TÉMA

Silniční zákon

O zbudování a umístění úložiště jaderného odpadu rozhodne jen vláda, schválila sněmovna

O umístění a vybudování hlubinného úložiště jaderného odpadu bude podle sněmovny rozhodovat jen vláda. Poslanci v úterý odmítli podmínit realizaci rozhodnutí kabinetu souhlasem obou parlamentních komor, což chtěl v souladu s původním vládním návrhem Senát. Prosadili tak znovu svou loňskou verzi zákona, který nyní dostane k podpisu prezident Petr Pavel. K samotnému projednávání návrhu se dolní komora dostala až po více než třech hodinách od začátku řádné schůze. Opozice neúspěšně prosazovala dvě desítky změn jejího programu. Poslanci rovněž schválili novely týkající se pracovní doby dobrovolných hasičů či pokut za přetížené kamiony.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 19:13|

Zákazy vjezdu na Starém Městě platily jedinou noc. Primátor je nechal škrtnout, magistrát prověří zákonnost

Noční zákaz vjezdu do části pražského Starého Města platil jen jednu noc. Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) nechal v pátek dopravní značky přeškrtnout, dokud zákaz vydaný Prahou 1 nepřezkoumá městský odbor dopravy. Magistrát ale podle večerních informací Deníku N žádnou žádost o zneplatnění na Technickou správu komunikací (TSK) neposlal. Předseda dopravního výboru pražského zastupitelstva Martin Sedeke (ODS) řekl, že považuje osazení značek za nezákonné, městská část podle něj účelově využila silniční zákon. Radnice zákaz vysvětlila tím, že chce zabránit hlučnému nočnímu ježdění staroměstskými uličkami pro zábavu.
24. 11. 2023Aktualizováno24. 11. 2023, 22:20|

Bezpečnost na silnicích se podle NKÚ zvýšila, stále ale umírá příliš mnoho lidí

Bezpečnost na silnicích se zvyšuje, ale ne tak rychle, jak si stát vytyčil. To je hlavní závěr zprávy, kterou v pondělí zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Ten zároveň předpokládá, že snížit počty obětí dopravních nehod zhruba na polovinu se nepodaří ani do konce roku 2030. Podle ministerstva má pomoct třeba novela silničního zákona. Platit začne od ledna.
6. 11. 2023Aktualizováno6. 11. 2023, 23:18|

Zbytečná hloupost, míní o 150 km/h na vybraných dálnicích Kolovratník. Časový zisk není tak velký, říká Budina

Na vybraných úsecích dálnic zřejmě bude možné zvýšit povolenou rychlost až na 150 kilometrů v hodině. Podle místopředsedy hospodářského výboru sněmovny Martina Kolovratníka (ANO) jde o zbytečnou hloupost, celoevropský trend je podle něj spíše snižování rychlosti. „Ale ze židle mě to nenadzvedává, je to marginálie,“ řekl v Událostech, komentářích. S ním souhlasí dopravní expert Vize 0 Libor Budina, vysoká rychlost s sebou podle něj nese mnohá rizika. Na konstatování, že v Německu je rychlost na dálnicích neomezená, namítl, že němečtí řidiči jsou disciplinovanější než ti čeští. Podle něj je škoda, že se neprosadil návrh Kolovratníka ohledně dodržování bezpečné vzdálenosti.
1. 7. 2023|

Řízení pod dohledem mentora zlepší bezpečnost na silnicích, míní ministr. Podle expertů cesta správným směrem

Chceme, aby kromě restrikcí přinesl zákon i výhody, a lidé tak budou ochotni mu více vyhovět, uvedl v souvislosti se změnou silničního zákona v pořadu 90' ČT24 ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Novela, kterou ve středu schválila sněmovna, mimo jiné zavádí možnost řídit osobní auto pod dohledem mentora od 17 let. Tato novinka má dle vlády přispět k větší bezpečnosti na silnicích. Podle expertů jde o cestu správným směrem.
30. 6. 2023|

Postavit 600 kilometrů dálnic do roku 2033 je reálné, řekl Kupka

Do roku 2033 je potřeba postavit 600 kilometrů dálnic, aby byla síť kompletní, řekl v pořadu Intervew ČT24 ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Podotkl, že je to reálné a už je pro to nachystaný přehled financování. Dodal, že vše míří k tomu, aby se také už v příštím roce otevřelo více než 115 kilometrů nových dálničních úseků. V souvislosti se změnou silničního zákona zmínil, že se systém zjednodušuje a navíc v některých částech působí preventivně.
29. 6. 2023|

Helma zachrání mnoho cyklistů, upozornil Pafko. Povinné zavedení by bylo nadbytečné, míní Střecha

S letním počasím přišla hlavní cyklistická sezona. Policisté upozorňují na dodržování zásad bezpečné jízdy, mezi které patří nošení cyklistické helmy. Zákon přikazuje nosit helmu na kole dětem, u dospělých je dobrovolná. Změnit to chce část poslanců v rámci novely silničního zákona. O tématu v pořadu Události, komentáře debatovali emeritní přednosta III. chirurgické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol Pavel Pafko a marketingový ředitel společnosti Rekola Jan Střecha.
2. 6. 2023|

