TÉMA

Koncertní hala

Ostrava stále čeká na Černou kostku i novou koncertní halu, stát ale přispěje jen na jednu stavbu

V jaké fázi jsou přípravy krajské vědecké knihovny a koncertní haly v Ostravě, o tom se hovořilo v letním zpravodajském seriálu Sečteno. Novou koncertní halu podpoří i stát, a to částkou asi 600 milionů korun, ovšem novou budovu knihovny v tuto chvíli zřejmě nikoliv. Pro vedení kraje i krajského města jsou však obě stavby velmi důležité.
21. 7. 2023|

Novým ostravským primátorem zvolili zastupitelé Dohnala, Macura skončil

Primátorem Ostravy ve středu dopoledne zastupitelé zvolili Jana Dohnala (ODS) z uskupení SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Třetí největší město republiky povede nová koalice, ve které budou uskupení ANO, SPOLU, Ostravak, Starostové pro Ostravu a Piráti. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu bude mít koalice 37 hlasů, koaliční smlouvu subjekty podepsaly ráno.
26. 4. 2023Aktualizováno26. 4. 2023, 13:25|

Ostrava bude příští rok hospodařit s rekordním rozpočtem přes čtrnáct miliard korun

Třetí největší město Česka Ostrava bude příští rok hospodařit s rekordním rozpočtem téměř 14,318 miliardy korun, příjmy očekává ve výši 11,513 miliardy. K vyrovnání rozdílu mezi příjmy a výdaji ve výši 2,805 miliardy město využije hlavně úspory z předchozích let a částečně úvěr od České spořitelny. Na investice půjde 4,908 miliardy, což je 34,3 procenta rozpočtu. Kapitálový rozpočet se zapojením úvěrových prostředků bude nejvyšší v historii města. Pro rozpočet hlasovalo 36 zastupitelů, 15 zastupitelů se hlasování zdrželo a dva nehlasovali.
7. 12. 2022|

Ostravský dům kultury se chystá na přestavbu. Přibude futuristická hala od newyorského architekta

Dům kultury města Ostravy se připravuje na rozsáhlou rekonstrukci, která bude největší v jeho šedesátileté historii. Trvat má tři roky a doprovodí ji stavba koncertního sálu podle návrhu newyorského architekta Stevena Holla, který bude budovu obepínat. Na rekonstrukci největšího domu kultury ve městě, který je navíc kulturní památkou, pracuje pražské studio Architecture Acts.
19. 11. 2021|

Brno má model koncertního sálu za dva miliony. Město na něm ověří akustiku budoucí haly

Na výstaviště v Brně dorazil ve čtvrtek zmenšený akustický model Janáčkova kulturního centra za dva miliony korun. Oproti plánovanému koncertnímu sálu je v poměru 1:10, řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS). Podle jejího náměstka Tomáše Koláčného (Piráti) město na modelu ověří akustiku vypočítanou pro skutečnou stavbu. Sál bude stát dvě miliardy korun a nabídne 1200 míst pro posluchače. Výběrové řízení na zhotovitele by mělo začít koncem letošního roku.
29. 4. 2021Aktualizováno29. 4. 2021, 16:54|

Ostravský dům kultury slaví 60 let. Další dekáda začne přestavbou

Jako bílou loď uprostřed černé Ostravy popisoval dobový tisk budovu kulturního domu, který byl v Ostravě slavnostně otevřen 16. dubna 1961. Neoklasicistní stavba architekta Jaroslava Fragnera se záhy stala zásadním kulturním a společenským centrem města. V pátek slaví šedesát let.
16. 4. 2021|

Jedna z nejočekávanějších staveb světa. Ostrava má studii futuristické koncertní haly

Město Ostrava už má k dispozici studii stavby nové koncertní haly včetně rekonstrukce celé památkově chráněné budovy kulturního domu. Stavbu koncertního sálu za více než dvě miliardy korun zařadil prestižní magazín Architizer do žebříčku nejočekávanějších staveb světa, řekl v pondělí primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO). Architektonickou soutěž vyhlásilo město před dvěma lety. Vítězi, které Ostrava oznámila loni, se stali autoři ze studií Steven Holl Architects z New Yorku a Architecture Acts z Prahy.
3. 8. 2020|