TÉMA

Alberta

Kanada dál bojuje s mohutnými požáry. Dvacet tisíc lidí musí opustit město Yellowknife

Severem Kanady se rychle šíří lesní požáry. Úřady vyzvaly obyvatele města Yellowknife, které je s dvaceti tisíci obyvateli centrem teritoria Severozápadní území, aby začali s evakuací. Lidé mají odejít do pátečního poledne místního času (20:00 SELČ), uvedla kanadská veřejnoprávní stanice CBC. Zemi nyní sužuje přes tisíc požárů.
17. 8. 2023Aktualizováno17. 8. 2023, 21:21|

Kouř z lesních požárů v Kanadě zahalil část USA. Hořící oblast přesáhla rozlohou Česko

Pro až 80 milionů Američanů od hranic s Kanadou po východní pobřeží a jižně až na úroveň Kentucky ve středu platilo varování před špatnou kvalitou ovzduší. Města zavírají veřejné pláže, ruší koncerty a vyzývají lidi k pobytu uvnitř. Nad území USA se po třech týdnech opět vrátil kouř z hořících kanadských lesů, které trpí nejhorší sezonou lesních požárů od počátku vedení záznamů. Z téměř pěti set aktuálních požárů jich hasiči nemají pod kontrolou více než polovinu.
28. 6. 2023|

Kanadský Halifax vyhlásil stav nouze. Oblast ohrožuje mohutný lesní požár

Přístavní město Halifax v kanadském Novém Skotsku vyhlásilo v neděli večer stav nouze kvůli lesním požárům, které si vynutily evakuaci obyvatel a způsobily výpadky proudu. Přístav nacházející se na východě Kanady zahalil obrovský oblak kouře stoupajícího z požárů. Plameny už zasáhly oblast o rozloze asi 1354 hektarů.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 18:12|

Teploty v Kanadě jsou o 15 stupňů vyšší než normálně, přibývá požárů

Zatímco ve střední Evropě pokračují chladné dny, severozápad Spojených států amerických a většina západní až severozápadní poloviny Kanady zažívá naopak počasí mimořádně teplé. Zejména v případě Kanady se teplotně výrazně nadprůměrné dny vyskytují už od začátku května. V řadě oblastí panují vedra, za která by se nemuselo stydět ani vrcholné léto.
18. 5. 2023|

Tisíce lidí na západě Kanady musely opustit domovy kvůli požárům

Tisíce lidí na západě Kanady musely v sobotu opustit své domovy kvůli mnoha požárům v provincii Alberta, která vyhlásila stav nouze, a záplavám v provincii Britská Kolumbie. Premiérka Alberty Danielle Smithová situaci označila za bezprecedentní.
7. 5. 2023|

Frakování způsobilo silné zemětřesení, říká poprvé studie z Kanady

Jedno z nejsilnějších zemětřesení, které kdy bylo zaznamenáno v kanadské Albertě, nezpůsobila příroda, ale s velkou pravděpodobností člověk. Konkrétně těžaři ropy a zemního plynu.
27. 3. 2023|

Tyranosauři možná lovili ve smečkách jako lvi nebo vlci, ukazuje nový nález

Draví tyranosauři možná nebyli osamělými dravci, jak si je vědci dlouho představovali, ale spíš se způsobem lovu i života podobali společenským masožravcům, jako jsou moderní vlci. Upozornil na to nový výzkum představený tento týden.
24. 4. 2021|

Pod ledovci žijí bez kyslíku bizarní mikrobi. Jejich poznání může poradit, kde hledat život v kosmu

Pod ledovci, v prostředí tak nehostinném, že připomíná cizí planety, existuje nečekaně bohatý život. Vědci, kteří ho prostudovali, věří, že jim jeho průzkum pomůže pochopit, jak by mohly fungovat ekosystémy na věčně ledových světech, jako jsou například měsíce Enceladus nebo Europa.
23. 12. 2020|

Ani pravěcí obři nebyli imunní. Vědci poprvé popsali zhoubný nádor u dinosaura

Mezioborový tým kanadských vědců oznámil, že úplně poprvé odhalili zhoubný nádor u dinosaura. Jednalo se o osteosarkom, tedy smrtící rakovinu kostí.
4. 8. 2020|