TÉMA

Jihlavsko

Konvoj francouzské armády dál projíždí Českem, večer zamíří na Slovensko

Českem už druhým dnem projíždí konvoj francouzské armády. Dvě desítky kusů vojenské techniky a asi padesát vojáků dorazilo nad ránem do Rančířova na Jihlavsku, kde mají plánovanou zastávku v připraveném stanovém táboře. Večer bude kolona pokračovat na Slovensko. Konečný cíl cesty francouzských vojáků není jasný.
1. 11. 2022|

Bouřky zasáhly Česko. Pět tisíc domácností je bez proudu

Tisíce domácností bez proudu a stovky výjezdů hasičů si vyžádaly bouřky, které zasáhly v pondělí Česko. Hasiči odstraňují hlavně popadané stromy ze silnic a elektrického vedení nebo odčerpávají vodu. Meteorologové varují, že kvůli bouřkám mohou následovat lokální záplavy, nebezpečím jsou také kroupy a blesky. Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí pro všechny kraje až do úterního poledne.
21. 6. 2021Aktualizováno21. 6. 2021, 22:34|

Rybáři vypustili stovky malých úhořů. Přirozenému šíření populace brání přehrady a jezy

Do pěti rybníků v Třešti na Jihlavsku a jejím okolí rybáři vypustili stovky malých úhořů říčních měřících okolo deseti až 15 centimetrů. Jde o jednu z letošních lokalit, kde se o vysazení tohoto druhu ryb postaral Moravský rybářský svaz. Cílem těchto dlouhodobých aktivit rybářských svazů je zlepšení stavu populace této dravé ryby v místech jejího přirozeného výskytu.
15. 6. 2021|

Od středy mohou obchody prodávat až do 21 hodin, omezí se ale počet lidí v nich

V obchodech bude od středy v rámci boje s koronavirem platit omezení počtu lidí. Jeden člověk pro sebe bude muset mít prostor 15 metrů čtverečních, informoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Na druhou stranu se ale může prodloužit otevírací doba, která bude sjednocena nově se zakázem vycházení – tedy do 21 hodin. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na brífinku po jednání vlády uvedl, že policisté pozdní nákupy budou tolerovat. Kabinet na jednání také schválil, že svateb, pohřbů a bohoslužeb se smí od středy zúčastnit patnáct osob.
16. 11. 2020Aktualizováno16. 11. 2020, 21:46|

Ministerstvo představilo první mapu semaforu rizika nákazy v Česku, v devíti okresech platí I. stupeň

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo první mapu čtyřstupňového systému, který označuje jednotlivé okresy podle rizika nákazy covidem-19. Podle aktuální mapy nejsou v Česku okresy s horší epidemickou situací než zelený I. stupeň. Velká ohniska jsou stále Praha a Moravskoslezský kraj, uvedla na tiskové konferenci hlavní hygienička Jarmila Rážová. Podle ředitelky pražských hygieniků Zdeňky Jágrové se v hlavním městě budou opět nosit roušky i v povrchové hromadné dopravě hned, jakmile to počasí dovolí.
3. 8. 2020Aktualizováno3. 8. 2020, 19:43|