TÉMA

Korespondenční volby

Opozici u korespondenční volby vadí možná neústavnost. Zpochybňování systému nesvědčí nikomu, zní z koalice

Sněmovní zahraniční výbor doporučil schválit koaliční návrh korespondenční volby beze změn. Podle poslankyně Evy Decroix (ODS) to souvisí s tím, že neobdržel žádný pozměňovací návrh. Opoziční poslanci Aleš Juchelka (ANO) a Vladimíra Lesenská (SPD) mají za to, že hlasování poštou ohrozí demokratické principy voleb a že návrh zákona koaličních poslanců není dost kvalitní. Místopředseda STAN Jan Lacina v Událostech, komentářích podotkl, že princip všeobecnosti voleb trpí pod stávající zákonnou úpravou.
15. 3. 2024|

O korespondenční volbě jsme s opozicí připraveni jednat, řekl Benda v debatě čtyř poslanců

Šéf poslanců ODS Marek Benda je připraven sednout si se členy opozice a projednat podobu korespondenční volby. Řekl to v pořadu Otázky Václava Moravce. Jednání může být podle něj svoláno. Místopředsedkyně poslaneckého klubu ANO Jana Mračková Vildumetzová mu vytkla, že se to nestalo už dříve. Předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala zopakoval, že jeho strana korespondenční volbu odmítá, možnost dialogu ale uvítal. Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti) připomněla, že ANO mělo korespondenční volbu obsaženu v programovém prohlášení vlády.
11. 2. 2024|

Většina obyvatel má ke korespondenční volbě výhrady, myslí si Vondráček. Její princip je spravedlivý, říká Benda

Poslanec Radek Vondráček (ANO) má za to, že zavedení možnosti korespondenčního hlasování pro Čechy v zahraničí znamená hazard s důvěrou lidí ve volební systém. Poslanec Marek Benda (ODS) v pořadu Události, komentáře argumentoval, že je tato praxe v jiných státech běžná a systém by byl správný a spravedlivý.
4. 1. 2024|

Prezident se bude volit „jen“ klasicky. Korespondenční volbu už vláda nestihne prosadit

Možnost vybírat nového prezidenta i korespondenčně definitivně padá. Zákon, který by usnadnil hlasování Čechům v zahraničí, prosazuje vládní koalice, opozice je ale proti a hnutí  ANO i SPD ve sněmovně dávají najevo, že jsou připravena normu blokovat i dál. Do výběru nástupce Miloše Zemana v nejvyšší ústavní funkci už se celý legislativní proces reálně stihnout nedá.
8. 10. 2022|

Senátní výbor kvůli korespondenční volbě nepodpořil volební novelu

Senátní ústavně právní výbor navzdory očekávání nepodpořil volební novelu, která má zavést nový způsob přepočtu hlasů na poslanecké mandáty. Důvodem byla snaha části senátorů začlenit do novely také korespondenční hlasování pro Čechy v cizině, což výbor názorově rozdělilo na dvě stejné poloviny. Informoval o tom předseda senátní ústavní komise Zdeněk Hraba (STAN). Spor o podobu novely tak bude muset vyřešit Senát jako celek v příštím týdnu.
21. 4. 2021|

Bezpečný způsob, nebo možný podvod? Návrh na korespondenční hlasování leží na vládě

Korespondenční hlasování ve volbách je téma, které si současná vláda napsala do svého programového prohlášení, s jeho prosazením však nespěchá. Po prezidentských volbách v USA mají z této formy někteří čeští politici obavy. Nedávno vzniklá koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL ale chce korespondenční hlasování zařadit na program lednové schůze sněmovny. Podporu má i od vládní ČSSD. Pro Reportéry ČT natáčel David Vondráček.
19. 1. 2021|

Pošta má 10 dní po volbách na doručení hlasů. Soud odmítl Trumpovu kritiku

Americký nejvyšší soud zamítl žádost volebního týmu Donalda Trumpa, který chtěl zablokovat prodloužení lhůty pro přijetí volebních hlasů zaslaných poštou v Severní Karolíně. Informovala o tom agentura AP, podle níž se jedná o dílčí vítězství demokratů před prezidentskými volbami konanými 3. listopadu.
29. 10. 2020|

Drive-in hlasování nebo zvláštní okrsky. Ministerstvo navrhuje změny voleb kvůli pandemii

Ministerstvo vnitra připravilo čtyři alternativy pro možnost hlasování z karantény při říjnových volbách do krajů a Senátu. Jedná se o takzvané drive-in hlasování, tedy volení z auta, dále zvláštní okrsky zřízené například v uzavřených domovech seniorů, možnost zmocnění zástupce a docházkové komise. Po jednání se zástupci parlamentních stran to oznámil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).
28. 7. 2020Aktualizováno28. 7. 2020, 22:48|
OVM

Mobilní volební jednotky či korespondenční volba. Politolog a sociolog hledali varianty pro dobu pandemie

Zkoušet celostátně korespondenční volbu či volbu elektronickou tři měsíce před krajskými a senátnimi volbami by byl velký hazard. Je však možno zkusit například mobilní volební jednotky, jejichž členové by byli chráněni před nákazou koronavirem a umožnily by volit i lidem v karanténě, uvedl v pořadu ČT Otázky Václava Moravce (OVM) politolog a rektor Metropolitní univerzity Praha Michal Klíma. Sociolog PAQ Research a Institutu sociologických studií FSV UK Daniel Prokop pak připomněl dosavadní odpor některých politických stran před zavedením možností korespondenční volby v Česku.
26. 7. 2020|