, kdy byl Biden viceprezidentem administrativy Baracka Obamy, píše agentura AP. Prezident i viceprezident USA mají po odchodu z funkce povinnost odevzdat všechny citlivé materiály Národnímu archivu USA.
12. 1. 2023Aktualizováno12. 1. 2023, 20:49|

Musk vycouval z koupi Twitteru. Síť to chce řešit u soudu

Miliardář Elon Musk už nehodlá koupit sociální síť Twitter. Vyplývá to z oznámení americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC). Muskovi právníci zprávu v pátek pozdě večer našeho času dopisem oznámili představenstvu společnosti. Předseda firemní správní rady uvedl, že Twitter bude s Muskem bojovat u soudu za naplnění smlouvy o převzetí.
8. 7. 2022Aktualizováno9. 7. 2022, 05:57|

Akcionáři mohou žalovat vedení Boeingu kvůli haváriím strojů 737 MAX, uvedl soud

Soud v americkém státě Delaware rozhodl, že akcionáři společnosti Boeing mohou žalovat představenstvo firmy v souvislosti se dvěma haváriemi strojů 737 MAX, při nichž zemřelo celkem 346 lidí, informovala agentura Reuters.
8. 9. 2021|

New York a New Jersey kvůli Idě vyhlásily stav nouze. Bouře tam má přes dvacet obětí

Bouře Ida, která ještě jako hurikán v neděli pustošila Louisianu, způsobila přívalové deště v New Jersey a New Yorku, kde vyplavila metro. Následky prudkých srážek na severovýchodě Spojených států nepřežilo minimálně dvacet dva lidí, z toho devět v New Yorku. V New Jersey tornádo ničilo domy. Úřady vyhlásily nouzový stav a zakázaly cestovat. V oblasti je přes 220 tisíc lidí bez proudu.
2. 9. 2021Aktualizováno2. 9. 2021, 19:56|

Bouře Elsa stála život nejméně čtyři lidi. Škody napáchala mírné

Tropická bouře Elsa přinesla vydatné srážky a záplavy a vyžádala si nejméně jednoho mrtvého, když ve středu postupovala přes jihovýchod Spojených států. Škody na Floridě se zdály být relativně mírné a bouře od úterka zeslábla, přesto se bez elektřiny ocitly desetitisíce odběratelů. V kempu na jihovýchodě státu Georgia utrpělo asi deset lidí zranění, když místo zasáhl silný vítr a možná i tornádo.
8. 7. 2021|

Obamův následník a progresivní centrista. Kdo je Joe Biden?

Joe Biden – bývalý viceprezident, senátor, matador americké politiky a následovník prezidenta Donalda Trumpa prezidentské funkci. O cestu do Bílého domu se loni nepokoušel poprvé, do prezidentského křesla kandidoval už v letech 1988 a 2008. Stane se nejstarším prezidentem v dějinách USA.
17. 8. 2020Aktualizováno20. 1. 2021, 10:07|

Biden se do Bílého domu dostal skrze koronavirus a rasové nepokoje. Po třech dekádách od prvního pokusu

Do politiky vstoupil během éry prezidenta Richarda Nixona, v Senátu poprvé usedl v roce 1973 jako třicetiletý vdovec. O prezidentský úřad se poprvé ucházel na sklonku 80. let. Do Bílého domu se o dvacet let později dostal jako viceprezident, nyní mu bude šéfovat z oválné pracovny. Joe Biden zažil kostrbatý vstup do demokratických primárek, chytil ale druhý dech a jeho centristický přístup nakonec oslovil rekordní množství Američanů.
15. 12. 2020|

Bidenův syn Hunter přiznal, že ho úřady vyšetřují kvůli daním

Hunter Biden oznámil, že čelí vyšetřování prokuratury státu Delaware. Jeho právníci se o vyšetřování prý dozvěděli v úterý. Syn nastávajícího amerického prezidenta Joea Bidena je pod drobnohledem amerických úřadů v souvislosti s daňovými záležitostmi. Detaily investigace ale jeho tým advokátů ani prokurátoři nezveřejnili.
10. 12. 2020|

Američané slaví Díkůvzdání ve stínu koronaviru. Lékaři se obávají nárůstu počtu nakažených

