TÉMA

Jevíčko

Obnovená jízdárna v Tachově, která téměř spadla, je památkou roku. Cenu dostala i kaple v Jevíčku

Obnovená jízdárna Světce v Tachově a zrekonstruovaná kaple kostela v Jevíčku jsou památkami roku 2023. Ocenění za obnovu nemovitých či movitých památek vyhlásilo Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska při zahájení konference ve Vysokém Mýtě. Cenu mohou získat soukromníci, města, církve, případně další vlastníci památek.
11. 4. 2024Aktualizováno11. 4. 2024, 20:17|

Jevíčko leží na pomezí tří krajů. Do Pardubic, Brna ani Olomouce ale přímý spoj nejede

Jevíčko na pomezí Čech a Moravy trápí špatné dopravní spojení. Místní si stěžují hlavně na zdlouhavé a složité cestování do Brna. Třítisícové město sice spadá pod Pardubický kraj, od krajského města ho ale dělí téměř sto kilometrů a řada lidí tak dojíždí do bližší jihomoravské metropole. Radnice proto usiluje o navýšení spojů.
25. 8. 2023|

Nálezce pokladu ze sedmnáctého století má od Pardubického kraje dostat přes půl milionu

Nálezci pokladu stříbrných a zlatých mincí převážně ze sedmnáctého století, který byl zakopaný u obce Vysoká u Jevíčka na Svitavsku, zaplatí Pardubický kraj 560 tisíc korun. Jde o největší známý a dochovaný poklad mincí z tohoto období na historickém území Moravy. Částku ještě musí schválit v červnu zastupitelé, uvedl kraj.
19. 4. 2023|

Kvůli nedostatku řidičů nevyjela na Pardubicku stovka spojů. Dopravce chce zavést prázdninový provoz

Na Orlickoústecku a Svitavsku v úterý nevyjelo víc spojů než v pondělí. Dopravce BusLine se stále potýká s nedostatkem řidičů. S krajem například jedná o rychlém přechodu na prázdninový jízdní řád, ve kterém autobusy jezdí méně často, řekl mluvčí firmy Radovan Vrátný. Náměstek hejtmana Michal Kortyš (ODS) odhadl, že prázdninový jízdní řád by mohl začít asi o týden dříve. BusLine jezdí v oblastech Lanškrouna, Ústí nad Orlicí, Litomyšle a Jevíčka od neděle 12. června, problémy začaly v pondělí.
14. 6. 2022|

Muzeum v Litomyšli vystavuje poklad nalezený u Jevíčka, jeden z největších v Česku

Regionální muzeum Litomyšl na Svitavsku vystavuje mincovní poklad, který co do počtu mincí patří k největším v Česku. Je jich více než sedm tisíc a pocházejí z druhé poloviny 17. století. Nálezce našel mince náhodně na rozoraném poli u obce Vysoká nedaleko Jevíčka na Svitavsku.
29. 4. 2022|

Pardubický kraj může uzavřít smlouvy s autobusovými dopravci. Jezdit začnou do roka, uvedla MF Dnes

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zamítl rozklad podaný společností ČSAD Slaný, který firma podala proti výsledkům soutěže Pardubického kraje na provozování regionální autobusové dopravy. Noví dopravci by tak měli jezdit v regionu nejpozději od června příštího roku. Hejtmanství může s vybranými firmami podepsat smlouvy, uvedla Mladá fronta DNES (MfD) v úterním vydání pro Pardubický kraj.
29. 6. 2021|

Z Kutnohorska do pražské Libně. Projekt Bejt Olam vrací židovské náhrobky na původní místo

Desítky let ležely jinde, teď se vracejí na původní místa: staré židovské náhrobní kameny, zachráněné před zničením. Pokračuje tak projekt „Bejt Olam“, který hledá ztracenou podobu někdejších hřbitovů. Starý náhrobek autoři projektu přesunuli z Kutnohorska až do pražské Libně.
31. 7. 2020|