TÉMA

Česká kinematografie

Z Okupace se stalo Ovládnutí. V Izraeli se promítají české filmy

Tento týden se v Izraeli koná velká přehlídka českého filmu. Na rozdíl od předchozích let pořadatelé nemusejí řešit koronavirová omezení. Přesto mají před sebou nelehký úkol: prosadit se v rámci pestrého letního kulturního programu ve druhém největším městě v zemi, Tel Avivu.
16. 8. 2022|

V Izraeli běží týden českého filmu. Otevřel jej film Šarlatán

V Izraeli začal týden českého filmu. V Jeruzalémě, Tel Avivu nebo Haifě se promítají nové snímky i díla ze 60. let. Česká a čekoslovenská kinematografie je v zemi velmi populární. Návštěvnost festivalu nesrazil ani covid-19, přestože pořadatelům mnohé zkomplikoval. Na listopad pak plánuje České centrum například vystoupení národního baletu z Prahy. Kvůli pandemickým omezením bude ale podzim 2021 nejistá sezona.
17. 8. 2021|

Ulož.to chce 800 tisíc za mazání Šarlatána. Nový spor se točí kolem zodpovědnosti za filmové piráty

Provozovatelé webu Ulož.to chtějí po distributorovi filmu Šarlatán režisérky Agnieszky Hollandové 800 tisíc korun za to, že kvůli předběžnému opatření soudu museli z úložiště nákladně a s okamžitou platností mazat český snímek, který na web lidé nelegálně nahrávají. Pro distributora CinemArt jde o absurdní požadavek, jenž by podle něj znamenal, že by filmaři platili pirátům, Ulož.to zase mluví o potenciálním konci svobody internetu. Nový spor ale odhaluje hlubší problém, který se týká zodpovědnosti za obsah na síti.
15. 5. 2021|

Server Ulož.to prohrál spor o stahování českých filmů. Musí odstranit Pelíšky nebo Kobry a užovky

Ze serveru Ulož.to nebude možné stáhnout Pelíšky a dalších pět českých filmů. Ve středu o tom pravomocně rozhodl pražský vrchní soud, který vyhověl žalobě agentury Dilia. Právní zástupce serveru řekl po zasedání novinářům, že rozsudek může mít negativní precedenční charakter a dopad na svobodu internetu. Ulož.to následně vydalo vyjádření, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu. Podle právníka agentury chtěla Dilia vyslat zprávu o tom, že filmy jsou na serveru nelegálně.
20. 1. 2021Aktualizováno20. 1. 2021, 18:51|

Amerika míří na stream, Češi bojují o kina. Jak koronavirus změnil filmový průmysl?

Zavřená kina, zrušené festivaly, posunuté premiéry nebo přerušená natáčení. A jedno přelomové oznámení velkého filmového studia. Koronavirus zasáhl filmový průmysl plnou silou, což mění způsob natáčení filmů i jejich sledování. Přinášíme rekapitulaci filmového roku, který zažil několik turbulencí a akceleroval přeměnu audiovizuálního byznysu.
14. 12. 2020|

Premiéry trháků v nedohlednu, kinaři si musí vystačit s českými filmy

Celosvětová filmová distribuce je v krizi. V Číně v minulém týdnu po šesti měsících začala otvírat kina, která byla kvůli koronaviru uzavřena. Ve Spojených státech je situace horší. Kvůli nárůstu případů nákazy covidem-19 se v posledních týdnech opět uzavírají některá již otevřená kina. A tak se dál odkládají očekávané premiéry hollywoodských blockbusterů, které jsou přitom typické pro letní sezonu. Česká kina, která se začala otevírat už v květnu, tudíž spoléhají především na tuzemské filmy.
2. 8. 2020|