Do silniční novely míří poslanecké úpravy. Pře bude třeba o odebírání řidičáku za rychlost

Konec odebírání řidičského oprávnění za rychlost, kumulace trestů i volání policie při zastavení na dálnici patří mezi část změn, které poslanci hospodářského výboru prosazují do novely silničního zákona. Předlohu v úterý čeká druhé čtení. Obecně zpřísňuje pokuty, upravuje bodový systém a zavádí pravidla pro začínající řidiče. Podle ministerstva dopravy jsou dodatečně navržené úpravy v rozporu s bezpečností provozu.
13. 5. 2023|

Potrestat řidiče kamionů, kteří porušují zákaz předjíždění, trvá dlouho. Změnit to má novela

Zákaz předjíždění pro velká nákladní auta platí v Česku na 145 místech. Třeba na dálnici D8 jde o šestikilometrový úsek. Přestože za porušení hrozí zákaz řízení, šoféři tam pravidlo porušují permanentně. Ukázala to i akce policistů zaměřená právě na tento nešvar. Problém vidí strážci zákona v tom, že přestupek nelze vyřešit na místě příkazem, ale až ve správním řízení. Změnu má přinést novela silničního zákona, která je teď ve sněmovně.
3. 5. 2023|

Špatně parkující auta blokují pražské tramvaje prakticky každý den. Pokuta se má zvýšit

Až desetitisícová pokuta bude hrozit řidičům, kteří špatným parkováním zablokují tramvaje, projde-li parlamentem novela silničního zákona. Ta je zatím v Poslanecké sněmovně. Špatné parkování, které omezuje tramvajovou dopravu, je v některých městech v Česku velký problém. V Praze se v posledním roce stalo bezmála čtyři sta takových případů, v průměru tedy více než jeden denně. Tramvaje kvůli špatně parkujícím autům nabírají velká zpoždění.
25. 2. 2023|

Poslance čekají náročná jednání, na programu jsou volební a silniční novela i mediální zákony

Poslance v příštích dnech čekají důležité body. Projednají návrh, podle nějž by se v Česku místo dvou dní volilo jen jeden, koalice hodlá otevřít také debatu o korespondenčním hlasování. Opozice je proti a tvrdý střet se čeká i na mimořádné schůzi k zákonu o České televizi a Českém rozhlase.
20. 2. 2023|

Dodržujte bezpečný odstup, žádá zákon. Kolik je to metrů, v něm ale chybí a ministerstvo to tak chce nechat

Že před sebou řidič musí mít dostatečnou vzdálenost, aby dokázal zareagovat, když auto před ním zpomalí či zastaví, sice v silničním zákoně je, ale žádné podrobnosti, jaká vzdálenost by to měla být, v něm již nestojí. Ministerstvo dopravy nepočítá s tím, že by to změnila připravovaná novela, která se zaměřuje na výši pokut a trestných bodů. Že však řidiči mají s dodržováním dostatečného odstupu potíže, se lze snadno přesvědčit v každodenním provozu. Podle policie to také byla jedna z příčin předvánočních hromadných nehod na dálnici D1.
3. 1. 2023|

Vláda chce změnit bodový systém pro řidiče

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) předloží ve středu vládě významnou změnu pokut a bodového systému pro řidiče. Od roku 2024 by se mělo bodování zjednodušit, ministr věří, že bude také srozumitelnější. Nově zákon zavádí například pouze tři skupiny trestných bodů, ale také možnost řídit auto od sedmnácti let pod dohledem či řidičský průkaz na zkoušku.
3. 1. 2023Aktualizováno3. 1. 2023, 19:46|

Za velké překročení rychlosti by mohla řidičům hrozit vysoká pokuta i odebrání průkazu

Za překročení rychlosti o víc než čtyřicet kilometrů v hodině by mohla hrozit vysoká pokuta a okamžité odebrání řidičského oprávnění. BESIP a dopravní policie to navrhují zapracovat do novely silničního zákona, která je nyní v připomínkovém meziresortním řízení. Nepřiměřená rychlost v souvislosti dalšími faktory patří mezi příčiny nejtragičtějších nehod, ročně při nich umírá až dvě stě lidí, což odpovídá čtyřicetiprocentnímu podílu na celkovém počtu obětí.
26. 9. 2022|

Ústavní soud vyhověl muži z Ústí nad Labem, jehož žena se zranila na rozbitém chodníku

Ústavní soud (ÚS) se zastal muže, který vedl s městem Ústí nad Labem neúspěšný spor o odškodnění za zranění manželky na rozbitém chodníku. Ústavní soudci nařídili Nejvyššímu soudu, aby znovu rozhodl o mužově dovolání. Důvodem je porušení práva na soudní ochranu, plyne z nálezu zveřejněného na webu soudu.
19. 7. 2022|

Polsko připravuje novelu silničního zákona. Vyššími tresty chce bojovat proti pirátům silnic