Spojené státy slaví Den díkůvzdání. Svátek s tradičními rodinnými návštěvami však lékaři kvůli hrozbě masivního šíření koronaviru dopředu označili za nejrizikovější událost roku. V amerických nemocnicích totiž v současnosti leží 90 tisíc lidí s covidem-19 a jen za středu tamní úřady nahlásily téměř 2300 obětí nemoci. Epidemiologové se proto obávají, co přinesou následující týdny.
26. 11. 2020Aktualizováno26. 11. 2020, 22:30|

Je čas odložit drsnou rétoriku, dejme si šanci, vyzval Biden Američany

„Lid našeho národa promluvil a dovedl nás k jasnému a přesvědčivému vítězství. Je to vítězství pro nás. Zvítězili jsme s největším počtem hlasů v historii naší země,“ prohlásil Joe Biden v prvním projevu poté, co ho projekce významných agentur a médií označily za vítěze voleb. Řekl, že chce spojovat, a slíbil zakročit proti koronaviru. Budoucí viceprezidentka Kamala Harrisová na pódiu v Delaware ocenila všechny ženy, které vydláždily cestu k historickému okamžiku.
8. 11. 2020Aktualizováno8. 11. 2020, 20:04|

Biden podle projekcí vyhrál. Trump to nechce uznat, jeho tým podal žalobu v Arizoně

Demokratický kandidát na amerického prezidenta Joe Biden podle mediálních projekcí vyhrál volby. Podle odhadu agentury AP má jistých 290 volitelů. Pro vítězství je jich třeba 270. Biden se tak zřejmě ve věku 77 let stane nejstarším vítězem v dějinách a v pořadí 46. hlavou státu.
7. 11. 2020Aktualizováno8. 11. 2020, 03:13|

Většinu Sněmovny reprezentantů získají demokraté, odhadují média. O Senátu bude jasno až v lednu

Vedle prezidentských voleb se ve Spojených státech volili také členové Kongresu. Ve Sněmovně reprezentantů prozatím podle prognózy AP vedou demokraté v poměru 214 ku 195. Většinu tvoří 218 hlasů. Volební boj o Senát je vyrovnaný, republikáni a demokraté drží po 48 křeslech ve 100členné horní komoře. Čtyři souboje jsou zatím nerozhodnuté, úplně jasno bude asi až v lednu. V Georgii se totiž budou muset konat dvoje opakované volby, protože ani jeden z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu. Američané volí 435 reprezentantů a 35 senátorů.
4. 11. 2020Aktualizováno7. 11. 2020, 08:14|

Kongres, soudy, marihuana. Američané rozhodují ve volební smršti

První listopadové úterý se hlavní pozornost upře k prezidentské volbě, v níž úřad obhajuje Donald Trump a postaví se mu Joe Biden. Kromě hlavy exekutivy ale Američané také obmění většinu zákonodárců v Kongresu – konkrétně rozhodnou o novém obsazení Sněmovny reprezentantů a vymění také třetinu senátorů. Možná ještě důležitější jsou pro běžné životy amerických občanů volby na státní úrovni, kde vzniká naprostá většina zákonů. Volit se budou také soudci nejvyšších soudů a několik států pořádá referenda – třeba v Mississippi si vybírají novou vlajku.
2. 11. 2020Aktualizováno5. 11. 2020, 18:44|

Donald Trump a Joe Biden se střetnou v první debatě

Spojené státy čekají první televizní debatu mezi úřadujícím prezidentem Donaldem Trumpem a jeho demokratickým vyzyvatelem v boji o Bílý dům Joem Bidenem. Hlavními tématy diskuse podle očekávání bude epidemie koronaviru, nominace na uvolněné místo v Nejvyšším soudu i nedávné protesty proti rasismu a s nimi související nepokoje v amerických městech.
29. 9. 2020Aktualizováno29. 9. 2020, 21:56|

Šest amerických států podalo žalobu na poštu kvůli volbám

Šest amerických států v pátek podalo žalobu na americkou poštu a jejího šéfa Louise DeJoye, který podle nich nedávnými změnami v systému doručování zásilek ohrozil nadcházející prezidentské volby. Značná část voličů v nich hlasuje korespondenčně. DeJoy v pátek vysvětloval své kroky před členy výboru amerického Senátu a řekl jim, že hlasovací lístky budou doručeny „bezpečně a včas“.
21. 8. 2020|