TÉMA

Plzeňsko

Po ozbrojených mužích v pohraničí Plzeňského kraje pátrají čeští a němečtí policisté

Do domu v obci v Plzeňském kraji poblíž hranic s Německem v noci vnikli ozbrojení muži a spoutali tam několik lidí. Policisté z České republiky i Německa po nich pátrají, do akce nasadili i vrtulník, sdělila policejní mluvčí Dagmar Brožová. Další informace zatím poskytovat nechce. Záchranná služba na místě nezasahovala, uvedla mluvčí Mária Svobodová. Podle zpravodajského webu iDNES se událost stala v Tlumačově na Domažlicku.
12. 4. 2024|

Archeologové v Plasích ukázali nález velmi zachovalých předmětů. Vypovídají o životě mnichů

Archeologové dali nahlédnout do některých z tisícovky předmětů starých tři sta let, které našli před šesti lety v klášteře v Plasích na severu Plzeňska. Konkrétně v jímce ambitu Nové prelatury, která je nově zrekonstruovaná. Nálezy, které vypovídají o životě mnichů v klášteře v době baroka, stále zpracovávají. Výjimečné jsou nejen svým počtem, ale i mírou zachování.
15. 2. 2024|

V Holýšově otevřeli nové centrum pro volný čas a vzdělávání uprchlíků z Ukrajiny

V průmyslové zóně v bývalých kasárnách v Holýšově na Plzeňsku otevřeli centrum volného času a vzdělávání ukrajinských uprchlíků. Nachází se vedle dvou rekonstruovaných ubytoven, kde jich dnes žije zhruba tři sta, z toho sedmdesát dětí. Čtyři nové prosklené buňky pořídila za tři čtvrtě milionu korun pražská personální agentura Nazar-Invest, vlastník a provozovatel obou ubytoven, které jsou od počátku války na Ukrajině plně obsazené.
21. 3. 2023|

Policisté hledali osmiletého chlapce z Plzně, vypátrali ho v pořádku

Policisté ve čtvrtek vyhlásili pátrání po osmiletém chlapci z Plzeňska. Když pro něj matka přišla do školy, už tam nebyl. Chlapec již v minulosti podle policie utekl z domova. Těsně před 19. hodinou strážci zákona na Twitteru informovali, že se hlídce podařilo hocha vypátrat a že je v naprostém pořádku.
1. 12. 2022Aktualizováno1. 12. 2022, 19:18|

Policie našla pohřešovanou dvanáctiletou dívku z Plzeňska, byla v Praze

Policisté našli pohřešovanou dvanáctiletou dívku z Plzeňska, po níž vyhlásili pátrání v úterý. Dívka byla v Praze a je v pořádku, uvedla ve čtvrtek ráno policie na Twitteru.
29. 11. 2022Aktualizováno1. 12. 2022, 07:42|

Máme moc drahou vodu, stěžují si lidé z obcí na Plzeňsku. Viní vodárenskou firmu, že špatně hospodaří

Na vysoké ceny za pitnou vodu si na Plzeňsku stěžují starostové i obyvatelé několika tamních obcí. Podle nich společnost Vodárenská a kanalizační, do které obce v devadesátých letech podílem akcií vstoupily, špatně hospodaří. Jinde totiž platí lidé až o polovinu nižší ceny.
28. 11. 2022|

Na Plzeňsku by měly dalších deset let jezdit České dráhy

Na Plzeňsku a v Českém lese budou dál jezdit České dráhy (ČD), jednomyslně to schválili krajští radní. Jde přibližně o třetinu dopravního výkonu osobních vlaků v Plzeňském kraji. Desetiletý kontrakt, který začne od prosince 2023, je zhruba za čtyři miliardy korun. Ve hře byly ještě společnosti Arriva a Leo Express.
6. 6. 2022Aktualizováno6. 6. 2022, 14:17|

V zámku Zelená Hora vzniknou expozice, připomenou perzekuci lidí za totality

V zámku Zelená Hora u Nepomuku, známém díky románu a filmu Černí baroni, mají vzniknout expozice připomínající perzekuci lidí během komunistické totality nebo o svatém Janu Nepomuckém. Památka, na jejíž obnovu jsou potřeba stovky milionů korun, se má stát atraktivním turistickým cílem. Plzeňský kraj připraví do měsíce scénář postupných kroků, termínů a závazků. Jednotliví signatáři memoranda v pondělí opět potvrdili svůj zájem zámek zachránit.
25. 4. 2022|

Obce na Šumavě chtějí posouvat bobří hráze. Voda jim zaplavuje stezky i sklepy

Bobří hráze komplikují lidem život, ti je proto někdy i ničí. Šumavské obce s těmito zvířaty bojují dlouhodobě. Kvůli hrázím a zvednuté hladině mají zničené turistické stezky. Teď žádají správu národního parku o možnost bobří hráze posouvat. Podle ochranářů ale zvířaty vytvořené tůně čistí vodu a brání splavování orné půdy.
4. 8. 2020|