Polská vláda připravila novelu silničního zákona, kterou chce bojovat proti pirátům za volantem. Výrazně zvýší pokuty za rychlou jízdu nebo rentu pro pozůstalé po zaviněné smrtelné nehodě. Právě překročení rychlosti patří v zemi k nejčastějším příčinám vážných havárií. Pokud nové předpisy projdou parlamentem, platit mají začít od 1. prosince.
3. 8. 2021|

Prosazení změny bodového systému zbude až na dalšího ministra. Podle opozice Havlíček dopravu zanedbal

Změnit bodový systém bude úkol až pro nového ministra dopravy. Že nestihne změnu prosadit, přiznal nynější ministr Karel Havlíček (za ANO). Opozice považuje za viníka právě jeho. Tvrdí, že nezvládá vést dva resorty zároveň – současně je ještě ministrem průmyslu a obchodu – a že dopravu opomíjí.
1. 8. 2021|

Politici se přou o bezpečné předjíždění cyklistů. Ty kromě bezohledných řidičů někdy ohrožuje i vlastní lehkomyslnost

Po chladném a deštivém jaru se počasí umoudřilo, a tak naplno začala cyklistická sezona. Letos její začátek provázejí diskuse o novele silničního zákona, která by měla řidičům nakázat, aby jízdní kola předjížděli alespoň s metrovým odstupem a kde je povolená rychlost vyšší než 30 kilometrů v hodině nejméně 1,5 metru. Mezi zákonodárci hlavně není shoda na tom, jak přísně by se mělo porušení trestat. I když nové pravidlo zatím není schválené, policie a dopravní experti nabádají k opatrnosti kvůli cyklistům jak řidiče, tak cyklisty samotné. Neohrožují je pouze případné střety s auty, ale i to, že řada lidí dodnes usedá na kolo bez ochranné přilby.
12. 6. 2021|

Nejezděte na olympiádu do Číny, vyzval Senát politiky. Poslancům vrátil novelu exekučního řádu

Horní komora vyzvala české politické představitele, aby se neúčastnili zimní olympiády v Číně v příštím roce, a nelegitimizovali tak pokračující porušování lidských práv v této asijské zemi. Čínská ambasáda se proti tomu okamžitě ohradila. Senát pak ve čtvrtek neodmítl uzákonění předepsané vzdálenosti pro objíždění cyklistů, zmírnil ale sankce za nedodržení. Změny posoudí sněmovna.  Senátoři vrátili poslancům s dalšími změnami i novelu exekučního řádu. Vyzvali také vládu k vymáhání dotací po holdingu Agrofert.
10. 6. 2021Aktualizováno10. 6. 2021, 20:07|

Senát schválil kurzarbeit. S úpravou do sněmovny vrátil zvýšení přídavků na děti

Senátoři ve středu schválili pravidla kurzarbeitu. Při výpadku práce by pracovníci měli 80 procent výdělku, čtyři pětiny do 1,5násobku průměrné mzdy by hradil stát. Naopak o přídavcích na děti bude muset znovu hlasovat Poslanecká sněmovna. Senát se zvýšením dávky a rozšířením počtu příjemců sice souhlasil, ale návrh poslancům vrátil s úpravou. Na úvod schůze vystoupila lídryně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská.
9. 6. 2021Aktualizováno9. 6. 2021, 20:11|

Havlíček chce poslat změny bodového systému do sněmovny. Podle poslanců se nestihnou schválit

Ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) chce poslat do Poslanecké sněmovny připravenou reformu trestů za dopravní přestupky – pokut a bodového systému. Ministerstvo ji připravuje od roku 2015, ale podle oslovených poslanců na její přijetí do voleb již není dost času. Novela by měla zavést řadu novinek, kromě pevně stanovených blokových pokut i řidičské průkazy na zkoušku pro začínající řidiče.
7. 5. 2021|

Lidé by mohli mít občanské průkazy s čipy a otisky prstů, schválili poslanci

Česká národní banka (ČNB) zřejmě získá zákonnou pravomoc určovat podmínky získání úvěrů na bydlení, dosud mohla jen vydávat doporučení. Změnu zákona schválila sněmovna. Podpořila dále také v prvním kole návrh, aby lidé ještě letos mohli začít dostávat občanské průkazy s čipy, které by obsahovaly jejich otisky prstů. Poslanci zároveň odsouhlasili i předlohu, která umožní náhrady za výpadky příjmů způsobených koronavirovou krizí zdravotnickým zařízením a shodli se na posílení objemu peněz na samotestování u pojišťoven.
24. 3. 2021Aktualizováno24. 3. 2021, 19:43|

Uber se rozjel po Brně. Po třech letech vrátilo službu na silnice narovnání podmínek s taxikáři

Do Brna se vrací přepravní služba Uber. Řidiče si lidé můžou objednávat od čtvrtečního dopoledne. Roky přitom provoz služby zakazovalo předběžné opatření vydané krajským soudem. Legální návrat moderního přepravce umožnila novela silničního zákona, která platí od července.
30. 7. 2020|