TÉMA

Marcel Duchamp

Jak zobrazit pohyb a rozpohybovat obraz. Kunsthalle Praha shrnuje Kinetismus

Multimediální výstava Kinetismus v nedávno otevřené pražské síni Kunsthalle přibližuje nejen tento stále aktuální směr, zároveň tak činí na pozadí sta let elektřiny v umění, jak zní i podtitul celé expozice.
11. 5. 2022|

„Kdo se liší, ten je sviňák.“ Kanály na pražské Kampě odráží hlasy z undergroundu

Po Praze je rozmístěno více než padesát tisíc kanálových poklopů. Odlišuje se od nich čtrnáct vík, která před nedávnem přibyla v pražském parku Kampa. Citují totiž české undergroundové autory. Projekt Hlasy z podzemí tak připomíná předlistopadovou realitu, kdy se otevřeně mohlo mluvit pouze neoficiálně.
10. 1. 2022|

Západoevropští kunsthistorici zírali. Výboje ruské avantgardy jsou silné i po stu letech

Výstavu Malevič – Rodčenko – Kandinskij a ruská avantgarda ze sbírek Muzea umění Jekatěrinburg připravila Alšova jihočeská galerie. Nejenže nabízí významná díla, která u nás nebývají k vidění. Zároveň vybízí k zamyšlení nad uměleckým děním v Rusku a Sovětském svazu v prvních dvou desetiletích minulého století.
16. 5. 2021|

Vteřina dějepisu: Kde byl Marcel Duchamp, když byl „na tahu“?

Podepsal sušák na lahve a tím ho povýšil na umění, použil pisoár jako fontánu, Moně Lise domaloval vousy a dvacet let pracoval na peep-show. Marcel Duchamp, který se narodil 28. července 1887, koketoval s několika výtvarnými směry, především byl ale konceptuálním umělcem v době, kdy ještě konceptuální umělci nebyli. Jeho vliv na vizuální umění trochu zastiňuje další oblast, v níž vynikal. Nebyl totiž jen mistrem štětce (a mušle), ale také…?
28. 7. 2020|