TÉMA

Střelnice

Lidem z Olešnice na Rychnovsku vadí hluk ze střelnice. Chtějí, aby ji provozovatel ztišil

Obyvatelé Olešnice na Rychnovsku poslali předžalobní výzvu provozovatelům veřejné střelnice v sousedních Česticích. Požadují, aby spolek Orličtí ostrostřelci zajistil snížení hlučnosti. Že rány ze střelnice překračují hlukové limity, potvrdilo měření hygieniků. Jde ovšem o střelnici, kde běžně povinné střelby absolvují policisté i městští strážníci.
7. 11. 2023|

V pražském Sedlci hořela střelnice. Požár se obešel bez zranění

V Praze v Sedlci v pátek hasiči zasahovali u požáru střelnice. Na místě, kde se objekt o rozloze 30 krát 30 metrů nachází, byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Hustý tmavý kouř byl vidět z více částí Prahy i Středočeského kraje. V budově zasažené ohněm se nikdo nenacházel. Kolem 16:30 už hasiči dohašovali skrytá ohniska. Škodu hasiči odhadli na několik milionů korun, příčinu požáru zjišťují, sdělil jejich mluvčí Martin Kavka.
16. 6. 2023Aktualizováno16. 6. 2023, 19:26|

Češi se po ruské invazi na Ukrajinu výrazně více zajímají o zbrojní průkazy, držitelů je už 312 tisíc

Češi měli loni enormní zájem o zbrojní průkazy. Policisté jich vydali více než čtyři tisíce. V roce 2021 to přitom byly jen necelé dva tisíce. Dohromady je v republice více než 312 tisíc držitelů zbrojních průkazů. Podle mluvčího Policejního prezidia se jedná o rekordní počet. Zvýšený zájem potvrzují i střelnice, které pořádají přípravné kurzy k získání zbrojního průkazu. Podle oslovených střeleckých instruktorů je vyšší zájem patrný od jara, kdy Rusko poslalo svá vojska na Ukrajinu.
9. 1. 2023|

Rekonstrukce památek se v roce 2021 nejlépe povedly v Praze a Klášterci nad Ohří

Památkami roku 2021 se staly barokní městský dům v Praze a pavilon bývalé střelnice Lázní Evženie v Klášterci nad Ohří. Ocenění jim patří za zdařilou rekonstrukci s respektováním památkové hodnoty. Ceny uděluje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.
21. 4. 2022|

Čína v poušti postavila makety amerických válečných lodí. Budou zřejmě sloužit jako terče

Čínská armáda postavila v poušti na severozápadě země napodobeniny americké letadlové lodi a dalších válečných plavidel USA. Chce je pravděpodobně využívat jako terče při vojenských cvičeních. Na základě satelitních snímků o tom v pondělí informovaly agentury AP a Reuters. Čínské ministerstvo obrany zveřejněné snímky nechce komentovat.
8. 11. 2021|

Zájem o zbrojní průkazy je velký. Jejich získání komplikovala pandemická opatření

Uchazeči o zbrojní průkaz zaplnili střelnice i pořadníky na odborné zkoušky. Během lockdownu nebyla možnost střelbu trénovat a méně se i zkoušelo. Oproti předchozím letům tak teď propadne u zkoušek i více lidí. Částečně za to může právě nemožnost praktické přípravy, ale také změna otázek od konce ledna. Zájem o zbrojní průkaz mají především lidé, kteří zbraň potřebují ke svému povolání.
5. 7. 2021|

Spor o hradeckou armádní střelnici. Ministerstvo obrany kolem ní vytyčilo ochranné pásmo, město tam chce stavět

Magistrát Hradce Králové je ve sporu s ministerstvem obrany kvůli návrhu nového územního plánu. Armáda vytyčila kolem své střelnice pásmo hlukové zátěže a zablokovala tím budoucí výstavbu v této části města. Návrh územního plánu s ní naopak počítá.
27. 7. 2020|